Η σορός του τέως Καθολικού Επισκόπου πρώην Σύρου  θα εκτεθεί σε προσκύνημα την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης από τις 10 π.μ..  Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί στις 3 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος. Ο ενταφιασμός του σκηνώματός του θα γίνει στο Καθολικό Κοιμητήριο Ερμούπολης.

Πολλά είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του πρώην Καθολικoύ Επισκόπου, κ. Φραγκίσκου Παπαμανώλη.

 

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄:

«Η ΡΚαθολική Εκκλησία της Σύρου στερείται ένα καλό πατέρα, που τον διέκριναν πηγαία ευγένεια, απλότητα, πραότητα και απροσποίητη καλωσύνη, και ένα άγρυπνο ποιμένα, με μεγάλη ποιμαντική και κηρυκτική δράση, ο οποίος σε κάθε κήρυγμά του αναφερόταν στον Απόστολο των Εθνών Παύλο!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σύρου στερείται ένα ανυπόκριτο φίλο, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην εδραίωση της ομόνοιας και της συναλληλίας μεταξύ των πιστών των δύο συνοικούντων Δογμάτων, που ανέδειξαν τη Σύρο παγκόσμιο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης, κατά την οποία η διαφορά στο δόγμα δεν μειώνει την αγάπη, ούτε η αγάπη ζημιώνει το δόγμα!

Και εγώ στερούμαι ένα καλό φίλο και συνοδοιπόρο στην από κοινού αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, που κατά καιρούς αντιμετώπισαν οι Συριανοί. Με πολύ συγκίνηση ενθυμούμαι την 19η Ιανουαρίου 2002, όταν αποβιβαζόμουν στη Σύρα, για την ενθρόνισή μου στην, Θείᾳ βουλήσει και ευδοκίᾳ, λαχούσαν μοι Επαρχία, ο πρώτος ασπασμός που δέχτηκα ήταν από το Σεβασμιώτατο Φραγκίσκο, σαν ένδειξη αενάου φιλίας, αδιαταράκτου αγάπης και συνεργασίας για την πρόοδο του νησιού μας και των ευγενών κατοίκων του.
Συμμετέχοντας ολοθύμως στο πένθος της ΡΚαθολικής Εκκλησίας Σύρου, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον κατά πάντα άξιο διάδοχό του, Σεβασμιώτατο κ. Πέτρο Στεφάνου, στο πλήρωμα της Εκκλησίας του και στους οικείους του, και προσεύχομαι ο Κύριος να αναπαύει εν ειρήνη την ψυχή του και
να τον έχει αιώνια στη μνήμη Σου».

 

 

Δημοτική Παράταξη “Αναγέννησιί μας” Αλέξανδρος Αθανασίου Υπ. Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης: 

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε πως σήμερα, Δευτέρα 2/10/2023, πέρασε στην αιωνιότητα ο Μακαριστός Καθολικός Επίσκοπος  πρώην Σύρου, Θήρας και Αποστολικός Τοποτηρητής Κρήτης, Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ένας σπουδαίος Ιεράρχης της Καθολικής Εκκλησίας.   

Μια εξόχως χαρισματική προσωπικότητα, η οποία διακόνησε την Τοπική Καθολική Εκκλησία με αγάπη, πραότητα, ενωτική διάθεση, συνεχές ενδιαφέρον, έργο και φροντίδα για όλο τον κόσμο. Η απλότητά και η γαλήνια προσέγγισή του, άγγιζε πάντα τις καρδιές όλων μας, ενώ ο λόγος του για όλα τα θέματα, μας επιβεβαίωνε αδιαλείπτως, πως ήταν πραγματικά  ένας χαρισματικός «εργάτης» στον Αμπελώνα του Κυρίου. 

Ο κ. Αλέξανδρος Αθανασίου,  επικεφαλής και υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης,  το σύνολο των υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, όπως επίσης και όλα τα μέλη και υποστηρικτές του συνδυασμού «Αναγέννησί μας», εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

Από σήμερα, ο Παράδεισος είναι πλουσιότερος και η Προσευχή όλων μας, συνοδεύει και συντροφεύει τον αγαπητό μας Πατέρα στην ανάπαυση της ψυχής του.

 

 

Γιώργος Λεονταρίτης Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων:

Η εκδημία του πρώην Καθολικoύ Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή Κρήτης, Φραγκίσκου Παπαμανώλη προκαλεί απέραντη θλίψη και συγκίνηση.

Ο μακαριστός ποιμενάρχης  κατά την διάρκεια της ποιμαντορίας του ανέπτυξε πλούσιο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο και έβαλε τη δική του σφραγίδα στα θρησκευτικά, αλλά και στα κοινωνικά δρώμενα.

Ως Ιεράρχης και  Πνευματικός Πατέρας συνδέθηκε με τον πιστό λαό της περιοχής μας, με δεσμούς αμοιβαίας αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης. Διακρίθηκε για τη βαθιά θεολογική του κατάρτιση, το ήθος του, την ταπεινότητά του, την απλότητά του και την πίστη στις παραδόσεις.

Όλοι μας διατηρούμε στη μνήμη μας τη γλυκύτητα του προσώπου του, την ευγένεια των τρόπων του και την καθαρότητα της πολιτείας του.

Εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου και εμού προσωπικώς, στην Καθολική Εκκλησία και στους οικείους του, εύχομαι το δυναμικό του πνεύμα να βρίσκει μιμητές και η μνήμη του να μείνει διαρκής.

Είναι θερμές οι προσευχές όλων μας υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του στο ανέσπερο φως της αιωνιότητας. Αιωνία του η μνήμη!”

 

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος

ε μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του τέως Επισκόπου των Καθολικών Σύρου Φραγκίσκου Παπαμανώλη, ενός σπουδαίου και πνευματικού Ιεράρχη που υπηρέτησε την Καθολική Εκκλησία με ταπεινότητα και ιδιαίτερη φροντίδα για το ποίμνιό του.

Το ακούραστο έργο του και η αμέριστη αγάπη του για όλο τον κόσμο θα μας θυμίζει για πάντα το καθήκον όλων μας για σεβασμό, αλληλεγγύη και αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κι εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη Καθολική Εκκλησία, την οικογένεια και τους οικείους του.”.

 

 

 

Τέως Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλας:

Η απώλεια του πρ. Καθολικού Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη αποτελεί μεγάλο πλήγμα όχι μόνο για την καθολική κοινότητα, αλλά και για τη Σύρο ολόκληρη. Σεμνός, μετριόφρων, ιδανικός πνευματικός ηγέτης, άνθρωπος της αγάπης και της προσφοράς, συντέλεσε τα μέγιστα με την ενωτική του στάση στην άμβλυνση των όποιων διαφορών και στην ομαλή συμβίωση των θρησκευτικών κοινοτήτων του νησιού μας. Υπηρέτησε με μοναδική αφοσίωση την Καθολική Εκκλησία, έχοντας πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους, ανεξάρτητα από το δόγμα και τα πιστεύω του καθενός. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που είχα την τύχη να συνυπάρξω και να συνεργαστώ μαζί του περισσότερο από δύο δεκαετίες. Θα τον θυμόμαστε πάντα με μεγάλη αγάπη.

 

 

Δημήτρης Μπάιλας τεως Νομάρχης Κυκλάδων:

“Σήμερα έφυγε ο δεύτερος Πατέρας μου, που τον απόκτησα αμέσως με την είσοδό μου στην Νομαρχία το 1996.

Σήμερα έφυγε ένας άγιος άνθρωπος που μόνο αγάπη και σεβασμό ενέπνεε.

Έφυγε ένας άξιος ιερωμένος που μόνο καλές κουβέντες άκουγες από το στόμα του.

Που ακόμη και το παράπονο, ή την διαφωνία του την έκφραζε με γέλιο και ένα λεπτό χιούμορ.

Ένας σπουδαίος Επίσκοπος που αποτελούσε παράδειγμα απλότητας, ενότητας, καταδεκτικότητας και ανθρωπιάς.

Τον έζησα από κοντά περίπου 30 χρόνια και θα μπορούσα να γράψω ένα μικρό βιβλίο με περιστατικά από αυτή την μακρόχρονη ανθρώπινη σχέση που διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και όταν εγώ δεν ήμουν στην Νομαρχία και εκείνος δεν ήταν εν ενεργεία Επίσκοπος.

