Με επιστολή του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του Δημάρχου στις επερχόμενες εκλογές του 2023

Αναλυτικά η επιστολή του:

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Στις εκλογές της 19ης Μαΐου 2019 ο συριανός λαός  μας εμπιστεύθηκε να αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και από την 1η Σεπτεμβρίου -την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας- έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αγάπη μας για αυτόν τον σπουδαίο τόπο, εργαζόμαστε ακούραστα, εντατικά και υπεύθυνα προκειμένου να είμαστε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να φέρουμε εις πέρας ένα έργο διόλου εύκολο.

Και αυτό γιατί ήρθαμε αντιμέτωποι με χρονίζοντα προβλήματα του Δήμου που παραμένουν εδώ και δεκαετίες χωρίς ουσιαστική εξέλιξη και με γραφειοκρατικούς σκοπέλους που επιβράδυναν σημαντικές διαδικασίες. Ήρθαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υποστελέχωσης των περισσότερων υπηρεσιών μας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει οξύτερο, και φυσικά με τις σοβαρές και πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο επιπτώσεις της πανδημίας, που περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας.

Καλούμαστε καθημερινά να έχουμε αναπτυγμένα αντανακλαστικά, νηφαλιότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία σε μια εποχή που η πολιτική έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Έχοντας απέναντί μας όλες αυτές τις δυσοίωνες συγκυρίες, τολμώ να πω ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στους περισσότερους στόχους μας, πάντα στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού. Με αίσθημα ευθύνης, με διάθεση συνεργασίας με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και με υπερβάλλοντα ζήλο τις περισσότερες φορές καταφέραμε να ξεπεράσουμε πολλά προβλήματα και παράλληλα να σχεδιάζουμε το μέλλον του τόπου μας.

Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά και πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται και η πλειοψηφία των συνδημοτών μας ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να φτάσει κανείς στο ιδανικό. Όμως νιώθω πραγματικά ικανοποιημένος για το μέχρι στιγμής έργο που έχουμε παράξει.

Μια αντικειμενική και ψύχραιμη ματιά, χωρίς αρνητική αντιπολιτευτική διάθεση, μπορεί να το εκτιμήσει και να το αναγνωρίσει. Και είναι ένα έργο συλλογικό, για το οποίο ο κάθε Αντιδήμαρχος, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Τοπικός Σύμβουλος ξεχωριστά και όλοι μαζί συνέβαλαν ουσιαστικά και με μεγάλη αφοσίωση στο να το επιτύχουν.

Φθάνοντας, λοιπόν, έναν χρόνο σχεδόν πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, θεωρώ ηθικό χρέος μου προς τον κόσμο που με τίμησε με την ψήφο του, αλλά και προς τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους της παράταξής μας να ανακοινώσω ότι δε θα διεκδικήσω εκ νέου τη θέση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης.

Η απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, υπαγορεύθηκε κυρίως από την επιθυμία, τόσο τη δική μου όσο και της ομάδας μου, να διοικήσουμε αυτόν τον τόπο επικεντρώνοντας τις δυνάμεις μας στο ουσιαστικό έργο και όχι στο «φαίνεσθαι» και στην επιδίωξη προσωπικής προβολής κάθε είδους και με κάθε μέσο. Κρατηθήκαμε μακριά από αλαζονικές και απαξιωτικές συμπεριφορές στην αντιμετώπιση των συνδημοτών μας και στην εκτέλεση του έργου μας.

Αναφορικά με τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, προσωπικοί λόγοι αρχής δε μου επιτρέπουν να συμμετέχω, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά μας ως Δημοτική Αρχή κάθε άλλο παρά αποτρεπτική μπορεί να θεωρηθεί. Πιστεύω ακράδαντα στο δόγμα «ουδείς αναντικατάστατος» και αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα να γνωρίζει κανείς πότε φτάνει το πλήρωμα του χρόνου και πότε πρέπει να αποσύρεται. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί, μάχιμοι και με προσόντα, που μπορούν να αναλάβουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ηνία του νησιού μας.

Οφείλω να επισημάνω ότι η απόφασή μου ανακοινώθηκε εγκαίρως σε όλα τα μέλη της Δημοτικής μας Ομάδας και των Τοπικών μας Συμβούλων, προκειμένου να έχουν τον χρόνο και την πλήρη ελευθερία να αποφασίσουν για τη συνέχεια της παράταξής μας. Από τη στιγμή που δεν αναλαμβάνει κάποιος μέσα από την ομάδα μας να ηγηθεί, είναι όλοι ελεύθεροι να αποφασίσουν σε προσωπικό επίπεδο για το μέλλον τους στα κοινά του τόπου μας. Ούτε οι ίδιοι δεσμεύονται από την παράταξή μας, αλλά ούτε και εγώ ο ίδιος δεσμεύομαι -ηθικά τουλάχιστον- απέναντι σε κάποιον. 

Κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη να δηλώσω με ειλικρίνεια και απόλυτο σεβασμό προς τους συμπολίτες μου ότι με την ίδια όρεξη, με το ίδιο μεράκι και με το ίδιο όραμα θα εργάζομαι έως και την τελευταία ημέρα της θητείας μου. Εκείνο που προέχει στη σκέψη και στην καρδιά μου δεν είναι οι θέσεις και τα αξιώματα, αλλά η πρόοδος του νησιού μας  και για αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι τώρα ως Δήμαρχος αλλά και αύριο ως απλός πολίτης που αγαπά τον τόπο του.

Σας ευχαριστώ εκ βαθέως.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης

Νικόλαος Εμμ. Λειβαδάρας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *