Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη βουλή ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25, κ. Κρίτων Αρσένης, σχετικά με τις αυθαιρεσίες, όπως ο ίδιος αναφέρει, που αφορούν την κατασκευή αιολικού πάρκου στην Άνδρο.

Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου του βουλευτή και το βίντεο της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή των Ελλήνων:

Η κωλυσιεργία και η ράθυμη διάθεση της  κυβέρνησης για τον έλεγχο οποιασδήποτε δραστηριότητας που δε σέβεται το περιβάλλον και την περιβαλλοντική νομοθεσία, αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά με αφορμή τη συζήτηση της  επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Κρίτων Αρσένης.

Η ερώτηση αφορούσε στο συνεχιζόμενο όργιο αυθαιρεσιών από την εταιρεία στην οποία έχει παραχωρηθεί στο στενό της Άνδρου το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού και συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου για τη δημιουργία προβλήτα, στο πλαίσιο της  εγκατάστασης, ανεμογεννητριών στη θέση Φραγκάκι, σε απόσταση αναπνοής από το χώρο αναπαραγωγής του σπιζαετού. Στην περιοχή υλοποιείται ήδη συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (LIFE BonellieastMed) του οποίου η επιτυχία αμφισβητείται σοβαρά από τους ίδιους τους εταίρους του προγράμματος μετά τη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην πρωτοφανή επίδειξη αδιαφορίας και έλλειψης σεβασμού από την εταιρεία με διπλή παραβίαση των όρων της παραχώρησης, ήτοι την κατασκευή του προβλήτα σε άλλη θέση από την παραχωρηθείσα και την εκτεταμένη χρήση σκυροδέματος, αντί της χρήσης ξύλου και φυσικών υλικών. Η εταιρεία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη μεταφορά και φορτοεκφόρτωση των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών, ανενόχλητη και χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα καμία αντίδραση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών η οποία εξέδωσε την απόφαση παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού.

Ο κ. Υπουργός μην έχοντας ν’ απαντήσει κάτι ουσιαστικό, αρκέστηκε ν’ αναφέρει ότι οι συναρμόδιες Υπηρεσίες θα επιβάλλουν πρόστιμο – βρίσκονται στη διαδικασία επιβολής προστίμου είπε – και η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να προβεί στην ανάκληση της απόφασης παραχώρησης. Όλα αυτά μετά από επανειλημμένες καταγγελίες των κατοίκων και μετά από τρεις (3) ήδη κατατεθειμένες ερωτήσεις από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, για τις συνεχείς παραβιάσεις της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την εν λόγω εταιρεία.

Επί της ουσίας δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση για την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς ούτε ανάκληση της απόφασης παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού έχει εκδοθεί, ούτε πρόστιμο έχει επιβληθεί, με την εταιρεία να ολοκληρώνει – αν δεν το έχει ήδη κάνει – τη μεταφορά των εξαρτημάτων και την κυβέρνηση να επιδεικνύει για πολλοστή φορά αδιαφορία σε ό,τι θίγει και καταστρέφει το περιβάλλον.