Την κήρυξη τριήμερου Εθνικού Πένθους για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου αποφάσισε η Κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 για τα θύματα του ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία, αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Διευκρινίζεται ότι το τριήμερο Eθνικό Πένθος θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/6.

Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, που είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη 15 Ιουνίου στην ΕΡΤ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Μένει να γίνει γνωστό, αν θα διεξαχθεί τελικά αύριο ή θα αναβληθεί. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχε προβληματισμός για τη διεξαγωγή του τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τα κόμματα.

Πάντως, πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από δημοσιεύματα περί σκέψεων αναβολής της τηλεμαχίας, αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει ακόμη κάποιο επίσημο αίτημα για σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, ήδη τα κομματικά επιτελεία έχουν ακυρώσει σημερινές αλλά και αυριανές τους εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι τα θύματα από το πολύνεκρο ναυάγιο ανέρχονται σε 79 ενώ οι διασωθέντες σε 104, με τον αριθμό των αγνοουμένων να παραμένει άγνωστος.

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη), με τις ελληνικές αρχές να ειδοποιούνται από τις ιταλικές.
Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους επιβάτες στο αμπάρι του αλιευτικού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διασωθέντες μετανάστες αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν 500 – 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια.

Οι περισσότεροι είναι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ναυάγιο στην Πύλο: Τριήμερο Εθνικό Πένθος κήρυξε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για το ναυάγιο στην Πύλο

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Τι είναι το εθνικό πένθος και πότε κηρύσσεται

Το Εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών.

Μπορεί να προέλθει από τον θάνατο πολλών ανθρώπων έπειτα από μια φυσική καταστροφή, ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως και από το γεγονός θανάτου ενός ιδιαίτερα σημαντικού ανθρώπου για ένα έθνος ή λαό. Χαρακτηρίζεται από πένθος που επιφέρει και μνημονικές δραστηριότητες που παρατηρούνται στην πλειοψηφία του πληθυσμού μιας χώρας.

Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις.

Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Πότε έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα εθνικό πένθος

Στην Ελλάδα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος 18 φορές, με πρώτη το 1994 μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.

Οι φορές που έχει κηρυχθεί εθνικό ή δημόσιο πένθος στην Ελλάδα:

 • τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη κηρύχθηκε εθνικό πένθος,
 • τον Ιούνιο του 1996, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος
 • τον Ιούλιο του 1996 κηρύχθηκε τριήμερο δημόσιο πένθος μετά την αποδημία του Παρθενίου Γ΄ Αλεξανδρείας
 • τον Απρίλιο του 1998 κηρύχθηκε εθνικό πένθος για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή,
 • τον Απρίλιο του 1998 κηρύχθηκε τετραήμερο δημόσιο πένθος μετά την αποδημία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ
 • η 14η Σεπτεμβρίου κηρύσσεται ημέρα εθνικού πένθους λόγω της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου
 • τριήμερο δημόσιου πένθους λόγω του θανάτου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ (11/9/2004)
 • η 16η Αυγούστου 2005 κηρύχθηκε ημέρα δημόσιου πένθους μετά το δυστύχημα της Helios μια ημέρα νωρίτερα
 • το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος,
 • τον Ιανουάριο του 2008, κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου,
 • τον Μάιο του 2017, 4 ημέρες δημόσιου πένθους μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,
 • τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα,
 • τον Ιούλιο του 2018, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι
 • τριήμερο εθνικό πένθος (6, 7, 8 Σεπτεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου του 2021.
 • στις 27 Οκτωβρίου 2021, την ημέρα της κηδείας της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
 • τριήμερο δημόσιο πένθος (27, 28, 29 Δεκεμβρίου 2021), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια.
 • τριήμερο δημόσιο πένθος (3, 4, 5 Φεβρουαρίου 2022), έπειτα από τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη.
 • τριήμερο εθνικό πένθος από την 1η έως την 3η Μαρτίου λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *