Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα θα δίνουν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να τα περιορίσουν. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 63 νέες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο, για ακόμη ένα βράδυ, είναι αυτή που απασχολεί περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς χθες το πρωί σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Ασκληπειό, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο νησί. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν ενεργά μέτωπα στο Γεννάδι και στο χωριό Βάτι καθώς και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι. « Χθες το πρωί μετά τις 9.00 δυνάμωσαν αρκετά οι άνεμοι με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναζωπύρωση στο Ασκληπειό. Η φωτιά πήγε πιο ανατολικά προς Μαλώνα και Μάσσαρι. Στο Γεννάδι και στο Βάτι η φωτιά είναι σε δύο χαράδρες που δυσκολεύουν τις επίγειες δυνάμεις καθώς δεν έχουν πρόσβαση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός και προσέθεσε ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο κομμάτια ενεργού μετώπου, ένα στο Γεννάδι και στο Βάτι κι άλλο ένα στο Μαλώνα και στο Μάσσαρι. Γ

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή. «Κάθε φορά, γύρω στις 9 με 10 το πρωί πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν έντονες κηλιδώσεις στη φωτιά και την κατευθύνουν οπουδήποτε. Παρουσιάζει γύρω στις 10 το πρωί την ίδια συμπεριφορά με εξαιρετικά δυσμενείς, αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση των δυνάμεων», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι «οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν εφησυχάζουν διότι έχει αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς επιδεινώνεται πολύ γρήγορα». Μάλιστα, χθες, ζητήθηκε η εκκένωση των περιοχών Γεννάδι, Βάτι, Μαλώνας, Μάσσαρι και Κάλαθος μέσω μηνυμάτων του 112 που στάλθηκαν στους κατοίκους.

Αναφορικά με την Κάρυστο και την φωτιά που μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, η Πυροσβεστική ανέφερε ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση. Επιπλέον εκκενώθηκαν επίσης οι οικισμοί Πλατύς Γιαλός, ‘Αγιοι ενώ χθες τα ξημερώματα ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβάδι και Καστρί. «Πρόκειται για ένα μεγάλο μέτωπο που κινήθηκε νότια και έχει διανύσει μεγάλη απόσταση», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές, (23/7) στην Κέρκυρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές στο Δερβενάκι Αχαϊας, αν και υπήρξαν αναζωπυρώσεις , μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει η Πυροσβεστική, αντιμετωπίζονται. « Δεν απειλούνται οικισμοί. Όλη τη μέρα δουλευόταν η πυρκαγιά σε επίπεδο εναέριων και επίγειων δυνάμεων και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μία καλύτερη εικόνα. Ελπίζουμε μόνο να μην υπάρχουν αντίξοες συνθήκες. Θα προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι την οριοθέτησή της. Το κακό είναι ότι είναι σε δύσβατο σημείο , και λόγω του αναγλύφου οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να προσεγγίσουν», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χθες το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού για τις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου σήμερα

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

-Περιρέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

 

 

 

 

 

 

Πηγη ΑΠΕ – ΜΠΕ