Παράταση στη μελέτη για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σύρου εγκρίνει αύριο η Οικονομική Επιτροπή, καθώς από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζητήθηκε έξτρα μελέτη για τον επηρεασμό των πτηνών στο “Κοράκι”, από τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η εν λόγω μελέτη δεν είχε προβλεφθεί εξ αρχής για το μεγάλο έργο και ως εκ τούτου θα απαιτήσει χρόνο για την εκπόνησή της, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να πρέπει να δοθεί παράταση στη μελέτη για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σύρου, η οποία αφού ολοκληρωθεί θα δοθεί στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ώστε να γίνει ο διαγωνισμός του έργου.

Έξι μήνες παράταση

Σύμφωνα με την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής: “Στις 5/8/2020 υπογράφηκε η σύμβαση εκπόνησης της μελέτης με τίτλο “Μελέτες για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και την επέκταση του ΧΥΤΑ ν. Σύρου” μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του οικονομικού φορέα – Ένωση Μελετητών ΕΠΤΑ Α.Ε. – ΕΠΕΜ Α.Ε. – CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧ/ΚΟΙ Α.Ε.”.

Με την 64/2002 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε ο 1ος συγκριτικός πίνακας και το 1ο ΠΚΤΝΜΕ που αφορούν τη μελέτη του θέματος.

Λόγω αναγκαιότητας για εκπόνηση της μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η οποία δεν αποτελεί αντικείμενο της σύμβασης, μιας και δεν περιλαμβανόταν στο Τεύχος Προεκτιμώμενων Αμοιβών του διαγωνισμού ανάθεσης της σύμβασης και σε αναμονή της εντολής εκπόνησής της, η οποία αναμένεται να δοθεί μετά την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης, παρακαλούμε όπως χορηγηθεί 6μηνη παράταση του χρόνου για την υποβολή της οριστικής μελέτης της σύμβασης του θέματος και των λοιπών παραδοτέων που έπονται της έκδοσης Απόφασης Τροποποίησης ΑΕΠΟ του έργου καθώς και τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος της σύμβασης. (…)

Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης θα αυξηθεί κατά έξι μήνες ήτοι συνολική προθεσμία 26 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού. Ο καθαρός χρόνος των μελετών δεν θα μεταβληθεί. Νέα καταληκτική ημερομηνία της παράτασης ορίζεται η 4η/10/2022.”.

Δεν προβλεπόταν αρχικά

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιάννης Πιταούλης εξήγησε τη διαδικασία των σχετικών αποφάσεων για τη συμπερίληψη της εν λόγω μελέτης στη συνολική μελέτη. “Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνδυασμό με την απόφαση που είχαμε πάρει στις 22 Μαρτίου που αφορούσε την έγκριση του πρώτου συγκριτικού πίνακα στο έργο και στο οποίο εγκρίνονταν κάποιες αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της μελέτης.

Η κύρια μεταβολή που μας αναγκάζει να λάβουμε την απόφαση για παράταση της συγκεκριμένης σύμβασης αφορούσε τη σύνταξη τεύχους επικαιροποιημένης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης μετά από απαίτηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ.

Αυτή η επιπλέον μελέτη δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη και από τη στιγμή που ζητήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική σύμβαση” διευκρίνισε, τονίζοντας παρακάτω πως, “Αυτή η τροποποίηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε το τεχνικό συμβούλιο για να εγκρίνει αυτήν τη μεταβολή στη σύμβαση και της εξασφάλισης χρηματοδότησης και στη συγκεκριμένη τροποποίηση από τη Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπουργείου Ανάπτυξης. Είναι ένα ποσό γύρω στις 40 χιλ. ευρώ περίπου”.

Παρακάτω κι ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της μελέτης ο Γιάννης Πιταούλης σχολίασε τα ακόλουθα. “Αυτή η μελέτη αφορά τα πτηνά στην περιοχή. Και στην προηγούμενη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου είχα πει ότι πρέπει να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος γιατί όταν δεν προτρέχουμε, στη συνέχεια αυτό το πληρώνουμε πολύ ακριβότερα και αυτό το βλέπουμε με την κλιματική αλλαγή. Από την άλλη πλευρά, σε έναν χώρο που λειτουργεί εδώ και 30 – 40 χρόνια σαν χωματερή ή ΧΥΤΑ ή κάποια στιγμή σαν ΧΥΤΥ, το να έρχεσαι και να ζητάς μελέτη για τα πτηνά και την προστασία τους ή τον επηρεασμό τους είναι κάπως…”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Επηρεάζονται προφανώς όμως εδώ και 30 – 40 χρόνια”. Ως εκ τούτου ανέφερε ότι θα πρέπει το Υπουργείο να λαμβάνει υπόψιν του και τις συνθήκες της κάθε περιοχής.

“Και είμαστε και ένα νησί. Οι επιλογές που έχουμε είναι συγκεκριμένες. Δεν έχεις άλλες επιλογές για να μπορέσεις να διαχειριστείς τα απορρίμματά σου. Οπότε προφανώς όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να υπάρξει και αποτέλεσμα. Εμείς προχωράμε με τις μελέτες και μετά θα πρέπει να γίνει το έργο. Όλα αυτά πρέπει να διεκπεραιώνονται σε συγκεκριμένους χρόνους και όχι να καθυστερούν με διάφορα προσχήματα”.

Θα δοθεί στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου

Τέλος για την υλοποίηση του έργου εξήγησε πως αυτό θα περάσει προσεχώς στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. “Επίσης, οι μελέτες κάποια στιγμή θα περάσουν στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Το έργο δημοπρατήθηκε από τον Δήμο, αλλά στην πορεία επειδή έγινε η σύσταση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, σε κάποια φάση οι συμβάσεις αυτές θα μεταφερθούν στον περιφερειακό Φορέα, ο οποίος θα κληθεί να υλοποιήσει το έργο, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε.”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *