Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Σύρου κατέθεσε αίτημα για την αναθεώρηση της πρότασης του επιδόματος των 350 ευρώ που αφορά τη μετακίνηση υποψηφιων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προς τα εξεταστικά κέντρα, καθώς από αυτό αποκλείονται οι υποψήφιοι των ειδικών μαθημάτων:

Λίγο πριν τη λήξη μιας ακόμη δύσκολης χρονιά για την παιδεία και τους μαθητές με ανοιχτό το θέμα της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, με ελλείψεις και κενά στα σχολεία, με αφημένα στην τύχη τους σχολικά κτίρια και λίγο πριν την κατάρρευση της πολυδιαφημισμένης τράπεζας θεμάτων, τo Υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε επίδομα 350 ευρώ για τους υποψήφιους των Πανελληνίων, οι οποίοι «πρέπει να μετακινηθούν σε εξεταστικό κέντρο που έχει απόσταση άνω των 120 χλμ από το σχολείο που αποφοίτησαν». Κι ενώ ο τίτλος αναπαράγεται στα ΜΜΕ, αφήνεται εντέχνως στα ψιλά γράμματα η σημείωση ότι: εξαιρούνται της αποζημίωσης οι υποψήφιοι οι οποίοι θα μετακινηθούν στα εξεταστικά κέντρα προκειμένου να εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα. Προκαλεί μεγάλο ερωτηματικό σε γονείς και μαθητές βάσει ποιας λογικής γίνεται αυτή η εξαίρεση. Οι υποψήφιοι για συγκεκριμένες σχολές υποχρεούνται να δώσουν εξετάσεις σε ειδικά μαθήματα διαφορετικά δεν έχουν δικαίωμα επιλογής για εισαγωγή στις σχολές αυτές. Σε κάποιους νομούς όμως, όπως στο Ν. Κυκλάδων δεν λειτουργούν εξεταστικά κέντρα ούτε καν στην πρωτεύουσα, τη Σύρο, παρά μόνο για το μάθημα των Αγγλικών. Όσοι υποψήφιοι/ες πρέπει να δώσουν εξετάσεις σε κάποια άλλη ξένη γλώσσα, σε μουσικό μάθημα ή να συμμετέχουν στις αθλητικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ χρειάζεται να μετακινηθούν στην Αττική. Γνωρίζοντας το υπέρογκο ποσό που απαιτείται για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ακόμα και από τη Σύρο, ένα σχετικά κοντινό στην Αττική νησί, ποιο είναι το σκεπτικό που εξαιρεί από την αποζημίωση τους συγκεκριμένους υποψήφιους;
Με την παρούσα επιστολή ζητάμε τη δημιουργία εξεταστικών κέντρων ειδικών μαθημάτων στις πρωτεύουσες κάθε νομού, την άμεση αναθεώρηση της εν λόγω απόφασης και τη συμπερίληψη στην αποζημίωση μετακίνησης και των υποψηφίων που οφείλουν να μετακινηθούν για εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, καθώς η εξαίρεσή τους αποτελεί καταφανή διάκριση μεταξύ υποψηφίων.

Διοικητικό συμβούλιο Γονέων και κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Σύρου

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *