Στην κατάμεστη αίθουσα Auditorium στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησε, ο υπ. Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, την κεντρική του προεκλογική ομιλία για τους ετεροδημότες Κυκλαδίτες, η προσέλευση και παρουσία των οποίων υπήρξε εντυπωσιακή.
Τον υπ. Βουλευτή προλόγισαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο επί 40 χρόνια στενότερος συνεργάτης του αείμνηστου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κ. Γιάννης Πευκιανάκης. Και οι τέσσερις στην εισαγωγική τους τοποθέτηση, πριν ανέβει στο βήμα ο Φίλιππος Φόρτωμας, αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη σχέση που έχει ο καθένας τους με τον Φίλιππο Φόρτωμα, στη φιλική σχέση που τους συνδέει και στη συνεργασία που όλα αυτά τα χρόνια είχαν, έχοντας έναν συνομιλητή που συνεχώς διεκδικούσε το καλύτερο δυνατό για τις Κυκλάδες που εκπροσώπησε επάξια κατά την πρώτη κοινοβουλευτική του θητεία.
Ο κ. Φόρτωμας ανεβαίνοντας στο βήμα, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν και την παρουσία τους στην εκδήλωση και ξεκινώντας την ομιλία του έκανε αναφορά στο έργο που έχει επιτελέσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθ΄όλη τη δύσκολη τετραετία, εστιάζοντας στις διαδοχικές κρίσεις που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε με συγκεκριμένη στρατηγική, με επιμονή και κυρίως λέγοντας πάντα και μόνο την αλήθεια στον ελληνικό λαό, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Πιο συγκεκριμένα ο υ. βουλευτής Κυκλάδων ανέφερε «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως διαθέτει τα αντανακλαστικά αυτά και τη στόφα του μεγάλου ηγέτη που είχαμε χρόνια να δούμε στην ελληνική πολιτική σκηνή. Και που ήρθε πραγματικά την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα!», ενώ συμπλήρωσε: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε εθνική υπόσταση στον όρο νησιωτικότητα! Ο νησιώτης Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε τη θέση, τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας οι Κυκλαδίτες και οι Κυκλαδίτισσες!».

Στη συνέχεια ο κ. Φόρτωμας μίλησε για τις δικές του διεκδικήσεις για τα νησιά και τον αγώνα που κάνει από την αρχή της θητείας του όταν τον εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο λαός των Κυκλάδων να τον εκπροσωπεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στο ερώτημα πώς πρέπει να αντικρίσει η Νέα Δημοκρατία την επόμενη τετραετία τις προκλήσεις και πως πρέπει να κινηθεί για να αντιμετωπίσει τις συνεχείς και αυξανόμενες ανάγκες της νησιωτικής κοινωνίας των Κυκλάδων ο κ. Φόρτωμας είπε «Πάλι με στρατηγική, με δουλειά, με αλήθεια και αγάπη για τα νησιά».
Κλείνοντας ο κ. Φόρτωμας ανέφερε «Η δική μου δέσμευση για την επόμενη τετραετία απέναντι σας είναι πως θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο πάθος για τον τόπο μου, την πατρίδα μου να κάνω αυτό που ηθικά με δεσμεύει η εμπιστοσύνη σας. Να δουλέψω σαν να έχω την επόμενη μέρα εκλογές. Να δουλέψω δίνοντας βάση στη λεπτομέρεια, και στο πιο μικρό θέμα, αυτό που φαντάζει ασήμαντο αλλά είναι σημαντικό έστω και για έναν νησιώτη. Δεσμεύομαι να ακούω τα προβλήματα σας και να τα αντιμετωπίζω σα να είναι δικά μου. Να διεκδικώ με δύναμη αυτά που αξίζουν στις Κυκλάδες. Και να σας λέω την αλήθεια όσο δύσκολη και εάν είναι. Γιατί η δική μας σχέση είναι βασισμένη σε αυτό το συστατικό».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος, Δάφνης Υμηττού κ. Αναστάσιος Μπινίσκος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θηρασιάς κ. Πέτρος Καραμολέγκος, οι Αντιδήμαρχοι Τήνου κ. Γιάννης Μαρκουΐζος και κ. Νικολέττα Τριανταφύλλου, η Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Τήνου κ. Ευγενία Αλοιμόνου, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και Πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Δέρβος, πολλοί αυτοδιοικητικοί του πρώτου και δεύτερου βαθμού, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και φίλοι του κ. Φόρτωμα. Την εκδήλωση συντόνισε ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Νίκος Θρασυβούλου

 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του κ. Φόρτωμα:

 

Κυκλαδίτισσες και Κυκλαδίτες,

Φίλες και φίλοι,

Στέκομαι εδώ μπροστά σας πολύ συγκινημένος!
Θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθεμία και τον καθένα από εσάς ξεχωριστά, που ήρθατε απόψε εδώ! H παρουσία σας είναι πολύ σημαντική για μένα, είναι τιμή στο πρόσωπο μου και συνάμα ένα μεγάλο μήνυμα νίκης για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη μας, τη Νέα Δημοκρατία!
Τη Νέα Δημοκρατία που τόλμησε να κάνει τομές, που σήκωσε τα μανίκια χωρίς να σκέφτεται το κόστος, που διαχειρίστηκε την ασύμμετρη κρίση στον Έβρο, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την οικονομική ύφεση.
Τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Έλληνα πρωθυπουργού και σύγχρονου πολιτικού, που έδωσε στη χώρα τη χαμένη διεθνή αξιοπιστία της, κάνοντας την σεβαστό και ισάξιο συνομιλητή των εταίρων μας.
Τη νίκη της Κυβέρνησης μας που στάθηκε δίπλα σε κάθε πολίτη, σε κάθε νησιώτισσα και κάθε νησιώτη έμπρακτα! Τη νίκη της πατρίδας μας απέναντι στην απραξία, την αβεβαιότητα και την πολιτική ασυδοσία που κάποιοι ευαγγελίζονται ως αλλαγή και νέα μέρα.
Φίλες και φίλοι,
Πριν από τέσσερα χρόνια, στην αντίστοιχη προεκλογική συνάντησή μας, όταν για πρώτη φορά εκτέθηκα μπροστά σας, είχα πει ότι στην πολιτική αυτό που μετρά πια δεν είναι τα ευχολόγια, ούτε τα χτυπήματα στη πλάτη,
αλλά η αλήθεια, η τόλμη, το νοιάξιμο και το εμείς.
Και ότι στην εποχή που ζούμε το πρώτο που απαιτείται είναι ΣΧΕΔΙΟ και ΕΡΓΑ.
Χειροπιαστά αποτελέσματα. ΜΕΤΡΗΣΙΜΑ.
Γιατί πιστεύω βαθιά πως η πολιτική, είναι εκτός των άλλων, η τέχνη της δημιουργίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες και η κάλυψη των αναγκών τους, με στόχο το κοινό καλό. Για εμένα προσωπικά η πολιτική είναι συνυφασμένη με τη δύναμη της δημιουργίας και η δέσμευση τιμής απέναντι στην κοινωνία.
Σήμερα λοιπόν, σε αυτή την υπέροχη συγκέντρωση, που με γεμίζει πέρα από περηφάνια και μεγάλη ευθύνη, θα μιλήσουμε για όλα αυτά που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση μας για εμάς, για τα νησιά και για την Ελλάδα.
Θα μιλήσουμε και για την δική μου πορεία, αυτή που μαζί χαράξαμε για τις Κυκλάδες, από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, μέχρι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά. Και λέω μαζί, γιατί σε κάθε βήμα μου ήσασταν δίπλα μου και σε κάθε απόφαση ήσασταν όλοι το σημείο αναφοράς μου.

Μια πορεία που δεν ήταν ούτε εύκολη, ούτε χωρίς εμπόδια, ούτε χωρίς πρωτόγνωρες προκλήσεις.
Ο πολιτικός που θαύμαζα από φοιτητής, ο Ρόμπερτ Κένεντι κάποτε είχε πει: «Όλοι μας μπορεί να ευχόμαστε κάποιες στιγμές να ζούσαμε σε έναν πιο ήρεμο κόσμο, αλλά δεν συμβαίνει. Και αν οι καιροί μας είναι δύσκολοι και περίπλοκοι, τότε είναι προκλητικοί και γεμάτοι ευκαιρίες».
Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία τις προκλήσεις τις μετατρέψαμε σε ευκαιρίες. Ευκαιρίες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας, στον αυτοπροσδιορισμό της και στο μέλλον της.
Οι ευκαιρίες δράττονται μόνο από πολιτικούς με όραμα, που έχουν την ικανότητα να τις μεταφράσουν σε λύσεις που υπηρετούν το κοινό συμφέρον.
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως διαθέτει τα αντανακλαστικά αυτά και τη στόφα του μεγάλου ηγέτη που είχαμε χρόνια να δούμε στην ελληνική πολιτική σκηνή. Και που ήρθε πραγματικά την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα!
Έτσι μπορούμε σήμερα, μετά από όλα αυτά τα δύσκολα που αντιμετωπίσαμε ως κοινωνία, να προχωράμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά και ΜΑΖΙ! Μαζί με την κοινωνία, μαζί με κάθε πολίτη!

Φίλες και φίλοι,
Η Κυβέρνηση μας δούλεψε σκληρά. Δούλεψε με στρατηγική. Είπε μόνο την αλήθεια. Ανέλαβε την ευθύνη για τα λάθη της. Δεσμεύτηκε και υλοποίησε πλήθος έργων για τα νησιά μας.
Με την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και τη στήριξη σας στις 21 Μαΐου, θα πάει την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο μπροστά!
Παραλάβαμε το 2019 μια χώρα που είχε χάσει τον προσανατολισμό της. Μια Ελλάδα πληγωμένη από την ευκαιριακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε μία τετραετία πετύχαμε τον διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης!
Ψηφιοποιήσαμε το κράτος, μειώσαμε τη γραφειοκρατία και περιορίσαμε την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών, κάνοντας το φιλικότερο και προσβάσιμο
Μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές, αποδεικνύοντας τον φιλελεύθερο προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής μας
Αυξήσαμε όπως είχαμε υποσχεθεί τον κατώτατο μισθό κατά 20% δίνοντας τέλος στην αριστερή ρητορεία που θεωρεί μονοπώλιο της την προστασία των δικαιωμάτων του εργαζομένου
Αυξήσαμε το επίδομα ανεργίας,
αυξήσαμε τα όρια της άδειας μητρότητας στους εννέα μήνες, θεσπίσαμε άδεια πατρότητας,
δώσαμε επίδομα 1000 ευρώ σε κάθε παιδί που γεννιέται, επιδοτήσαμε άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους και ζευγάρια από 25 ως 39 χρονών προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι
Δημιουργήσαμε το κατάλληλο νομοθετικό και επενδυτικό περιβάλλον ώστε να έρθουν επιχειρήσεις από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κολοσσούς, ειδικά σε τομείς αιχμής, όπως οι νέες τεχνολογίες, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι κατασκευές και η έρευνα.
Δημιουργήσαμε 300.000 θέσεις εργασίας, με την ανεργία να υποχωρεί κατά 7 μονάδες, φτάνοντας στα επίπεδα πριν της οικονομικής κρίσης
Αναγεννήσαμε τη ναυπηγική βιομηχανία. Το Νεώριό της Σύρου μας έπιασε και πάλι δουλειά, συνεισφέροντας το 15% στο ΑΕΠ του νησιού, δίνοντας ξανά δουλειά σε πεντακόσιες οικογένειες. Βάζοντας ξανά την Πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον χάρτη της ναυπηγικής, μια θέση εξέχουσα που τα τελευταία χρόνια είχε απωλέσει
Ο τουρισμός μας το 2022 κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με τις Κυκλάδες μας να πρωταγωνιστούν και σε ποσότητα και σε ποιότητα και οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά νααναμένονται ήδη ακόμα καλύτερες. Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κέρδισε !
Θωρακίσαμε τα σύνορά μας, αποκρούοντας ασύμμετρες απειλές στον Έβρο και την προκλητικότητα στο Αιγαίο
Δώσαμε τη μάχη κατά του κορωνοϊού, με οικονομικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, με μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις και το επίδομα αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους. Σταθήκαμε αποφασίστηκα δίπλα στον πολίτη στην πιο κρίσιμη στιγμή με άμεσα μέτρα, κάνοντας τον να νιώθει πως το κράτος είναι ουσιαστικά παρόν στην ανάγκη του
Με ένα υποδειγματικό σε διεθνές επίπεδο πρόγραμμα εμβολιασμού και με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για ενιαίο Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολισμού κερδίσαμε την αξιοπιστία μας στο τραπέζι των εταίρων
Αυξήσαμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η υπερπροσπάθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού μας έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή των συνανθρώπων μας, και αυτό για εμένα γνωρίζετε καλά πως είναι προσωπικό ΒΙΩΜΑ.

Φίλες και φίλοι,
Διαχρονικά, ακούγαμε να μιλάνε όλοι για νησιωτικότητα και για νησιωτική πολιτική! Και αναρωτιόμασταν όλοι εμείς οι νησιώτες, αν πραγματικά καταλαβαίνει κανείς σε τι αναφέρεται!
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε εθνική υπόσταση στον όρο νησιωτικότητα! Ο νησιώτης Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε τη θέση, τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας οι Κυκλαδίτες και οι Κυκλαδίτισσες! Η Κυβέρνηση μας βελτίωσε μέσα από χρηματοδοτήσεις έργων πνοής την καθημερινότητά μας, μας σεβάστηκε και μας έκανε να νιώθουμε ισότιμοι με τους πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας!
Πιο συγκεκριμένα, εμβληματική για τη νησιωτικότητα υπήρξε η θεσμοθέτηση δύο νομοσχεδίων:
Πρώτον, ο Νόμος 4770/21 για την Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο,που στόχο είχε την κατάρτηση ολιστικού σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής, με σαφείς και μετρήσιμους δείκτες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Υποστηρικτικά, με το νομοσχέδιο δημιουργήθηκαν τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των δημοσίων έργων στις νησιωτικές περιοχές και την ανάπτυξη τους:
Το «Πρόγραμμα Νέαρχος», το «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας» και το «Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας».
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα από τα τρία αυτά χρηματοδοτικά εργαλεία στηρίζει λιμενικές υποδομές, υποδομές και δίκτυα διαχείρισης, μεταφοράς και διανομής ύδατος, διαχείρισης ενέργειας, θαλάσσιων μεταφορών, την κάλυψη αναγκών πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας και τέλος την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης, καθώς και στους τομείς ναυτιλιακής τεχνολογίας και άλλους που συνδέονται με αυτά τα αντικείμενα.
Δεύτερον, ο νόμος 4832/2021, για την κύρωση της ενιαίας θαλάσσιας πολιτικής στον νησιωτικό χώρο, με τον μηχανισμό νομοθετικής εφαρμογής, την κρατική εποπτεία και τους όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η Κυβέρνηση μας θέσπισε – αρχικά πειραματικά, πριν επεκταθεί στη συνέχεια παντού- το Μεταφορικό Ισοδύναμο στην Αμοργό, την Ανάφη, την Αντίπαρο, την Ίο, τη Κέα, τη Κίμωλο, τη Κύθνο, τη Μήλο, τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Σίφνο και τη Φολέγανδρο.Το Μεταφορικό Ισοδύναμο που για εμάς στις Κυκλάδες, ισούται με Ισοδύναμο Ζωής!
Κυρίες &Κύριοι,
Η θωράκιση της νησιωτικότητας έγινε πράξη από τον Κυριακή Μητσοτάκη!
Αυτός ο πρώτος Κώδικας νομοθεσίας αποτελεί το μόνο ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που υπήρξε ποτέ για τη νησιωτικότητα. Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς, τα μειονεκτήματα, αλλά και τα σημαντικά πλεονεκτήματα του νησιωτικού χώρου και εφαρμόζει μία ειδική διαφοροποιημένη πολιτική, με κύριο στόχο να μειώσει το χάσμα με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση μας έθεσε άξονες προτεραιότητας και άνοιξε χρηματοδοτήσεις που θα προωθήσουν και θα ενισχύσουν τη νησιωτική επιχειρηματικότητα, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Αυτό αποτελεί μια μεγάλη νίκη δική μας, όλων όσων βρισκόμαστε σήμερα εδώ! Εμείς μαζί διεκδικήσαμε και καταφέραμε να επιτύχουμε τη μετάβαση των Κυκλάδων στην εποχή της προόδου και της ανάπτυξης, στην εποχή της πραγματικής ισονομίας!
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρουσίασε για πρώτη φορά περήφανα μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, που αναγνωρίζει στην πράξη τη σημασία του νησιωτικού χώρου.
Ήρθε το τέλος της εποχής που η νησιωτικότητα αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά ως μια γεωγραφική έννοια. Πλέον στοχευμένα αναδεικνύεται η πραγματική της διάσταση.
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα θέμα που αφορά άμεσα τις νησιωτικές περιοχές της χώρας,αποτελεί δικαίωμα όλων των νησιωτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων. Επενδύουμε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας των νησιών και της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών, το σεβασμό στο περιβάλλον.
Η Ελλάδα τιμά και σέβεται πλέον τις νησιωτικές της κοινωνίες που συμβάλλουν διαχρονικά στο ΑΕΠ της χώρας μέσα από την τουριστική τους ανάπτυξη και συνεισφέρουν καθοριστικά στην διεθνή προβολή τους.
Φίλες και φίλοι,
Στο σημείο αυτό, νιώθω και την ανάγκη να κάνω τον προσωπικό μου απολογισμό, δίνοντας λογαριασμό σε εσάς που με εμπιστευτήκατε για να εκπροσωπήσω τον αγαπημένο τόπο μας, τα νησιά των Κυκλάδων στη Βουλή των Ελλήνων.

Τα 4 χρόνια της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας με πάνω από 50 ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής, με 75 παρεμβάσεις, δεκάδες ερωτήσεις που αφορούν τις Κυκλάδες, και συνεχείς καθημερινές επικοινωνίες στα αρμόδια υπουργεία και στους φορείς, σταθερός και πρωταρχικός μου στόχος ήταν η επίλυση και ανάδειξη όλων των ζητημάτων που αφορούν τις Κυκλάδες μας, τα νησιά μας, το μέλλον μας!

Συγκεκριμένα, μέσα από την καθημερινή πολιτική μου δράση και την κοινοβουλευτική μου παρουσία, εξασφάλισα:
· Προκήρυξη θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου
· Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει τα νησιά
· Προκήρυξη μελέτης δικτύων ύδρευσης και άρδευσης του Φράγματος Τσικαλαρίου Νάξου και μελλοντική ένταξή του στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
· Αύξηση των θέσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων
· Επαναλειτουργία ολιγομελών τμημάτων ΕΠΑΛ σε Σύρο, Πάρο, Θήρα, Τήνο και Μήλο
· Έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το λιμάνι της Ηρακλειάς από την Επιτροπή Σχεδιασμού Λιμένων
· Πιλοτική ένταξη του Κουφονισίου και της Σχοινούσας στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα καύσιμα και επέκταση του μέτρου από το 2022 στην Ηρακλειά και τη Δονούσα
· Δημιουργία συναφών με τον τουρισμό νέων ειδικοτήτων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση
· Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της φοίτησης στα ΙΕΚ, πρακτική άσκηση και μαθητεία των καταρτιζόμενων και πιστοποίηση των αποφοίτων
· Εξασφάλιση επιπρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 60.000 ευρώ το χρόνο για τον Δήμο Τήνου, για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και αναγκών των πέντε αφαλατώσεων στο νησί
· Έγκριση διενέργειας ελέγχου καλής και ασφαλούς λειτουργίας των μηχανημάτων ιατρικής απεικόνισης στο Κέντρο Υγείας Τήνου
· Επέκταση των δυνατοτήτων στελέχωσης των δικτύων των ΟΤΑ με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους υπό σύσταση Αναπτυξιακούς Θεσμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
· Επέκταση των ανταποδοτικών τελών στους νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων κατοίκων
· Ίδρυση τριών τοπικών κλιμακίων της Πυροσβεστικής , με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος
· Χρηματοδότηση ειδικών μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
· Έναρξη διαδικασιών ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης Δήμου Τήνου
· Εκχώρηση αρμοδιότητας στους εκάστοτε Δήμους, ώστε να αποφαίνονται πριν την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου και να απαιτείται συγχρόνως η γνώμη του εκάστοτε δημοτικού συμβουλίου
· Παράταση της χρηματοδότησης του Δήμου Τήνου για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας
· Δυνατότητα συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη των δημοτικών συμβουλίων σε νησιωτικούς δήμους που αποτελούνται από δύο και περισσότερα νησιά
· Σύσταση θέσης γενικού γραμματέα από νησιωτικούς δήμους, ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κριτηρίων, εφόσον έχουν ανάλογη οικονομική δυνατότητα.
· Καταβολή αποζημιώσεων σε σαράντα δύο δικαιούχους, των οποίων τα κτήματα απαλλοτριώθηκαν για την αποπεράτωση του νέου αεροδρομίου Πάρου
· Παράταση δύο ετών στους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων, για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων λιμενικών εγκαταστάσεων
· Ενίσχυση του Δήμου Άνδρου για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα και κατασκευή έργων για αντιπλημμυρική θωράκιση
· Έγκριση λειτουργίας τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών από τον προβλεπόμενο στα ΕΠΑΛ
· Παράταση της προθεσμίας χορήγησης άδειας αλίευσης για την τοποθέτηση συσκευών VMS και ERS στα σκάφη
Και πολλά ακόμη που δεν αναφέρω για συντομία γιατί δεν θα ήθελα να σας κουράσω!
Ωστόσο, η αποψινή μας συνάντηση δεν αφορά μόνο στην αποτίμηση του παρελθόντος. Αφορά και το μέλλον του Νομού μας. Στο ερώτημα πώς πρέπει να αντικρίσουμε τις προκλήσεις, πως πρέπει να κινηθούμε για να λύσουμε θέματα, πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς και αυξανόμενες ανάγκες, η απάντηση είναι μία: Πάλι με ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΑΛΗΘΕΙΑ και ΑΓΆΠΗ για τα νησιά.
Η δική μου δέσμευση για την επόμενη τετραετία απέναντι σας είναι πως θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο πάθος για τον τόπο μου, την πατρίδα μου να κάνω αυτό που ηθικά με δεσμεύει η εμπιστοσύνη σας. Να δουλέψω σαν να έχω την επόμενη μέρα. Να δουλέψω δίνοντας βάση στη λεπτομέρεια, και στο πιο μικρό ζήτημα, αυτό που φαντάζει ασήμαντο αλλά είναι σημαντικό έστω και για έναν νησιώτη. Δεσμεύομαι να ακούω τα προβλήματα σας και να τα αντιμετωπίζω ως δικά μου θέματα. Να διεκδικώ με δύναμη αυτά που αξίζουν στις Κυκλάδες. Και να σας λέω την αλήθεια όσο δύσκολη και εάν είναι. Γιατί η δική μας σχέση είναι βασισμένη σε αυτό το συστατικό.
Από μικρό παιδί έχω μάθει να εργάζομαι σκληρά και να έχω στόχους. Αυτό κάνω τέσσερα χρόνια, αυτό θα κάνω και τα επόμενα τέσσερα, γι΄αυτό ζητώ τη στήριξη σας στις 21 Μαϊου, για να πετύχουμε μαζί ακόμη πιο πολλά, πιο δυνατά και πιο σταθερά!

Φίλες και Φίλοι
Κυκλαδίτισσες και Κυκλαδίτες,
Στις 21 Μαΐου πρέπει όλοι να δώσουμε το παρόν για μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία και μια Αυτοδύναμη Ελλάδα!
ΜΑΖΙ θα δώσουμε και αυτή τη μάχη για το αύριο που αξίζουμε!

Ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία για μια ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ περήφανη Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρωθυπουργό!

Συνεχίζουμε ΜΑΖΙ για να έχουν οι Κυκλάδες μας μια ισχυρή και καθαρή φωνή στη Βουλή!
Σας ευχαριστώ για την τιμή που κάνετε να είστε σήμερα μαζί μου, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας! Καλό μας αγώνα!