Η19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το προεδρικό διάταγμα 99/1994 (Α’ 78) έχει καθοριστεί με λεπτομέρεια, το περιεχόμενο των εκδηλώσεων για την ημέρα αυτή και ο τρόπος οργάνωσης αυτών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ανωτέρω π.δ/τος, εάν η 19η δεν συμπίπτει με Κυριακή, οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή μετά τη 19η Μαΐου., Ειδικά εφέτος, επειδή η 21η Μαΐου 2023 συμπίπτει με την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και κατόπιν του με αρ. 11517/11.04.2023 εγγράφου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 14η Μαΐου 2023, ημέρα Κυριακή.

Τιμώντας την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2023

1.Γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το νομό, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2023.

2.Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 14ης Μαΐου 2023 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

ΩΡΑ 9:40 π.μ.

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών.

Τέλος Προσέλευσης στον Ιερό Ναό 09:30 π.μ.

Μετά το πέρας της δοξολογίας θα εκφωνηθεί σύντομη ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» κ. Νικόλαο Καρυοφυλλίδη.

Kατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού του Ξηροκάμπου από τους κ.κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Βουλευτές του Νομού, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου, Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, Διοικητή 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» και εκπροσώπους λοιπών φορέων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Σιγή ενός λεπτού. ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2023

ΩΡΑ: 20:30 μ. μ.

Λαμπαδηφορία εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Διοργάνωση: Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος”.

(Η πομπή θα ξεκινήσει από το πρώην κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο λιμάνι της Ερμούπολης, θα διέλθει την παραλιακή οδό, θα κατευθυνθεί στον πεζόδρομο των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού και – μετά την πλατεία Κωνσταντίνου Κανάρη – θα ακολουθήσει την παραλιακή οδό και θα καταλήξει στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα).

Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρακαλεί να ρυθμίσουν:

α.Τα της ιεροτελεστίας, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου κ.λ.π..

β.Τα της τάξης, η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και το Λιμεναρχείο Σύρου.

γ.Τα της διάθεσης της μικροφωνικής, η εταιρεία ηχητικών καλύψεων Νικόλαος Κοντιζάς.

Υπεύθυνοι για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος ορίζονται οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουρσελάς και Αλέξιος Μαραντζίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *