Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αμοργού αναρτήθηκε η ψηφιακή έκδοση του Ιστορικού Λευκώματος «200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αμοργός, Αγώνας για  την Ελευθερία και την Παιδεία».  Το πολυσέλιδο Λεύκωμα συνέγραψε και επιμελήθηκε η Αμοργιανή φιλόλογος Νεκταρία Πρασίνουχρηματοδότησε ο Δήμος Αμοργού και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».  

Το Ιστορικό Λεύκωμα, εμπνεύστηκε ο αείμνηστος Μάρκος Γαβράς, χάρη στις προσπάθειες του οποίου δημιουργήθηκε η Αρχειακή Συλλογή Δήμου Αμοργού. Συνέλαβε την ιδέα δημιουργίας αυτού του εκδοτικού έργου και με πολλή χαρά καθοδήγησε τα πρώτα βήματα του μέσα από την αγάπη του να ενισχύσει την ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη της Αμοργού. Η έκδοση του Λευκώματος συμπεριλαμβάνετε στο πρόγραμμα επετειακών δράσεων του Δήμου Αμοργού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του Λευκώματος θα ακολουθήσει την ιστορική πορεία της Αμοργού από τα χρόνια της Λατινικής και Οθωμανικής κυριαρχίας ως την Ανεξαρτησία. Θα γίνει κοινωνός της ιστορικής διαδρομής της τα μετέπειτα χρόνια, μέσα από ιστορικά τεκμήρια για τους Αμοργιανούς ήρωες , οι οποίοι με τη δράση τους και με το παράδειγμά τους διαμόρφωσαν το ελεύθερο μέλλον των απογόνων τους. Το Λεύκωμα αναδεικνύει τις γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Αμοργού, τον αγώνα για την Παιδεία και τον Ιστορικά πολύτιμο ρόλο της Εκκλησίας μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, δημόσια έγγραφα, επιστολές, διεθνείς συνθήκες, σφραγίδες και χάρτες του νησιού.

Το Λεύκωμα «200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αμοργός, Αγώνας για  την Ελευθερία και την Παιδεία» ενισχύει την ιστορική μνήμη και αποτελεί μια ιστορική παρακαταθήκη  για τις νεότερες γενιές, ένα σημαντικό εργαλείο γνώσης της ιστορίας της Αμοργού. Μέσα στο 2022 θα παρουσιασθεί και η έντυπη έκδοση του ώστε να αποτελέσει μια πολύτιμη κληρονομιά για τους  κατοίκους της Αμοργού και των Κυκλάδων, ένα δώρο γνώσης για τους μαθητές, ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για  τους ερευνητές αλλά και για και να κοσμήσει τη νεοσύστατη σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού.  

Την Έκδοση προλογίζουν ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Επιφάνιος, πότε Θήρας, Αμοργού &Νήσων, ο πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, η πρόεδρος την Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και η συγγραφέας  Νεκταρία Πρασίνου.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος, αναφέρει στον χαιρετισμό του, «Ο Δήμος μας μέσα από  το ιστορικό λεύκωμα “200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αμοργός, Αγώνας για  την Ελευθερία και την Παιδεία” της φιλολόγου Νεκταρίας Πρασίνου, επιχειρεί  να σκιαγραφήσει την Αμοργιανή κοινωνία της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου, να αναδείξει την συμμετοχή των Αμοργίνων στον Αγώνα και να  συνθέσει την λαμπρή ιστορία του Αμοργιανού Σχολείου. Παραθέτοντας μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικού υλικού, ιστορικών πηγών, πρωτότυπων εγγράφων και αρχειακού υλικού το λεύκωμα αυτό αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της συλλογικής μας ταυτότητας και ιστορίας. Συγχαίροντας όλους, όσους εργάσθηκαν για την έκδοση του Λευκώματος εύχομαι από καρδιάς ο καθένας από εμάς να βρει στις σελίδες του την έμπνευση και την αυτοπεποίθηση που απαιτείται για να δώσουμε συνέχεια σε αυτήν την ιστορική πορεία μέσα από την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και στο μέλλον του τόπου μας»

Κατεβάστε ΕΔΩ το Λεύκωμα του Δήμου Αμοργού σε μορφή pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *