Η ανακοίνωση του δήμου Πάρου για την παραχώρηση των αρχαίων λατομείων:

– Μάρκος Κωβαίος: Το ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Παριανών είναι λίγο

Εξαιρετικά ευχάριστα είναι τα νέα για τα αναξιοποίητα εδώ και χρόνια Αρχαία Λατομεία της Πάρου. Η απόφαση της οικογένειας του Φραγκίσκου Δαμία να παραχωρήσει αυτόν τον σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας χώρο στο Δήμο Πάρου ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των φημισμένων παριανών λατομείων.

Ο χώρος έμενε για χρόνια επί της ουσίας ανενεργός και αναξιοποίητος γιατί ανήκε σε ιδιώτες. Η γενναιόδωρη κίνηση της οικογένειας Δαμία να δωρίσει περισσότερα από 300 στρέμματα στο Δήμο Πάρου αλλάζει το στάτους και ανοίγει το δρόμο για να αποκτήσουν και πάλι ζωή τα αρχαία λατομεία.

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο Φραγκίσκος Δαμίας κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Δημάρχου Πάρου, Μάρκου Κωβαίου τονίζοντας ότι εμπιστεύεται απόλυτα τη σημερινή δημοτική αρχή η οποία έχει αποδείξει ότι έχει την τεχνογνωσία να αξιοποιεί προς όφελος του κοινού καλού εκτάσεις του νησιού.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος υποδέχθηκε εμφανώς συγκινημένος την πρόθεση της δωρεάς της οικογένειας Δαμία τονίζοντας πως “το ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Παριανών, είναι λίγο”!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

Η λειτουργία των λατομείων ξεκίνησε από την πρωτοκυκλαδική περίοδο και σταμάτησε το 19ο αιώνα. Βρίσκονται δίπλα στον γραφικό οικισμό Μαράθι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Παροικιά. Από αυτή την περιοχή έβγαινε το ξακουστό παριανό μάρμαρο, ο “λυχνίτης” η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία εξόρυξής του γινόταν μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων.

Το μάρμαρο της Πάρου ήταν περιζήτητο από πολλούς μεγάλους γλύπτες διαφόρων εποχών, οι οποίοι δημιούργησαν σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας και αγάλματα όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο. Επίσης πολλά εκθέματα του Αρχαιολογικού μουσείου της Πάρου, είναι κατασκευασμένα από Παριανό μάρμαρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *