Μερικά πράγματα καταλήγουν να περιβάλλονται από ένα δυσανάλογο για το μέγεθός τους “δέος”. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, όσο πιο μικρά είναι, τόσο μεγαλύτερο τείνει να εμφανίζεται το δέος που τα περιβάλλει.

Κάτι τέτοιο πρέπει να ισχύει και με το θέμα των ακαθαρσιών των ιπποειδών στη Σαντορίνη, για το οποίο ενώ υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες εδώ και τουλάχιστο τρεις δεκαετίες από καταστηματάρχες των Φηρών για ακαθαρσίες που συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση αφήνονται με προκλητική αδιαφορία έξω από τα καταστήματά τους, αναγκάζοντάς τους να τις απομακρύνουν οι ίδιοι, εν τούτοις, απο πλευράς υπηρεσιών και τοπικών αρχών, δεν έχει υπάρξει κανένα μέτρο για την αποτροπή του “φαινομένου”.

Κι εδω “ταιριάζει” το “δέος”. Το πως, δηλαδή, στους δρόμους και συγκεκριμένα στα καλντερίμια, της πόλης της Σαντορίνης, από τα οποία περνούν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά και στα οποία υπάρχουν εκατοντάδες καταστήματα, είναι δυνατό να περνάει ένας επαγγελματίας με τα ζώα του τα οποία κάνουν τις ακαθαρσίες τους χωρίς την παραμικρή συνέπεια!

Το “δέος” μάλιστα ενισχύεται απ το οτι κατα τη διάρκεια των τριών τουλάχιστο δεκαετιών που απασχολεί το “φαινόμενο”, έχουν ακουστεί δημόσια πολλές απόψεις, απο το οτι θα έπρεπε τα ζώα να “φορούν” ειδικές σακουλίτσες και τους λόγους για τους οποίους αυτό δεν γίνεται, μέχρι το οτι είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες τους να απομακρύνουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους, αλλά δεν το κάνουν.

Μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί δημόσια τόσο η απουσία, αδυναμία ή και αναρμοδιότητα των εργαζομένων του δήμου να απομακρύνουν τις συγκεκριμένες ακαθαρσίες, όσο και το θέμα των προστίμων που θα μπορούσαν πανεύκολα να επιβάλλονται, με ένα απλό τηλεφώνημα και μια φωτογραφία που θα αποδείκνυε την παράβαση, προς την αρμόδια υπηρεσία.

Κατα τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών γνωρίζουμε οτι έχουν γίνει επώνυμες καταγγελίες ατομικές και συλλογικές στο δήμο Θήρας και παλιότερα στην κοινότητα των Φηρών, έχει ζητηθεί η γνώμη ιδιοκτητών ιπποειδών από άλλες περιοχές της Ελλάδας για το πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση, ενώ έχουν υπάρξει και έρευνες σχετικά με την ανάλογη και κατάλληλη αντιμετώπιση και στο εξωτερικό, με τον τρόπο διαχείρισης των ακαθαρσιών των ιπποειδών στην γεμάτη με άλογα για τουριστικούς λόγους Βιέννη, να έχει παρουσιαστεί τοπικά ως παράδειγμα καλή διαχείρισης, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Παρ’ όλ’ αυτά και όπως φαίνεται δεν έχει αλλάξει τίποτε και ο χρόνος παραμένει “κολλημένος”  στη Σαντορίνη σε οτι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, γι αυτό  αναφερόμαστε σε κατάσταση που προκαλεί “δέος”. Γιατί παραμένει ασύλληπτο το τι τελικά και ακριβώς συμβαίνει και οι ακαθαρσίες των ζώων στη Σαντορίνη “φιγουράρουν” όπως το νησί στις λίστες δημοφιλίας..

Το δε χειρότερο και εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως με τον πολλαπλασιασμό τα τελευταία χρόνια στο νησί των επιχειρήσεων που διαθέτουν υπηρεσίες “horse riding”,  το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων ακαθαρσιών των ζώων αυτών, να εμφανίζεται σε ακόμη περισσότερες περιοχές και οικισμούς, ακόμη και στο κέντρο παραδοσιακών οικισμών, μπροστά από καταστήματα εστίασης! Όπου και σε αυτή την περίπτωση παρατηρούμε και μαθαίνουμε οτι είναι οι καταστηματάρχες που αναγκάζονται να απομακρύνουν τις ακαθαρσίες!

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους αλλά και για να λυθεί η απορία των κατοίκων του νησιού, χρήσιμο θα ήταν να πάρουμε μια απάντηση από την αρμόδια αρχή του τόπου, γιατί συνεχίζει να ταλαιπωρεί κι οχι να  μειώνεται αλλά να εξαπλώνεται κιόλας αυτό το φαινόμενο, χωρίς να έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα, συνεχίζοντας να προσβάλει και να υποβαθμίζει την εικόνα του νησιού αλλά και τον υγιεί επιχειρηματικό κόσμο που προσπαθεί με σοβαρότητα και οργάνωση να επιβιώσει.

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται απο αναγνώστη της σελίδας “Αυτοσχέδιοι δημοσιογράφοι” στην οποία αναρτήθηκαν την 1η Ιουλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *