Την ενοχή και των 12 κατηγορούμενων οπαδών του ΠΑΟΚ για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Η έδρα μετά την πρόταση της εισαγγελέως έκρινε ενόχους όλους τους κατηγορούμενους -ανάλογα με τον βαθμό συμμετοχή τους.

Η κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο (για την περίπτωση του Άλκη) μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ κάποιοι κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί στην πράξη αυτή.

Ειδικότερα οι επτά από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο για τη δολοφονία, και οι πέντε για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο.

Για τον τραυματισμό του ενός από τους φίλους του Άλκη, το δικαστήριο αποφάσισε ενοχή πέντε ατόμων για απόπειρα ανθρωποκτονίας κι άλλων επτά για συνέργεια, ενώ για τον τραυματισμό του τρίτου ατόμου, κήρυξε ένοχο έναν από τους δώδεκα και τους υπόλοιπους για συνέργεια.

Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Κυριακής Κλιάμπα έκανε λόγο για «επίθεση οργανωμένη και σχεδιασμένη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο με κοινό ανθρωποκτόνο δόλο σε βάρος όλων των θυμάτων».

Mετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας από την έδρα το δικαστήριο αποχώρησε σε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου οι συνήγοροι υπεράσπισης να προετοιμαστούν για την «μάχη των ελαφρυντικών».

Ένταση στο δικαστήριο

Σύμφωνα με το makthes.gr, κατά την έξοδο των κατηγορουμένων από την αίθουσα του ΜΟΔ το ακροατήριο εξύβρισε τους 12, ορισμένοι φώναζαν «δολοφόνοι» και απαιτούσαν ισόβια, ενώ δεν έλειψαν και οι χειρονομίες.

Υπήρξε παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας και ακόμα η ένταση δεν έχει υποχωρήσει. Οπαδοί, φίλοι του Άρη και λοιποί από το ακροατήριο συνεχίζουν να επιτίθενται με ύβρεις και χειρονομίες σε βάρος της πλευράς των 12.

Ακόμα και έξω από την αίθουσα του ΜΟΔ οπαδοί και λοιποί παραβρισκόμενοι φωνάζουν «δολοφόνοι» και υβριστικές εκφράσεις σε βάρος των «12».

Εντός του ΜΟΔ υψώθηκε πλακάτ από άτομο στο ακροατήριο που έγραφε «δικαιοσύνη για τον Άλκη».

Η λέξη «ισόβια» αντηχεί ανά δευτερόλεπτο εντός και εκτός της αίθουσας από οπαδούς οι οποίοι μάλιστα φωνάζουν και συνθήματα δυναμιτίζοντας το κλίμα. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη ενώ ορισμένοι εκ των γονέων των 12 ζητούν ησυχία προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία

Συνέχεια της δίκης με την αναγνώριση ή όχι των ελαφρυντικών

Στη συνέχεια θα λάβουν τον λόγο οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων, προκειμένου να αιτηθούν την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων (π.χ. μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά, ειλικρινή μεταμέλεια, μετεφηβική ηλικία).

Ακολούθως η εισαγγελέας θα υποβάλει την πρότασή της προς το δικαστήριο για τα ελαφρυντικά, εξειδικεύοντας τη θέση της για κάθε καταδικασθέντα ξεχωριστά. Αφού δευτερολογήσουν οι υπερασπιστές, το δικαστήριο θα αποσυρθεί για τη διάσκεψη και θα επανέλθει για να ανακοινώσει εάν αναγνωρίζει και ποια ελαφρυντικά.

Το αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά θα κρίνει το ύψος της ποινής. Από το ύψος των ποινών θα εξαρτηθεί το επόμενο δικονομικό στάδιο- αυτό της αναστολής εκτέλεση της ποινής.

Μόνο στην περίπτωση που κάποιος/κάποιοι καταδικαστούν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, δηλαδή εάν αποφύγουν τη μέγιστη των ποινών της ισόβιας κάθειρξης, οι δικαστές θα κληθούν να αποφανθούν, εάν η ποινή θα εκτελεστεί ή όχι και υπό ποιους όρους μέχρι το Εφετείο (εν προκειμένω θα ακολουθήσει νέα εισαγγελική πρόταση, αγορεύσεις δικηγόρων, διάσκεψη δικαστών).

Αναλυτικά ο κάθε ένας από τους 12 κατηγορούμενους κρίθηκε ένοχος ως εξής:

 • Ο 1ος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια στις απόπειρες ανθρωποκτονίας των ΑΒ και ΔΚ με ενδεχόμενο δόλο, για συμπλοκή, για κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, για οπλοφορία. Αθώος για οπλοχρησία.
 • Ο 2ος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία.
 • Ο 3ος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία.
 • Ο 4ος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία.
 • Ο 5ος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια στις δυο απόπειρες ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συνεργεία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία. Αθώος για οπλοχρησία.
 • Ο 6ος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία και στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συμπλοκή και οπλοφορία. Αθώος για οπλοχρησία.
 • Ο 7ος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία.
 • Ο 8ος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία και στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμπλοκή. Αθώος για οπλοφορία και οπλοχρησία.
 • Ο 9ος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία.
 • Ο 10ος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία.
 • Ο 11ος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες, οπλοφορία και οπλοχρησία.
 • Ο 12ος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, συνέργεια στις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, συμπλοκή, κατοχή αντικειμένου που μπορεί να προκαλέσει σωματικές βλάβες. Αθώος για οπλοφορία και οπλοχρησία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *