Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, συμμετείχε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης κ. Αλέξης Αθανασίου, συνοδευόμενος από το γενικό διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α. Σύρου κ. Γεώργιο Βακόνδιο.

Με μεγάλη εκπροσώπηση από τις 126 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας και συμμετοχή νεοεκλεγέντων αλλά και επανεκλεγέντων Δημάρχων από τους Δήμους της χώρας, το συμπέρασμα που προκύπτει από τη γενική συνέλευση για την κυβερνητική πρωτοβουλία της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, σε Μείζονες ΔΕΥΑ, είναι ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος για ουσιαστικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση το 2024, ενώ παράλληλα υπήρξε η υπουργική δέσμευση πως δεν θα υπάρξει κανένας απολύτως αιφνιδιασμός από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη συνέλευση, τέθηκαν ζητήματα και δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις σε αρκετά θέματα που έχουν τεθεί για τις Δ.Ε.Υ.Α., όπως η κακή εισπραξιμότητα, τα χρέη τους, τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, τα σοβαρά νομικά θέματα απαλλοτρίωσης δημοτικών δικτύων και υποδομών ύδρευσης-αποχέτευσης, ο χώρος που πρέπει να δοθεί στην ενέργεια για παραγωγή ρεύματος από τους ΟΤΑ, το σχέδιο “Απόλλων” του ΥΠ.Ε.Ν., η διαφαινόμενη άναρχη επέκταση των Δ.Ε.Υ.Α. στην ενδοχώρα των Καλλικρατικών Δήμων και πολλά άλλα ζητήματα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί, πως στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν, την Τετάρτη 13/12, για το θέμα της ρύθμισης των οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. από ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος αυτών- χωρίς να διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό- θα το πληρώσει το κράτος και θα το αποπληρώσουν άτοκα οι δήμοι σε βάθος 30ετίας, με την προϋπόθεση ότι η λύση θα δοθεί μέσα στο 2024, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει 250 εκ. ευρώ ακριβώς για αυτό το σκοπό.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης τη γεωγραφική κατανομή των νέων ΔΕΥΑ, για την οποία όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ιδεολογική εμμονή, αντιθέτως αναζητεί την καλύτερη λύση και όχι πριν ακούσει την άποψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για το θέμα της τιμολόγησης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει σε ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα και ότι θα τηρηθούν αυτές οι αρχές.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έρχεται με έτοιμο σχέδιο νόμου και να ζητήσει απλά τη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά προσέρχεται με διάθεση να συζητήσει εξαρχής το ζήτημα αυτό, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε εμφατικά πως η ΚΕΔΕ σε κάθε περίπτωση θα προσέλθει σε διάλογο, παρουσιάζοντας το δικό της ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, το οποίο δεν θα αφορά μόνο στο πόσιμο νερό, αλλά και αυτό της άρδευσης.Σοβαρές ενστάσεις κατέθεσε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης, σημειώνοντας ότι τα θέματα στα οποία καλείται να δώσει λύσεις η κυβερνητική πρόταση, όπως οι συγχωνεύσεις και οι διαδημοτικές συνεργασίες θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί ήδη με τον Νόμο 5037/2023 σχετικά με τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Αντιθέτως, όπως είπε, οι επιχειρήσεις έμειναν χωρίς οικονομική ενίσχυση στην ενεργειακή κρίση, χωρίς προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να εισπράττουν τις οφειλές μέσω ΑΑΔΕ και χωρίς ρυθμιστική αρχή για την τιμολόγηση.
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης, ότι η μελέτη που έγινε, στην οποία στηρίζεται και το σχέδιο, δείχνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΔΕΥΑ είναι η βίαιη επέκτασή τους με τον «Καλλικράτη», όταν κλήθηκαν να καλύψουν μία αχαρτογράφητη ενδοχώρα χωρίς υποδομές, ενώ πρόσθεσε πως ποτέ δεν διατέθηκαν τα 50 εκ. ευρώ από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη χαρτογράφηση των δικτύων.
Επίσης, εξέφρασε την απορία πώς θα απορροφήσει μία ανώνυμη εταιρεία, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, δίκτυα του Δημοσίου και τι θα γίνει με την υποστελέχωση των επιχειρήσεων που ξεπερνά το 50%. «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα. Ας φτιάξουμε, όμως, πρώτα την ακτινογράφηση του θέματος. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, έτσι πρέπει να παραμείνει και ασφαλώς οφείλει να παρέχεται στους πολίτες με ασφάλεια και υψηλή ποιότητα» τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *