Συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη είχε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας, συνοδευόμενος από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, κ. Παρασκευή Νομικού με την ιδιότητα της ως άμισθης επιστημονικής συμβούλου του Δημάρχου επί θεμάτων της επιστημονικής της ειδικότητας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων, καθώς και ο προγραμματισμός και υλοποίηση κοινών ενεργειών και δράσεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.

Κατ’ αρχάς έγινε ενημέρωση προς τον Υπουργό των γεωκινδύνων του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης και του Κουλούμπου και παράλληλα ενημερώθηκε για τα Ελληνικά και Διεθνή Ερευνητικά Προγράμματα που πραγματοποιούνται στο νησί, με τη στήριξη του Δήμου Θήρας.

Ο Υπουργός, κατανοώντας απόλυτα τη σπουδαιότητα του ζητήματος, εξέφρασε την πρόθεση του να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Δήμου Θήρας και των επιστημονικών φορέων στην προσπάθεια υλοποίησης των ερευνητικών και εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που αφορούν στο θέμα της παρακολούθησης του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και της διαχείρισης ενδεχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι εξής ενέργειες:

1. Συντονισμός και επίσπευση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου / Παρατηρητηρίου στην Έξω Γωνιά στο οποίο θα γίνεται η εκπαίδευση μαθητών / φοιτητών και θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο, ψηφιακά όλα τα δεδομένα, από τα όργανα παρακολούθησης των ηφαιστείων στη Σαντορίνη. Το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα συνδεθεί με το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

2. Ο Δήμος Θήρας θα χρηματοδοτήσει μέσω του αρμόδιου φορέα τους κρατικούς πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς προκειμένου να συντηρηθούν τα όργανα παρακολούθησης των ηφαιστείων ή και να αγοραστούν νέα.

3. Να ενταχθεί το ηφαίστειο του Κολούμπου στο Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία ΤΑΛΩΣ για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση / Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.

4. Να γίνει άσκηση ετοιμότητας στο ηφαίστειο, με την εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο ΤΑΛΩΣ. 5. Να προγραμματισθεί η διοργάνωση ημερίδας για την ενημέρωση των κατοίκων με συμμετοχή επιστημονικών και λοιπών συναρμόδιων φορέων.

6. Να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τη ΓΕΩΘΗΡΑ ξεναγήσεις των κατοίκων από τους επιστήμονες, στο ηφαίστειο σε ετήσια βάση.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε προς τον Υπουργό την απόλυτη ικανοποίηση του για την πλήρη ταύτιση απόψεων και στόχων και τον προσκάλεσε να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στην Σαντορίνη, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό κ. Χ. Στυλιανίδη. “Η ολιστική προσέγγιση του ζητήματος των ηφαιστείων και ως προς την παρακολούθηση της ηφαιστειακής συμπεριφοράς και ως προς την διαχείριση των ηφαιστειακών κινδύνων, είναι η μόνη ενδεδειγμένη” τόνισε ο Δήμαρχος μετά την συνάντηση του με τον Υπουργό και συμπλήρωσε, “Για τη Δημοτική Αρχή μόνον επίσημοι κρατικοί φορείς πρέπει να έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη της παρακολούθησης των ηφαιστείων, της αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου και της ενημέρωσης της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων της Σαντορίνης”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *