Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολής του Μεταφορικού ισοδύναμου, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, επιβαρύνουν και δυσχεραίνουν τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις των νησιωτών. Οι πληρωμές για τα εισιτήρια μετακίνησης έχουν παγώσει με αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και μόλις τον  περασμένο Απρίλιο βγήκε η απόφαση για την καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις του α΄ εξάμηνο του 2021.

Οι κάτοικοι των νησιών διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει  δημιουργηθεί,  δημιούργησαν μια σελίδα με σκοπό τη συλλογή διαδικτυακών υπογραφών για να ασκηθούν πιέσεις  στους αρμοδίους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να γίνουν ταχύτερα οι πληρωμές των εισιτηρίων του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Επίσης υπάρχει και η σχετική σελίδα στο Facebook  με τίτλο “Νησιώτες υπέρ του Μεταφορικού ισοδύναμου” στην οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις για αυτό το ζήτημα.

Η συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών πραγματοποιείται στο secure.avaaz.org  με τίτλο “Να αποζημιωθούν άμεσα οι νησιώτες από τα υπέρογκα ποσά των ακτοπλοϊκών μεταφορών” και το κείμενο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αναφέρει:

“Η χώρα μας βασίζεται στον τουρισμό των νησιών σε μεγάλο βαθμό, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις δείχνουν μηδενικό ενδιαφέρον προς τους κατοίκους τους. Όπως οι πολίτες τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία, το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και από την πλευρά της κυβέρνησης. Επιτέλους, εάν ενδιαφέρονται έστω και λίγο γι αυτούς, να προχωρήσει άμεσα η καταβολή του ΑΝΗΚΟ”.