Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση για γιορτές με self test, αφού πρώτα ζύγισε τα υπέρ και τα κατά για υποχρεωτικό rapid test στους εμβολιασμένους
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει οδηγήσει πολλές χώρες της Ευρώπης στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με στόχο την ανακοπή της διασποράς.
Η Ελλάδα, που την Τρίτη ξεπέρασε τους 20.000 νεκρούς από κοροναϊό, εξετάζει με προσοχή τα επόμενα βήματα, υπό τον φόβο του παραλλαγμένου στελέχους, και με πρώτη προτεραιότητα την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο lockdown, όπως αυτό που επέβαλε η Ολλανδία για να αναχαιτίσει το νέο πανδημικό κύμα, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα παραμένει ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού με την πρώτη και την τρίτη δόση του εμβολίου.
Στο πλαίσιο αυτό και υπό την αφόρητη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, στο συρτάρι του πρωθυπουργού βρίσκονται νέα περιοριστικά μέτρα για την περίοδο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η λήψη των οποίων θα εξαρτηθεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.
Επιπλέον, υπάρχει συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης. Ενώ, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.
«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.
Το παρασκήνιο της απόφασης για self test αντί για rapid
Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις γιορτές, παρά τα σενάρια για υποχρεωτικό rapid test και για εμβολιασμένους πολίτες για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί, καταλήγοντας στην απόφαση για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με self test.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση για γιορτές με self test, αφού πρώτα ζύγισε τα υπέρ και τα κατά για υποχρεωτικό rapid test στους εμβολιασμένους για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και έκρινε ότι θα δημιουργούσε αρκετά προβλήματα. Το βασικότερο πρόβλημα ήταν πως οι εμβολιασμένοι θεωρούν άδικο το να υποβληθούν σε rapid test και μάλιστα με δικό τους κόστος.
Παράλληλα, ένα τέτοιο μέτρο θα υπονόμευε και τη βασική στρατηγική της κυβέρνησης για ελευθερίες στους εμβολιασμένους.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό ο πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους απερρίψε την εισήγηση για rapid test και σε εμβολιασμένους.
«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους.
Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.