Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού, θα δοθούν οι αυξήσεις, που θα είναι πάνω από 7%, στις συντάξεις 1,6 εκατ. δικαιούχων. Αυτό ορίζει η διάταξη που αναμένεται να περιληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για πληρωμή των νέων, αυξημένων συντάξεων εντός του Ιανουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι αυξήσεις θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, κι αυτό θα μπορούσε να τις καθυστερήσει έως και τα μέσα του 2023.

Αναλυτικά, η διάταξη  ορίζει πως η αναγκαία απόφαση αναπροσαρμογής των συντάξεων θα πρέπει να εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του έτους που αφορά. Διαφορές μεταξύ των στοιχείων της έκθεσης του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση του αμέσως επόμενου έτους και αποδίδονται. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις μεταξύ των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό στοιχείων και των οριστικών, όπως αυτά καθοριστούν από την ΕΛΣΤΑΤ, θα συνυπολογιστούν στις αυξήσεις του 2024. Μάλιστα, εκτός από τις κύριες συντάξεις, αυξήσεις θα υπάρξουν και σε μια σειρά παροχών που συνδέονται με την εθνική σύνταξη, η οποία έπειτα από την αύξηση της τάξης του 7% θα διαμορφωθεί για 20 χρόνια ασφάλισης στα 411 ευρώ και στα 370 ευρώ εφόσον ο συνταξιούχος έχει 15 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με τη διδάκτορα – δικηγόρο Αγγελική Αλ. Μητροπούλου, έξι είναι οι παροχές που θα συμπαρασύρει η αύξηση της εθνικής σύνταξης:

1. Συντάξεις αναπηρίας. Εφόσον η αύξηση είναι της τάξης του 7%, οι νέες συντάξεις αναπηρίας θα διαμορφωθούν ως εξής:

• Συνταξιούχοι που είχαν αναπηρικό ποσοστό από 80% και άνω λαμβάνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη, ήτοι 384 ευρώ και το 2023 θα λάβουν 411 ευρώ.

• Συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας 67%-79,99% λαμβάνουν το 75% της εθνικής σύνταξης, ήτοι 288 ευρώ και από την αρχή του χρόνου θα λάβουν 308,16 ευρώ.

Ανοίγει ο δρόμος για πληρωμή των νέων, αυξημένων συντάξεων εντός του Ιανουαρίου.

• Συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας 50%-66,99% λαμβάνουν το 50% της εθνικής σύνταξης, ήτοι 192 ευρώ και θα λάβουν 205,44 ευρώ.

• Συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας έως 49,99% λαμβάνουν το 40% της εθνικής σύνταξης, ήτοι 153,60 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα λάβουν 164,35 ευρώ.

2. Συντάξεις χηρείας (λόγω θανάτου), καθώς σήμερα το συνολικό ποσό της σύνταξης –λόγω θανάτου– του επιζώντος ή και του διαζευγμένου συζύγου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Για ασφάλιση μικρότερη των 20 ετών το ποσό βαίνει μειούμενο κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται της 20ετίας. Εχει οριστεί και κατώτατο όριο, στα 360 ευρώ. Με την εθνική σύνταξη στα 411 ευρώ και 370 ευρώ για 20 και 15 έτη αντίστοιχα, θα αναπροσαρμοστούν αναλογικά και οι συντάξεις χηρείας.

3. Συντάξεις – επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων που σήμερα είναι 360 ευρώ.

4. Εθνικές συντάξεις των ομογενών, καθώς η πλήρης εθνική σύνταξη ομογενών (384 ευρώ) χορηγείται μόνο σε όσους έχουν 30 έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, με αφετηρία το 1992. Μετά την αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 411 ευρώ, θα αυξηθούν και οι συντάξεις των ομογενών.

5. Προσωρινές συντάξεις, οι οποίες εξαρτώνται από το ύψος της εθνικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης.

6. Συντάξεις υψηλοσυνταξιούχων ή πολυσυνταξιούχων. Πλαφόν συντάξεων το οποίο έχει οριστεί στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, ήτοι στα 4.608 ευρώ σήμερα και στα 4.932 ευρώ από τον Ιανουάριο.

 

 

 

Ρούλα Σαλούρου

kathimerini.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *