Συνεχίσθηκε και τον Ιούνιο το ράλι της ακρίβειας, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο 12% σε ετήσια βάση από 10,5% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,6% από 8,1%, αντίστοιχα.

Στην αιχμή των αυξήσεων βρέθηκαν για έναν ακόμη μήνα οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες όμως έχουν διαχυθεί στο σύνολο σχεδόν της οικονομίας.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 60,6%, σχεδόν όσο και τον Μάιο (61%), ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν πολύ λιγότερο (41,9% έναντι 31,9%).

Για τα τρόφιμα, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat είναι για τον Μάιο, από τα οποία προκύπτει ότι οι τιμές στην Ελλάδα αυξήθηκαν 12,7% έναντι 8,9% στην Ευρωζώνη.

Οι ανατιμήσεις έχουν διαχυθεί, όμως, ευρύτερα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο σύνολο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης όλων των τιμών εκτός αυτών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο κατά 6% έναντι μόλις 3,7% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε οριακά στο 3,7% από 3,8%.

Με άλλα λόγια, ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού έκανε άλμα τον Ιούνιο και έδωσε μεγάλη ώθηση στον πληθωρισμό. Με δεδομένο ότι ο γενικός δείκτης τιμών αυξήθηκε 12%, το 50% της αύξησης οφείλεται στην ενέργεια και τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 50% στα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πέμπτος υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Για έναν ακόμη μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ταχύτερα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη και να διευρυνθεί η απόσταση από τον μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,5% μέσα στον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο.

πληθωρισμός Ιουνίου, Eurostat

 

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί την επόμενη Παρασκευή, 8 Ιουλίου.

Ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη είναι συστηματικά υψηλότερος από τον εναρμονισμένο και τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 11,3%.

πληθωρισμός Eurostat διάγραμμα

 

 

 

 

Πηγή: imerisia.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *