Τον Οκτώβριο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι Συριανοί και οι Συριανές μας τίμησαν με την ψήφο τους κι έδωσαν μια καθαρή εντολή να διοικήσουμε τον ευλογημένο τόπο μας. Ζούμε αδιαμφισβήτητα σε μια ιστορική συγκυρία, πολύ μεγάλων προκλήσεων. Μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς. Με ανοιχτές ακόμη τις πληγές της οικονομικής κρίσης, αλλά και των λοιπών κρίσεων που ταλάνισαν και ταλανίζουν την ανθρωπότητα (υγειονομική, ενεργειακή, κλιματικής αλλαγής, πολέμων, κλπ). Με βαθιά χαραγμένα στο κοινωνικό σώμα τα σημάδια από την ηθική χρεοκοπία αρχών και αξιών πρέπει γενικότερα να αλλάξουμε. Με επιβεβλημένη την αλλαγή νοοτροπίας. Να αφήσουμε πίσω το «εγώ» και να νοιαστούμε όλοι για το «εμείς», Φορείς, Αρχές, Συλλογικότητες, Πολίτες. Να ξαναζωντανέψουμε θεμελιώδεις αρχές και αξίες για την πολιτική και τη δημοκρατία του τόπου μας.
Για να γυρίσουμε σελίδα χρειαζόμαστε λέξεις που να εννοούμε και να εφαρμόζουμε όπως ενότητα, συνεργασία, αποτελεσματικότητα, σεμνότητα, αξιοκρατία, ανάπτυξη, ασφάλεια, αλήθεια, αναγέννηση. Αυτή είναι η εντολή, που πήραμε στις 8 Οκτώβρη 2023 από τις Συριανές και τους Συριανούς. Στους οποίους απευθυνθήκαμε με καθαρότητα και ειλικρίνεια παρουσιάζοντας το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας με παρρησία. Για το σήμερα και για το αύριο του νησιού μας. Αυτή την εντολή πρεσβεύει η Δημοτική μας Αρχή και οφείλουμε να την τιμήσουμε στο ακέραιο χωρίς να διαψεύσουμε τις προσδοκίες των συμπολιτών μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα έχουμε όλες και όλοι την ύψιστη τιμή να ορκιζόμαστε Δημοτική Αρχή Σύρου-Ερμούπολης, του τόπου μας, του νησιού μας στο οποίο χρωστάμε όλες και όλοι, δίχως να μας χρωστάει. Δίνουμε αυτόν τον όρκο έχοντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι για διαρκή προσπάθεια για το καλό και την προκοπή του τόπου μας. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεργάτες μου, εκλεγμένους και μη. Θέλουμε να αποδειχθούμε άξιοι αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης στα πρόσωπά μας. Δεσμεύομαι επίσης για άλλη μια φορά ότι θα είμαστε η Δημοτική Αρχή όλων των Συριανών. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Στους συναδέλφους όλων των δημοτικών παρατάξεων που δεν εξελέγησαν θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθειά τους, καθώς δεν είναι καθόλου λίγο να εκθέτεις τον εαυτό σου στα κοινά, στην κοινή προσπάθεια.
Οι πρόσφατες Αυτοδιοικητικές Εκλογές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Από σήμερα, κοιτάζουμε μπροστά και μόνο μπροστά. Κάνουμε μια νέα αρχή, που αντιλαμβάνεται την άσκηση του Δημόσιου καθήκοντος ως προσφορά στον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Κατάθεση δυνάμεων, ψυχής και σκληρής δουλειάς ως ανταπόδοση σε όσα αυτός ο ευλογημένος τόπος μας έδωσε, μας δίνει και θα συνεχίσει να μας δίνει. Θεμέλιο αυτής της νέας αρχής θα είναι η υπεύθυνη ανταπόκρισή μας σε βασικά αυτονόητα που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δημόσια ζωή στο νησί μας. Προκειμένου να τα καταφέρουμε και να κινηθούμε γρηγορότερα προς το μέλλον επιστρατεύουμε το όραμα, αλλά και τη συνετή πολιτική πράξη μαζί με την κοινή λογική.
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Νικόλαο Λειβαδάρα και τους συνεργάτες του αιρετούς, καθώς και το υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου μας για την αγαστή συνεργασία που είχαμε και το τελευταίο τρίμηνο μετά τις εκλογές, αλλά και την προηγούμενη περίοδο στα πλαίσια των καθηκόντων μας ως συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Τιμούμε το έργο όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών χωρίς σκιές, μικροπρέπεια και μικροπολιτική.
Υποστηρίζουμε το θετικό από όπου αυτό κι αν προέρχεται. Έχουμε προτείνει προεκλογικά λύσεις προβλημάτων που ταλανίζουν χρόνια τον τόπο χωρίς αιφνιδιασμούς και αναστάτωση της κοινωνίας. Δεν είμαστε οπαδοί του παραλογισμού να σπαταλιέται ενέργεια στο πώς θα βρεθούν φθηνές δικαιολογίες, αντί να βρεθούν οι λύσεις για προβλήματα που χρονίζουν και σωρεύονται. Επίσης, δε θεωρούμε ότι είμαστε εμείς αυτοί που κατέχουν την απόλυτη αλήθεια για όλα και δεν είμαστε καθόλου εμμονικοί στη δική μας αλήθεια. Προτεραιότητά μας είναι οι λύσεις. Καθώς και η διαρκής στόχευση στην ανάπτυξη του τόπου, στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των δημοτών μας. Με ρεαλιστικό σχέδιο, με ορθή ιεράρχηση, με όσο το δυνατόν πλατιά συναίνεση. Όχημα όλων αυτών η Συνεργασία. Τίποτα μεγάλο δεν μπορεί να είναι έργο του ενός. Πάντα χρειάζεται να ενωθούν πολλά μυαλά, πολλά χέρια, πολλοί άνθρωποι για να ανοίξουμε τους δρόμους που θα μας πηγαίνουν στο αύριο. Γι’ αυτό, πρωτίστως οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο ως κορυφαίο όργανο Δημοκρατικής λειτουργίας στο νησί μας και ως όχημα για να πάμε τη Σύρα μας μπροστά. Με πνεύμα Ενότητας, Συλλογικότητας και Υπευθυνότητας.