O βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση στη βουλή με αφορμή τον τραγικό θάνατος εν πλω στο δρομολόγιο του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» Πειραιά –Mήλο – Ανάφη, του 41χρονου υποπλοίαρχου Σταύρου Πελεκάνου, με καταγωγή από το Βουρβούλο Σαντορίνης, γεγονός που αναδεικνύει για ακόμα μια φορά το μείζον θέμα έλλειψης αντιμετώπισης των εκτάκτων περιστατικών.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, δυστυχώς έχουν επανειλημμένα επιβεβαιωθεί οι ανεπάρκειες ενός συστήματος άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης περιστατικών που καταλήγουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, είτε πρόκειται για ναυτικούς, είτε πρόκειται για επιβάτες, είτε πρόκειται για μόνιμους κατοίκους ή επισκέπτες των νησιών.
Η έλλειψη ιατρών αλλά και μέσων αντιμετώπισης στα πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και οι σοβαρές ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος στα νησιά, οδηγούν όλον αυτόν τον κόσμο σε διαρκή ανασφάλεια, ιδιαίτερα στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων και πολύωρων ταξιδιών και ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο με τον κατά πολύ πολλαπλάσιο κόσμο που διακινείται από και προς τα νησιά.
Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση με τις συνεχείς νομοθετήσεις της και παρά την εμπειρία της πανδημίας, αντί να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, το υποβαθμίζει και το απαξιώνει.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις μας τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης στους δημόσιους φορείς υγείας των νησιών αλλά ταυτόχρονα και την επιδεικτική κυβερνητική αδιαφορία.
΅Επανειλημμένα έχει τονιστεί ότι η υγεία των νησιωτών, σε μεγάλο βαθμό, αντιμετωπίζεται επιπόλαια και ευκαιριακά, αφού εξαρτάται πολλές φορές από το αν υπάρχει διαθέσιμο πτητικό μέσο ή και από τις καιρικές συνθήκες ώστε να καταφέρουν να προσεγγίσουν τα σωστικά μέσα.
Και βεβαίως όλες οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται κατά την διάρκεια του χειμώνα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ το καλοκαίρι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται από την πληθώρα των περιστατικών εξαιτίας της τουριστικής υπερσυγκέντρωσης σε πολλά νησιά που δεν διαθέτουν σοβαρά στελεχωμένες υγειονομικές δομές.
Η Κυβέρνηση εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, ας αναλογιστεί πως μπορεί να γιορτάζει κάθε φορά την έναρξη της τουριστικής περιόδου και να διατυμπανίζει την εγκατάσταση και εργασία των νομάδων τουριστών με πιλοτικά προγράμματα στην Σύρο, όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί παρόμοια περιστατικά υγείας στα νησιά (αλλά και στα πλοία που είναι η προέκτασή τους) και δεν μπορεί να παρέχει ούτε καν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στους νησιώτες και ταξιδιώτες.
Στην παρούσα περίπτωση το βράδυ της Τρίτης 3/5/2022, υπέστη εν πλω έμφραγμα ο 41χρονος Σαντορινιός Υποπλοίαρχος του πλοίου «Πρέβελη», όταν δεν κατάφεραν να του παρασχεθούν αποτελεσματικά οι ιατρικές υπηρεσίες εντός του πλοίου, ενώ διετάχθη η επιστροφή του στον Πειραιά, για να διαπιστωθεί τελικά ο θάνατός του από το ΕΚΑΒ .
Μάλιστα σε δημοσίευμα στις 4/5/2022 της Εφημερίδας Documento, αναφέρεται ότι οι «αρμόδιοι φορείς δεν δίστασαν να πουν πως η επιλογή αποστολής ελικοπτέρου θα ήταν χάσιμο χρόνου οπότε προτίμησαν να τα αφήσουν καθηλωμένα».
Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό το τραγικό περιστατικό. Οι Κυκλαδίτες, οι νησιώτες καθώς και οι χιλιάδες ταξιδιώτες με τα πλοία των νησιών μας δεν μπορούν να αισθανθούν ασφαλείς, αν δεν έχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, καθώς και τις επείγουσες υπηρεσίες υγείας εν πλω, εφόσον διακινούνται χιλιάδες άτομα καθημερινά . Τέλος, οι οι υγειονομικές των νησιών μας εξακολουθούν να παραμένουν υπο-στελεχομένες.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί :
- Προτίθενται να διερευνήσουν τον τραγικό θάνατο του Υποπλοιάρχου για να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά καθώς και ο λόγος που διετάχθη το «Πρέβελη» να επιστρέψει στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χαθεί πιθανόν πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή;
- Προτίθενται να διερευνήσουν αντίστοιχα αν ακολουθήθηκε η δέουσα ιατρική αντιμετώπιση εν πλω καθώς και αν υπήρχε η δυνατότητα να παρασχεθούν υπηρεσίες Τηλεϊατρικής για καρδιολογικά περιστατικά και οδηγίες αντιμετώπισης μέσω του «Teleheart», όπως διαφημίζει η ναυτιλιακή εταιρεία;
- Γιατί δεν κινητοποιήθηκε ενδεχομένως εναέριο μέσο μεταφοράς για να τον παραλάβει από το πλησιέστερο νησί με αποτέλεσμα ο άτυχος ναυτικός καταλήξει;
- Εξετάστηκε η δυνατότητα επείγουσας μεταφοράς του με πλωτό μέσο, αν αυτό ήταν το προσφορότερο μέσο;