Δεν θα το κάνω γιατί πιστεύω ότι και στον ίδιο δεν θα άρεσε αφού κύριο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του ήταν η ταπεινότητα.

Για τονίσω όμως την αγάπη και τον σεβασμό προς το πρόσωπό του θα αναφέρω το παρακάτω περιστατικό.

Όταν περνούσε την περιπέτεια με την καρδιά του τον επισκέφτηκα στο νοσοκομείο στην Αθήνα. Εκεί, αν θυμάμαι καλά, ήταν κοντά του δύο ιερείς. Ο πατέρας Ιωσήφ, νυν επίσκοπος Τήνου, και ο πατέρας Νίκος. Αφού του ευχήθηκα γρήγορη ανάρρωση, του επισήμανα ότι πρέπει να είναι χαρούμενος που έχει κοντά του τους ιερείς που τον προσέχουν σαν πραγματικά παιδιά του. Μου απάντησε.

Είμαι χαρούμενος γιατί έχω κοντά μου τρία παιδιά αφού είσαι και εσύ που ήλθες να με δεις. … και όπως πάντα χαμογέλασε.

Είναι το ίδιο χαμόγελο που χαράχτηκε στα σβησμένα του χείλη όταν τον επισκέφτηκα στο ησυχαστήριο. Με αναγνώρισε και με δυσκολία ψιθύρισε ….. – Ο Κος Νομάρχης.

Αυτό το χαμόγελο θέλω να κρατήσω στην μνήμη μου και έτσι να τον θυμάμαι πάντα.!

Ασφαλώς εάν υπάρχει Παράδεισος ο Σεβασμιότατος Πατέρας μας βρίσκεται τώρα μαζί με τους Αγγέλους.!

 

 

Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου:

Με θλίψη και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την απώλεια του πρώην Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή Κρήτης, Φραγκίσκου Παπαμανώλη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του υπηρέτησε την Καθολική Εκκλησία αλλά κυρίως τον άνθρωπο με αφοσίωση, πραότητα, ευγένεια, αγάπη, σε πνεύμα ενότητας και ταπεινότητας.

Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ στερούνται έναν πνευματικό πατέρα, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο ζωής για όλους εμάς.

Η κοινότητα των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ και οι μοναχοί του Τάγματος των Χριστιανικών Σχολείων Δελασάλ εκφράζουν θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στον Σεβασμιότατο Επίσκοπο και διάδοχό του, π. Πέτρο Στεφάνου, στο πλήρωμα της εκκλησίας του και στους οικείους του.

Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός, στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του, να αναπαύει εν ειρήνη την ψυχή του.

 

 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συνεδρίασε, την Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 13:00, δια περιφοράς, μετά από την υπ΄αριθ. πρωτ. 19204/03-10-2023 κατεπείγουσα πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που επιδόθηκε σύμφωνα με το νόμο για συζήτηση και λήψη αποφάσεως.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εγκρίνει το κάτωθι Ψήφισμα

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

α) Να κηρυχθεί η ημέρα της κηδείας του εκλιπόντος, ημέρα πένθους για τον Δήμο Σύρου –  Ερμούπολης και να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα Δημοτικά καταστήματα.

β) Στην κηδεία να παραστούν ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.

γ) Μία οδός του νησιού να ονομασθεί σε οδό Επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη.

δ) Το παρόν Ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και να σταλεί στους οικείους του.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΡΑΝΗΣ

 

 

Ψήφισμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου για την εκδημία του Καθολικού Επισκόπου πρώην Σύρου, Φραγκίσκου Παπαμανώλη. 

“Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για την εις Κύριον εκδημία του τ. Επισκόπου των Καθολικών Σύρου ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ. Ο Επίσκοπος ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ υπήρξε φωτεινό παράδειγμα πίστης και αφοσίωσης στην Εκκλησία του Χριστού αλλά και φάρος αλληλεγγύης, συμπόνιας, ανθρωπιάς και προσφοράς προς το ποίμνιό του. Θα μείνει στις καρδιές μας για πάντα. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία και καλεί και τα μέλη του προς τούτο.”.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *