Ναυάγιο ενός πλοιαρίου, το οποίο μετέφερε μετανάστες, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχαν ως τελικό τους προορισμό την Ιταλία, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, στη θαλάσσια περιοχή της Μυκόνου.

Άμεσα στήθηκε επιχείριση διάσωσης και περισυλλογής, με συντονισμό από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, κατά την οποία επιχείρησαν τρία σκάφη του Λιμεναρχείου Μυκόνου και ένα ρυμουλκό σκάφος.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το πλοιάριο μετέφερε πάνω από 108 άτομα. Με την εκκίνηση της επιχείρησης, στο νέο Λιμένα Μυκόνου βρίσκονταν σε επιφυλακή κλιμάκιο του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, ώστε να διαπιστωθεί η καλή υγεία όσων διασώθηκαν, ή να δοθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους είχαν ανάγκη.

Έως το πρωί της Κυριακής, είχαν περισυλλεχθεί αρκετοί από τους ναυαγούς, ενώ αγνοούνταν ακόμη περίπου 10 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και την περισυλλογή των ανθρώπων πραγματοποιούνταν υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες, καθώς στην περιοχή έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι περισσότεροι από τους ναυαγούς εντοπίστηκαν στη βραχονησίδα “Μπάος”, έναντι της Χώρας Μυκόνου, απ’ όπου τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος τους μετέφεραν στη Μύκονο.

Από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Μυκόνου και εθελοντές έχει κινητοποιηθεί μηχανισμός για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, καθώς ακόμη το Λιμεναρχείο σε συνεργασία με την Αστυνομία, τηρούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την καταμέτρηση, την ταυτοποίηση και την αναγνώρισή τους.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, αναμένεται η άμεση μετακίνηση από τη Μύκονο των μεταναστών, προς τα κέντρα φιλοξενίας της χώρας μας, ώστε να κινηθούν οι περαιτέρω προβλεπόμενες ενέργειες.

Η επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος

«Ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις βραδινές ώρες χθες στην θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικά μίλια Νότια της Δήλου υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Έως τώρα έχουν διασωθεί 108 αλλοδαποί, ενώ σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων αγνοούνται άλλοι τέσσερις. Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Συγκεκριμένα βραδινές ώρες χθες το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους όπου επέβαινε ικανός αριθμός ατόμων και το οποίο έπλεε ακυβέρνητο 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Άμεσα το ΕΚΣΕΔ/ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. κινητοποίησε τρία περιπολικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα πλοία, ενώ την ίδια ώρα απέπλευσε ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο.

Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των αλλοδαπών με επιβατικές λάντζες.

Εν τέλει τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι ουδείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών».

Σε δήλωση του ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης ανάφερε:”Για μια ακόμα φορά το Λιμενικό Σώμα έσωσε ζωές, που τα αδίστακτα κυκλώματα διακινητών θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο, χωρίς έστω στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Συγχαίρω όλες και όλους για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες.Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα πρώτη προτεραιότητα της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής”.

Αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης, ανακοινώνεται ότι από την Λιμενική Αρχή Μυκόνου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν έξι (06) εκ των 108 αλλοδαπών, για παράνομη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, για πρόκληση ναυαγίου και για εγκληματική οργάνωση. Επιπλέον κατά δήλωση των αλλοδαπών, αγνοούνται οκτώ (08) άτομα, εκ των οποίων τρεις (03) ανήλικοι