Αγαπητοί μου Αδελφοί εν Χριστώ,

Εύχομαι σε όλους, οι γιορτές των Χριστουγέννων να σας φέρουν γαλήνη!

Διανύουμε ακόμη τον καιρό της δοκιμασίας της πανδημίας. Όπως πάντα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις προσωπικές δυσκολίες και βάσανα. Μέσα σε αυτό τον κόσμο που πάντα δοκιμάζεται και ανάμεσα σε ανθρώπους που αγωνίζονται γεννήθηκε ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, για να φέρει σωτηρία και ειρήνη. Ας σηκώσουμε το βλέμμα μας προς εκείνο, ας ανοίξουμε την καρδιά μας σ’ εκείνον που προσφέρει γαλήνη μέσα στην τρικυμία.

Είναι απαραίτητο και αναγκαίο, περισσότερο τώρα, μέσα στις τρικυμίες, μέσα στην πανδημία, μέσα στις προσωπικές τραγωδίες, να ανοίξουμε την καρδιά μας σε εκείνον που έρχεται να μας δώσει γαλήνη. Καλούμαστε να αναρωτηθούμε γιατί ο Θεός διάλεξε να γίνει άνθρωπος μέσα σε έναν κόσμο που ο άνθρωπος είναι αμαρτωλός, που προκαλεί αδικίες και σκάνδαλα, δημιουργεί και αποστρέφεται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οδηγεί συνανθρώπους του στην καταστροφή μέσω των ναρκωτικών, δολοφονεί, εκμεταλλεύεται, ασελγεί και κακοποιεί, καταστρέφει το περιβάλλον. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ο Θεός δεν βλέπει τον άνθρωπο ως κακό. Πώς βλέπει ο Θεός τον άνθρωπο και διάλεξε να μοιραστεί την ύπαρξή του;

Γιορτάζουμε ξανά τη γέννηση του Χριστού για να σηκώσουμε τα μάτια μας από την μιζέρια της ανθρώπινης αμαρτίας και να δούμε την καλοσύνη που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του και τους πολλούς ανθρώπους που φανερώνουν αυτή την καλοσύνη με τη ζωή τους. Ας σηκώσουμε τα μάτια μας για να δούμε τον άνθρωπο με τα μάτια του Θεού.

Φωτίζουμε τα δέντρα, τους δρόμους και τα σπίτια μας και διαπιστώνουμε ότι το φως μας δίνει χαρά. Το φως το αληθινό είναι ο Χριστός, αυτός που πραγματικά ανοίγει τα μάτια μας και φωτίζει το νου μας να δούμε την ομορφιά της ζωής που είναι δώρο του Θεού και την ομορφιά της φύσης και την ομορφιά των άλλων ανθρώπων που έβαλε στο διάβα μας. Ο Χριστός μας βοηθά να δούμε τη χαρά.

Ο Θεός θέλει η ζωή μας να είναι όμορφη. Γι’ αυτό έστειλε τον Υιό του στον κόσμο. Γι’ αυτό γιορτάζουμε την γέννησή του με τόση χαρά. Η γέννησή του και η ζωή του, ακόμη και η προσφορά του πάνω στο σταυρό είναι ο τρόπος του Θεού να μας πει ότι θέλει η ζωή μας να είναι όμορφη. Δεν μας έδειξε μια άλλη ζωή αλλά μας έδειξε πως αυτή η ζωή που μας δόθηκε γίνεται όμορφη αν καταλάβουμε πόσο μας αγαπά κι αν κι εμείς αγαπάμε ο ένας τον άλλο.

Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στην γέννησή του, ας υψώσουμε τα μάτια μας να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο.

Εύχομαι ο ερχομός του Χριστού στον κόσμο να σας δώσει γαλήνη.

+ Ιωσήφ

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου

Μητροπολίτης Παντός Αιγαίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *