Χθες υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024. Επί της αρχής, ο προϋπολογισμός για το νέο έτος έλαβε τις 158 θετικές ψήφους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων με πρόσθετα μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ότι είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια, η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως οι μισθοί έχουν ήδη αυξηθεί 10%.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση στο δημόσιο σχολείο, ενώ θα γίνουν νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2024 τα μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Πυρήνας της οικονομικής πολιτικής μας συνεχίζει να αποτελεί η σταθερότητα, η δημοσιονομική σοβαρότητα και η κοινωνική ευαισθησία. Η Κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα με έξι προτεραιότητες για το 2024. Ειδικότερα, η στήριξη του εισοδήματος των πολιτών με μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

• Αύξηση μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια

• Αύξηση συντάξεων κατά 3%, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά

• Επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται

• Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη

• Άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα

• Κατάργηση της μείωσης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων, όπως έγινε άλλωστε και το 2023, καθώς και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επίσης, εστιάζουμε στην αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές και στην υλοποίηση επενδύσεων πόρων ύψους 12 δισ. με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, αυξάνουμε τις δαπάνες για την παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ και την υγεία με αύξηση της επιχορήγησης για τα νοσοκομεία κατά 20%.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει μια πολιτική που παράγει αποτελέσματα για την οικονομία και τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους. Αυτό είναι το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθήσουμε, επιταχύνοντας το βηματισμό μας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα που είναι το θεμέλιο κάθε πολιτικής, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την πολιτική κοινωνικής συνοχής με αποτελέσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *