Μια από τις δημοφιλέστερες γαστρονομικές εκδηλώσεις της Ελλάδας «επιστρέφει» στη Σίφνο ύστερα από δύο  χρόνια αναγκαστικής αδράνειας. Το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2022, στον παραδοσιακό οικισμό του Αρτεμώνα, στο νησί – γενέτειρα του εθνικού αρχιμάγειρα της Ελλάδας.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου που εφέτος εορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Δήμο Σίφνου και με τη στήριξη τοπικών συλλόγων και φορέων.

Πλήθος γευστικών πρωτοβουλιών και εκπλήξεων θα περιλαμβάνονται στο  τριήμερο πρόγραμμα. Αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων, άλλων περιοχών της Ελλάδας και ξένων χωρών θα «ανταμώσουν» στη Σίφνο για να αναδείξουν την ιδιαίτερη γαστρονομική και πολιτιστική τους παράδοση. Κάθε νησί θα διαθέτει  περίπτερο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα, όπου ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες και σεφ θα παρασκευάζουν και θα  παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους, προσφέροντας μοναδικά εδέσματα στους επισκέπτες.

Σε μια διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, τα αποκαλούμενα “Τσελεμεντάκια”, θα συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους.  Το φεστιβάλ θα ανοίγει τις «πύλες» του για το κοινό καθημερινά από τις 18.30 μέχρι τις 22.00, όπου τη «σκυτάλη» θα παίρνουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς της Σίφνου και των άλλων νησιών.

Κατά τις πρωινές ώρες,  μαγειρέματα παραδοσιακών εδεσμάτων θα πραγματοποιηθούν σε παραλίες του νησιού, δίπλα στη θάλασσα.  Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη και τα προσφερόμενα φαγητά, κερασμένα.

Πρόγραμμα 14ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»
Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Ύστερα από δύο χρόνια αναγκαστικής αδράνειας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, που φέτος γιορτάζει τα 40α γενέθλιά του, διοργανώνει και πάλι, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Σίφνου, το 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Το Φεστιβάλ «Νικόλαος Τσελεμεντές» θέτει στο επίκεντρο δράσεις και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν να αναδείξουν τη γαστρονομική παράδοση των νησιών και των περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και των ξένων χωρών που συμμετέχουν, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ιδιαίτερη πολιτισμική τους ταυτότητα.

Αυθεντικές συνταγές που “έρχονται” από παλιά, τοπικά γευστικά προϊόντα, μουσική και ενδυματολογική κουλτούρα, άνθρωποι από διαφορετικά μέρη, «όλα μπλέκονται γλυκά», δημιουργώντας στους επισκέπτες και στους συμμετέχοντες μοναδικές βιωματικές εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις.

Το 14ο Φεστιβάλ καλωσορίζει και ευχαριστεί όλες τις αντιπροσωπείες που με τη δυναμική συμμετοχή τους πλουτίζουν και στηρίζουν αυτή τη γιορτή Γεύσεων και Πολιτισμού, και εύχεται σε όλους, επισκέπτες και συμμετέχοντες, να την χαρούν και να την απολαύσουν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΠΕΜΠΤΗ 22/09, Από τις 18:00 και μετά, στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα:
-Παρουσίαση & παρασκευή τοπικών συνταγών από ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες

-Παιδομαγειρέματα: Οι μικροί μας φίλοι φοράνε τις ποδιές και το σκούφο του μάγειρα και μαθαίνουν την αξία της σωστής διατροφής με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

-Έκθεση και διάθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στο Στενό – Εκπλήξεις κεφιού

Ο «Σιφναίικος Γάμος»: Τελετουργία & παράδοση

Η δράση ξεκινά στις 18:30 από το εστιατόριο «Ο Αγγελές» στο Στενό του Αρτεμώνα (μετά την Παναγιά την Κόγχη) και θα ολοκληρωθεί καταλήγοντας στην κεντρική εξέδρα στο χώρο του Φεστιβάλ.

Μετά το «γάμο» ακολουθεί παρουσίαση παραδοσιακών χορών και μουσικής από διαφορετικές μουσικοχορευτικές ομάδες των περιοχών που συμμετέχουν στο 14ο Φεστιβάλ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/09, Από τις 18:00 και μετά, στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα:
-Παρουσίαση & παρασκευή τοπικών συνταγών από τις ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες

-Παιδομαγειρέματα: Οι μικροί μας φίλοι φοράνε τις ποδιές και τον σκούφο του μάγειρα και μαθαίνουν την αξία της σωστής με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

-Έκθεση & διάθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στο Στενό – Εκπλήξεις κεφιού

-To Λύκειο των Ελληνίδων Αχαρνών παρουσιάζει χορούς και μουσικές από την Ελλάδα.

-Ώρα 21:00: Πολιτιστική Βραδιά Κίνας: Για μια ώρα η πολυπληθής κινεζική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει πτυχές από την πλούσια και μακραίωνη πολιτιστική παράδοση της χώρας τους.

-Μουσική και χορός

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/09, Από τις 18:00 και μετά, στην πλατεία και στο Στενό του Αρτεμώνα:
-Παρουσίαση και παρασκευή τοπικών συνταγών από τις ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες

-Παιδομαγειρέματα: Οι μικροί μας φίλοι φοράνε τις ποδιές και τον σκούφο του μάγειρα και μαθαίνουν την αξία της σωστής με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό.

-Έκθεση και διάθεση παραδοσιακών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στο Στενό.

-Χορός και μουσικές από τις φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες.

-Και πριν το 14ο Φεστιβάλ …περάσει στην ιστορία, για να δώσει τη θέση του στο 15ο την επόμενη χρονιά, το αποχαιρετάμε όλοι μαζί γλεντώντας με τον αγαπημένο καλλιτέχνη Γεώργιο Μαρινάκη και το συγκρότημά του.

ΠΡΩΪΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΕΜΠΤΗ 22/9, 11:00 π.μ., Καμάρες
Ο Οικολογικός Σύλλογος Καμαρών «Η Μερόπη» μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Δήμο Σίφνου υποδέχονται αποστολές και καλεσμένους στο λιμάνι της Σίφνου.
.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/9, 11:00 π.μ., Λιμανάκι Φάρου
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Φάρου υποδέχεται φιλοξενούμενους και επισκέπτες, μαγειρεύοντας και κερνώντας παραδοσιακούς μεζέδες, που τους “νοστιμίζει” πιο πολύ το αέρι της θάλασσας.
.
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9, 11:00 π.μ., Βαθύ
Το Εξωραϊστικό Σωματείο «Το Βαθύ της Σίφνου» μαγειρεύει και κερνά φιλοξενούμενους και επισκέπτες σιφναίικο πρωινό με συνοδεία τον ήχο της θάλασσας.
.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 21/09, 17:30, Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου»:
Ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου» με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.
Συνδιοργανωτές: Άνεμος Ανανέωσης, Επιτροπή “Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Σίφνου”, Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός, Δήμος Σίφνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου.
.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ
Από τις Κυκλάδες
✓ Άνδρος
✓ Αντίπαρος
✓ Ανάφη
✓ Ίος
✓ Κέα
✓ Κύθνος
✓ Μήλος
✓ Νάξος
✓ Πάρος
✓ Σαντορίνη
✓ Σέριφος
✓ Σίφνος
✓ Σύρος
✓ Σχοινούσα
✓ Φολέγανδρος

Από την Υπόλοιπη Ελλάδα
✓ ΙΛΕΑ (Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία
Αχαρνών)
✓ Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Αχαρνών)
✓ Μέγαρα (Αλκάθους & Καρια)

Ξένες Χώρες
✓Βέλγιο

✓Γαλλία

✓Κίνα

✓Μαρόκο

✓Περού

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *