Αντίστροφα μετράμε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και παρόλο που υπάρχουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό (σσ. το μπλόκο του Αρείου Πάγου σε 13 κόμματα, κυρίως συντηρητικά) μπορούμε να «αποκωδικοποιήσουμε» τις συστημικές δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσει η ΝΔ είναι πρώτη, με μια διαφορά περί του 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι η «γαλάζια» παράταξη θα είναι αυτή που θα γελάσει μετά την 21η Μαΐου.

Αν δούμε τα αποτελέσματα των συστημικών δημοσκοπήσεων (σσ. ναι αυτών που δεν μας γνωστοποιούν πώς βγάζουν τα αποτελέσματά τους) η ΝΔ είναι πρώτη με περίπου 32-33% και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 27-28%.

Ενδεικτικά παίρνουμε την δημοσκόπηση της GPO, που δίνει και λίγο πιο… «φουσκωμένα» στα ποσοστά τη «γαλάζιας» παράταξης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η  ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,1% και το ΠΑΣΟΚ 9%. Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ είναι στο 6,2% η Ελληνική Λύση βρίσκεται στο 3,1%, το ΜέΡΑ25 στο 3,2%, ενώ εμφανίζεται το ΕΑΝ να έχει 1,9% και η Εθνική Δημιουργία 1,5%. 

Αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, τότε μπορεί να είναι αρκετά πιθανό να επιβεβαιωθεί ο Αλέξης Τσίπρας και να δούμε το πρώτο κόμμα και το τρίτο να συμμαχούν και να συνασπίζουν κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα είχαν 154 έδρες μαζί, ωστόσο ο Ανδρουλάκης μπορεί να μην δεχθεί εν τέλει να συγκυβερνήσει με τον Μητσοτάκη και να πάει με τον άλλο διεκδικητή της εξουσίας, τον Τσίπρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα είχαν μαζί 133 έδρες και θα χρειαζόντουσαν ένα ακόμη κόμμα. Πιθανότατα αυτό θα ήταν το ΜέΡΑ25, αν και εδώ υπάρχουν πολλά «αγκάθια», καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται με τον Βαρουφάκη. Ωστόσο εάν εν τέλει όλοι τα βρουν τότε μαζί τα τρία κόμματα θα είχαν 150 έδρες, θα χρειάζονταν ακόμη μία για να κυβερνήσουν!

Φυσικά εάν δώσει ανοχή σε μια «προοδευτική κυβέρνηση» το ΚΚΕ (κάτι δύσκολο, αλλά στην πολιτική τίποτα δεν είναι απίθανο), τότε θα υπήρχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες για μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα.

Η αλήθεια βέβαια είναι ακόμη χειρότερη για τη ΝΔ, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν οι πρεσβείες τα ποσοστά της είναι πιο χαμηλά και η πιθανότητα να δούμε μια κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά πιθανό, ωστόσο εμείς παίρνουμε το σενάριο που δίνουν οι συστημικές δημοσκοπήσεις.

Ο ρόλος των μικρών κομμάτων 

Ο Άρειος Πάγος «μπλόκαρε» 13 ολόκληρα κόμματα από τις εκλογές 2023, κάτι που έχει οδηγήσει σύγχυση σε πολλούς ψηφοφόρους (κυρίως από τα δεξιά) οι οποίοι έχουν μείνει «κομματικά ορφανοί».

Εδω ίσως βρίσκεται και ο λόγος που βλέπουμε σε συστημικές δημοσκοπήσεις κόμματα όπως το ΕΑΝ, η Εθνική Δημιουργία, ακόμη και το Νίκη να παίρνουν ένα ποσοστό κοντά στο 1-1,5%. 

Βέβαια είναι σχεδόν απίθανο κάποιο απ’ όλα αυτά τα κόμματα θα μπει στη Βουλή, ωστόσο εάν τελικά γίνει η έκπληξη μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα, καθώς μπορεί από το πουθενά να εμφανιστεί ο «τρίτος» που θα δώσει ψήφο σε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση και να λυθούν με αυτό τον τρόπο είτε τα χέρια του Κ.Μητσοτάκη, είτε του Α.Τσίπρα. 

 

pronews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *