Συνέντευξη τύπου, παρουσία των τοπικών ΜΜΕ, παραχώρησε ο τ. δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “Η Σύρος που αξίζουμε”, την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, με κύρια θέματα την άσκηση κριτικής στο έργο της δημοτικής αρχής για το διάστημα των τριάντα (30) περίπου μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων της καθώς και την γνωστοποίηση της μη συμμετοχής του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Ο κ. Μαραγκός, στην πρώτη ενότητα της συνέντευξης, άσκησε δριμεία κριτική, με στοιχεία και επιχειρήματα, στην δημοτική αρχή και τον δήμαρχο προσωπικά, για την ανεπάρκεια, την απραξία και την αναποτελεσμάτικότητα τους εστιάζοντας επίσης στο έλλειμα στρατηγικής και σχεδιασμού καθώς και πολιτικής βούλησης για την βελτίωση της καθημεριότητας των δημοτών αλλά και την ανάπτυξη της Σύρου.
Αναφερόμενος στον δήμαρχο κ. Λειβαδάρα, μίλησε για έναν εξαφανισμένο δήμαρχο, άτολμο και άκρατο ισορροπιστή, με εμφανέστατο έλλειμα κουλτούρας και πολιτικής βούλησης, ανήμπορο να επιφέρει τομές και να λάβει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του νησιού. Έναν απλό διαχειριστή ενός τέλματος, στο οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ρίξει το νησί, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αποδράσει από την καθημερινότητα και τα προβλήματα των δημοτών, ο οποίος εζυγίσθη και ευρέθη λιποβαρής και απλώς περιμένει στωικά να ολοκληρωθεί η δημοτική θητεία. Μια θητεία που εξελίχθηκε δυστυχώς σε προσωπικό του Βατερλώ.
Για την δημοτική αρχή ανέφερε ότι εξελέγη το 2019 με το επιφατικό, όπως αποδείχθηκε, όραμα του νοικοκυρέματος του Δήμου, του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων υποδομής αναγκαίων για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη του νησιού μας, της τουριστικής προβολής και ανάταξης της Σύρου, της περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτιστικού μας προϊόντος και άλλα πολλά που προεκλογικά υποσχέθηκε χωρίς αντίκρισμα τελικά. Στα περισσότερα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί, η δημοτική αρχή πέρασε εμφανώς κάτω από τον πήχη.
Αναφέρθηκε με στοιχεία, σε σειρά κρίσιμων τομέων όπου η δημοτική αρχή απέτυχε να παράγει έργο ή να φέρει κάποιο ορατό αποτέλεσμα όπως στην οργάνωση και λειτουργία του Δήμου, στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, στην μη υλοποίηση αναγκαίων παρεμβάσεων σε αθλητικές και εκπαιδευτικές υποδομές, στην τραγική εικόνα που παρουσιάζει το οδικό δίκτυο, στην μη ουσιαστική στήριξη του νοσοκομείου, στην στασιμότητα της διαδικασίας παραχώρησης του στρατοπέδου «Ζαφείρη», στην διακοπή του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου, στο σοβαρό ζήτημα των βαρέων μετάλλων κλπ.
Ειδική μέριμνα πραγματοποίησε επίσης στην τελμάτωση πολλών έργων και πρωτοβουλιών που είχαν δρομολογηθεί και προωθηθεί επί της προηγούμενης δημοτικής θητείας όπως ενδεικτικά ο Μηχανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων, η γεωλογική ανάδειξη της Απάνω Μεριάς, η αποκατάσταση των όψεων του δημαρχείου και η κατασκευή του εμπορικού κρηπιδώματος.
Τέλος πραγματοποίησε κριτική για την απραξία σε στρατηγικούς τομείς όπως η τουριστική προώθηση και προβολή, η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και η καθημερινότητα όπου οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής κρίνονται κάτω του μετρίου με το πρόσχημα και την μόνιμη επωδό της πανδημίας την οποία η δημοτική αρχή, σε κάθε ευκαιρία, προτάσει ως δικαιολογία για την αδυναμία της να παράγει έργο.
Συνεχίζοντας, στην δεύτερη ενότητα, ο κ. Μαραγκός ανακοίνωσε ότι ένα πολιτικό κεφάλαιο, μια όμορφη διαδρομή και μια περίοδος της ζωής του που αφορά στην ενασχόλησή του με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση σταματά εδώ.
Δήλωσε ότι αποχωρεί από τον Δήμο με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά, χαρούμενος και ευγνώμων, γνωρίζοντας πως όλο αυτό το διάστημα των 7.5 περίπου ετών, 5 χρόνια ως δήμαρχος και 2.5 χρόνια ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, συνειδησιακά και πραγματικά έπραξε το καθήκον του και υπερέβαλε εαυτόν, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, προσπαθώντας να αποδειχθούν χρήσιμοι στο νησί και τους δημότες.
Μια χρονική περίοδο, ιδιαίτερα η πενταετία 2014-2019, όμορφη, παραγωγική και δημιουργική, με αγωνίες, ελπίδες και απογοητεύσεις, χαρές και λύπες και σίγουρα μεγάλη προσπάθεια, όπως ανέφερε, για να πετύχει το καλύτερο δυνατό για τον Δήμο και το νησί.
Πρόκειται για μία απόφαση την οποία, όπως διαβεβαίωσε, είχε λάβει και για την οποία είχε ενημερώσει τους στενούς του συνεργάτες στην παράταξή, πριν ακόμη από τις δημοτικές εκλογές του 2019, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα. Μια απόφαση την οποία επιβεβαίωσε ενώπιον τους και αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές παρά τις αντιρρήσεις και τις πιέσεις τους για να μεταπειστεί.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε … «Η ζωή είναι μικρή και νιώθεις την ανάγκη να κάνεις και να προλάβεις πολλά πράγματα σε κάθε τομέα, προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτικό κ.ο.κ. Πιστεύω λοιπόν ότι οι δύο (2) δημοτικές θητείες είναι υπεραρκετές για να προσφέρεις αυτά που μπορείς. Αυτά που οραματίστηκες, αυτά που μπόρεσες να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις».
Εξηγώντας την απόφασή του ο κ. Μαραγκός, συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα, 1.5 σχεδόν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, η παράταξή μας «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» οφείλει να ξεκινήσει την ανανέωση της, να εμπλουτίσει τις ιδέες της, να αλλάξει και να μετασχηματιστεί ώστε να δώσει ξανά ελπίδα προοπτικής και αισιοδοξίας για το νησί μας. Κάτι που η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας.
Παρέμεινε, όπως είπε, ως επικεφαλής της παράταξής μας μέχρι και σήμερα για να τιμήσει την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, αγωνιζόμενος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της για το καλύτερο δυνατό από τα έδρανα της μειοψηφίας. Όμως, όπως δήλωσε ο ίδιος, πιστεύει ακράδαντα ότι η διαδικασία της διαδοχής πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε ο νέος επικεφαλής και νέος υποψήφιος δήμαρχος να έχει επαρκή χρόνο ώστε να πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό του, να εφαρμόσει την στρατηγική του, να συστρατεύσει μαζί με τα παλαιότερα στελέχη και νέους, ικανούς ανθρώπους προκειμένου να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο που θα μπορέσει να πείσει και να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Εμφανίστηκε, προσωπικά, αισιόδοξος ότι «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή και θα μπορέσει να συνεχίσει μια πορεία έργων και δημιουργίας, όπως αυτήν που ξεκίνησε και πραγματοποίησε την περίοδο 2014-2019.
Ο τ. δήμαρχος, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του, πρωτίστως στους δημότες που με την ψήφο και την εμπιστοσύνη του έδωσαν την δυνατότητα να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στο νησί μας για μια πενταετία, στα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου που σε όλη αυτήν την πορεία αποτέλεσαν πολύτιμους συνεργάτες του, στηρίζοντας και συμμεριζόμενοι το όραμά μας, σε όλα τα στελέχη της παράταξης και του συνδυασμού μας από τους πιο στενούς συνεργάτες του, όσους ανέλαβαν θέσεις ευθύνης, τους εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους καθώς και όσους δεν εξελέγησαν αλλά παρόλα αυτά βρέθηκαν κοντά του σε αυτήν τη δύσκολη αλλά δημιουργική διαδρομή. Επίσης, ευχαρίστησε τους φορείς της κεντρικής και της περιφερειακής διοίκησης που συνέδραμαν στο έργο του Δήμου μας, με σημαντικές χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες, τους συλλόγους και λοιπούς φορείς που συντάχθηκαν μαζί μας για το κοινό καλό καθώς και τους πάρα πολλούς εθελοντές και χορηγούς που πίστεψαν και ενίσχυσαν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας. Τέλος, ευχαρίστησε και τους συμβούλους των άλλων δημοτικών παρατάξεων για την καλόπιστη, εύστοχη και δημιουργική κριτική τους σε πολλές περιπτώσεις καθώς και τα ΜΜΕ που όλο αυτό το διάστημα επικοινώνησαν το έργο και τις θέσεις του Δήμου και της παράταξής μας στην κοινή γνώμη, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις θεώρησε, όπως είπε, ότι η κριτική τους ήταν άδικη και υπερβολική.
Ο κ. Μαραγκός, συνεχίζοντας, δήλωσε χαρακτηριστικά … «Νιώθω επίσης την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη σε όποιες περιπτώσεις, αθέλητα και χωρίς πρόθεση, μπορεί να έβλαψα ή να ζημίωσα κάποιον. Όταν καλείσαι να διαχειριστείς και να αντιμετωπίσεις χιλιάδες υποθέσεις σε μια δημοτική θητεία είναι σαφές ότι μπορεί και να αδικήσεις κάποιους. Ζητάω ειλικρινά συγγνώμη στις περιπτώσεις που μπορεί να έγινε αυτό».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός διευκρίνησε ότι η παράδοση της σκυτάλης στον νέο επικεφαλής, θα πραγματοποιηθεί επισήμως μετά την έγγραφη υποβολή της παραίτησής του, όπως προβλέπεται, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα είναι και το τελευταίο στο οποίο θα συμμετάσχει ως δημοτικός σύμβουλος. Εξήγησε ότι, επέλεξε να παραδώσει την έδρα του δημοτικού συμβούλου που σήμερα κατέχει ώστε ο νέος επικεφαλής, στον οποίο σε κάθε περίπτωση θα σταθεί ουσιαστικά δίπλα του, να μπορεί να λειτουργήσει και να εφαρμόσει τον σχεδιασμό και την στρατηγική του εντελώς ελεύθερα και απερίσπαστα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή έστω υπόνοια ή υποψία φαινομένων διαρχίας με τον νέο υποψήφιο δήμαρχο και τον τ. δήμαρχο και τ. επικεφαλής εντός της παράταξης.
Κλείνοντας, ευχήθηκε ολοκάρδια υγεία, ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους ώστε μαζί να μπορέσουν, ατομικά και συλλογικά, να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, στη συνέντευξη τύπου, του τ. Δημάρχου και επικεφαλή της δημοτικής παράταξης “Η Σύρος  που  αξίζουμε “, κ. Γιώργου Μαραγκού:

 

Ξεκινώντας την σημερινή συνέντευξη τύπου θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω όλα τα εδώ παριστάμενα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους τους για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας και την ευγενική συμμετοχή σας.
Σας προσκαλέσαμε εδώ σε ένα κομβικό χρονικά σημείο, 2.5 σχεδόν χρόνια από την έναρξη της παρούσας δημοτικής θητείας και 1.5 περίπου χρόνο πριν από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του 2023. Είναι ένα κομβικό σημείο, ένα χρονικό σημείο ορόσημο, στο οποίο αφενός μπορεί με ασφάλεια να κριθεί η σημερινή δημοτική αρχή για το έργο και τις επιδόσεις της, μετά από σχεδόν 30 μήνες δημοτικής θητείας, και αφετέρου επειδή θεωρώ πως η παράταξή μας, «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ», μια παράταξη με συνεπή, παραγωγική και δημιουργική παρουσία στα δημοτικά πράγματα τα τελευταία 7.5 χρόνια, 5 χρόνια ως δημοτική πλειοψηφία και 2.5 χρόνια ως μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οφείλει, πρέπει και μπορεί να αποτελέσει μια δύναμη ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας.
Η σημερινή συνέντευξη περιλαμβάνει τρεις (3) διακριτές ενότητες.
Η πρώτη αφορά στην τεκμηριωμένη, με στοιχεία και επιχειρήματα, κριτική στο έργο της δημοτικής αρχής, η δεύτερη στην επανεκκίνηση την οποία πραγματοποιεί η παράταξή μας «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ», επιδιώκοντας μια νέα αρχή στον δρόμο προς τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ενώ η τρίτη αφορά σε ερωτήσεις που πιθανόν θέλετε να υποβάλλετε.
Παρότι θα μπορούσα να μιλάω για ώρες, με στοιχεία, τεκμήρια και επιχειρήματα, κρίνοντας και επικρίνοντας δικαιολογημένα την παρούσα δημοτική αρχή, εντούτοις θα επιδιώξω να είμαι, στο βαθμό του δυνατού, λακωνικός. Άλλωστε, όσα θα αναφέρω τα έχει ήδη διαπιστώσει η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, τα ζουν στην καθημερινότητά τους, και τυχόν υπερβάλλουσα ανάλυση δεν εξυπηρετεί ούτε στην περαιτέρω ενημέρωσή τους ούτε στην οικονομία του χρόνου.
Η δημοτική αρχή της Σύρου απέδειξε ξεκάθαρα πως είναι μια δημοτική αρχή χωρίς όραμα, σχέδιο και στρατηγική. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δημοτική αρχή χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Μια ομάδα ανθρώπων χωρίς συνοχή που διακατέχεται από έλλειμα παραγωγικότητας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και αποδεδειγμένη αδυναμία αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων για το νησί μας. Και βέβαια αυτή η εικόνα απορρέει πρωτίστως από τον επικεφαλής της, τον δήμαρχο κ. Λειβαδάρα.
Έναν δήμαρχο άτολμο, άκρατο ισορροπιστή, χωρίς αποφασιστικότητα, με εμφανέστατο έλλειμα τεχνοκρατικής κουλτούρας και πολιτικής βούλησης, ανήμπορο να επιφέρει τομές και να λάβει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του νησιού μας. Έναν απλό διαχειριστή ενός τέλματος, στο οποίο ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν ρίξει το νησί, έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αποδράσει από την καθημερινότητα και τα προβλήματα των δημοτών, ο οποίος εζυγίσθη και ευρέθη λιποβαρής και απλώς περιμένει στωικά να ολοκληρωθεί η δημοτική θητεία. Μια θητεία που εξελίχθηκε δυστυχώς σε προσωπικό του Βατερλώ.
Η δημοτική αρχή του κ. Λειβαδάρα εξελέγη το 2019 με το επιφατικό, όπως αποδείχθηκε, όραμα του νοικοκυρέματος του Δήμου, του σχεδιασμού και της υλοποίησης έργων υποδομής αναγκαίων για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάπτυξη του νησιού μας, της τουριστικής προβολής και ανάταξης της Σύρου, της περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτιστικού μας προϊόντος και άλλα πολλά που προεκλογικά υποσχέθηκε χωρίς αντίκρισμα τελικά. Στα περισσότερα σοβαρά ζητήματα και προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί, η δημοτική αρχή πέρασε εμφανώς κάτω από τον πήχη.
Ξεκινώ από την οργάνωση και εσωτερική λειτουργία του Δήμου. Η δημοτική αρχή κατάφερε μέσα σε 2.5 μόλις χρόνια να δημιουργήσει ένα διοικητικό μπάχαλο, ξεχαρβαλώνοντας την διοικητική μηχανή του Δήμου. Με έναν Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που ακόμη τον συζητάει, θυμίζω τις προεκλογικές της εξαγγελίες και υποσχέσεις για την ψήφισή του εντός του Α΄εξαμήνου της θητείας και τις συνεχείς χωρίς σχέδιο μετακινήσεις υπαλλήλων μεταξύ τμημάτων, διευθύνσεων ή/και νομικών προσώπων. Όλη αυτή η κατάσταση, πέραν της προφανούς δυσλειτουργίας που επέφερε στον Δήμο, είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία δικαιολογημένου κλίματος δυσαρέσκειας εκ μέρους των υπαλλήλων πολλοί εκ των οποίων επεδίωξαν και επιδιώκουν να φύγουν από τον Δήμο. Επισημαίνω πρόσφατα με την «Κινητικότητα» ότι έφυγαν ή επεδίωξαν να φύγουν πολλοί υπάλληλοι του Δήμου.
Για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο ιδιαίτερα το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, δημιουργεί «έμφραγμα» κυρίως στην Ερμούπολη αλλά και την Άνω Σύρο, δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία εκ μέρους του Δήμου. Μια παροπλισμένη Επιτροπή Συγκοινωνιών, της οποίας οι συνεδριάσεις μετρούνται στα δάκτυλα τους ενός χεριού, καμία πρωτοβουλία για την προσθήκη νέων χώρων στάθμευσης και τη βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας. Για την υπεσχημένη δε μεταφορά της πιάτσας των ΤΑΞΙ ούτε λόγος. Όταν στη δική μας δημοτική θητεία με ειλικρίνεια και εντιμότητα λέγαμε στους αυτοκινητιστές ότι για την μεταφορά τους στην εξωτερική πλευρά της παραλίας απαιτείται η οριστική παραλαβή του έργου της ανάπλασης και η σχετική έγκριση από την ΕΣΑΛ, ό κ. Λειβαδάρας και ο συνδυασμός τους έσπευδαν αφειδώς να μοιράσουν ακάλυπτες επιταγές και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμά, για την άμεση μεταφορά της πιάτσας, εξαπατώντας έναν ολόκληρο κλάδο απλώς και μόνο για να υφαρπάξουν την ψήφο του. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα.
Η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Σύρο παραμένει ίδια και απαράλαχτη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής. Η αποκατάσταση της Β΄κλειστής αίθουσας στο ΑΚΔΕ, παρότι με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την δική μας θητεία, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, το ίδιο και το αυτό ισχύει και για την Α΄κλειστή αίθουσα. Θυμίζω ότι με προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχαμε από κοινού χρηματοδοτήσει και εκπονήσει τις μελέτες των δύο αυτών αιθουσών του ΑΚΔΕ ενώ σε συνεργασία με την ΕΠΣ Κυκλάδων και με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αθλητισμού πραγματοποιήσαμε το 2018 ριζική ανακαίνιση στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Ερμούπολης. Το δημοτικό κολυμβητήριο το οποίο για πρώτη φορά από την κατασκευή του μέχρι και σήμερα, σφραγίστηκε εντελώς και δεν λειτούργησε για δύο περίπου χρόνια επί της σημερινής δημοτικής αρχής. Καμία εξέλιξη δεν υπήρξε επίσης και για το δημοτικό γήπεδο της Άνω Σύρου όπου η αποκατάστασή του αγνοείται ακόμη στη διαβούλευση για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί. Ευτυχώς που την παρτίδα στο νησί προσπαθεί μόνη της να σώσει η Περιφέρεια με έργα του γηπέδου στον Πάγο και του στίβου στην Βάρη που ξεκίνησε να υλοποιεί και τα οποία με διαβαθμιδικές συμβάσεις, επί της δικής μας θητείας, είχαν δρομολογηθεί καθώς και το γήπεδο 5×5 στα Καμίνια. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, άφησα το Στάδιο στα Πευκάκια, ένα εμβληματικό έργο το οποίο εμείς ως δημοτική αρχή «ματώσαμε» κυριολεκτικά για να το δρομολογήσουμε και να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του, και το οποίο η δημοτική αρχή παρότι παρέλαβε από εμάς με τον εργολάβο μέσα κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, μετά από παλινωδίες και αστοχίες και τίναξε στον αέρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σήμερα τόσο η χρηματοδότηση όσο και η υλοποίησή του. Στο σημείο αυτό θέλω να υπενθυμίσω ότι, είμαστε η μοναδική δημοτική αρχή τα τελευταία πολλά χρόνια. όσο μπορώ να θυμηθώ, που αντιμετωπίσαμε συνολικά με ένα στέρεο σχεδιασμό με την εκπόνηση μελετών, την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και την υλοποίηση έργων με μικρότερες ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε όλες τις αθλητικές υποδομές του νησιού οι οποίες λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης βρισκόταν σε μαύρα χάλια.
Στον κρίσιμο τομέα των σχολικών υποδομών, την πενταετία 2014-2019, εξασφαλίσαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ και σχεδόν ολοκληρώσαμε την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Βάρης, εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ των έργων ενεργειακής αναβάθμισης του συγκροτήματος Γυμνασίων στον Ξηρόκαμπο και Λυκείων στο Μάννα καθώς και του δημοτικού σχολείου Ποσειδωνίας ενώ προχωρήσαμε σε μεγάλο αριθμό συντηρήσεων και επισκευών μικρότερης κλίμακας στις περισσότερες σχολικές μονάδες. Από την σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνο δεν είδαμε κάποια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία στο συγκεκριμένο, εξαιρετικά σημαντικό τομέα ευθύνης της αλλά αντίθετα διαβάσαμε πρόσφατα, και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, την απόφαση του κ. δημάρχου για το κλείσιμο των Λυκείων στο Μάννα εξαιτίας της μη λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης επειδή, όπως εκ των υστέρων δικαιολογούμενος στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. δήμαρχος ανέφερε εντελώς κυνικά, ο εργολάβος … «αντί για φλάντζες στις σωληνώσεις έβαλε τάπες» με αποτέλεσμα επι μακρόν, μέσα στο χειμώνα, οι μαθητές να αναγκάζονται να παίρνουν μαζί τους αερόθερμα και ηλεκτρικά σώματα από τα σπίτια τους με αποκορύφωμα το κλείσιμο του σχολικού συγκροτήματος λόγω ψύχους.
Ίδια κατάσταση – καμία πρόοδος δηλαδή – και με τα έργα του διαδρόμου του Αεροδρομίου, του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall), του Γεωπάρκου, της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου (η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε στην θητεία μας, η μελέτη δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο του 2019 και πρόσφατα, μετά από εξωπραγματικές καθυστερήσεις, ενημερωθήκαμε ότι εγκρίθηκε από το ΥΠ.ΠΟ), του εμπορικού κρηπιδώματος που οδεύει ολοταχώς για διάλυση της εργολαβίας, του Μηχανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και τόσα άλλα έργα που παρέλαβε δρομολογημένα η σημερινή δημοτική αρχή και στην πορεία … χάθηκαν στη μετάφραση. Αλλά τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Μπορεί η δημοτική αρχή να υποσχόταν προεκλογικά ότι θα παρουσιάσει αξιοσημείωτο έργο, δυστυχώς όμως για το νησί μας, εκ του αποτελέσματος χαρακτηρίζεται πρωταθλήτρια στις απεντάξεις επιδεικνύοντας ρεκόρ διάλυσης εργολαβιών.
H κατάσταση στο οδικό δίκτυο χειρότερη από ποτέ. Οι εγκληματικές και επικίνδυνες, πρωτίστως για την σωματική ακεραιότητα των οδηγών και δευτερευόντως για τα οχήματα, κακοτεχνίες στον δρόμο της Βάρης έχουν βγάλει εκτός εαυτού κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας και η δημοτική αρχή σφυρίζει «κλέφτικα». Το ίδιο και για τον δρόμο στον Αξό, με τις εμβαλωματικές παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΣ, αλλά και σε πολλά σημεία του νησιού μας. Για να μην αναφερθούμε στην επέκταση του έργου της αποχέτευσης της Βάρης και προς τον Μέγα Γιαλό, η ανακοίνωση της οποίας τρομοκράτησε τους οδηγούς φοβούμενοι ότι θα βιώσουν μια από τα ίδια και σε αυτήν την περίπτωση. Ομοίως, η επισκευή του τοιχίου αντιστήριξης στην θέση «Βούρλη», παρέμβαση για την οποία μετά από 2.5 χρόνια κάτι δείχνει να κινείται με άγνωστα τα μελλούμενα και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας που οι υπεύθυνοι του Δήμου δεν μπορούσαν να δώσουν ξεκάθαρη και σαφή εικόνα. Μια γενικευμένη κατάσταση αδιαφορίας, απάθειας και ωχαδερφισμού εκ μέρους του κ. δημάρχου και των συνεργατών του η οποία έχει προκαλέσει δικαιολογημένα τη μήνη των πολιτών. Όμως, στο βασίλειο της Δανιμαρκίας δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
Παρακολουθήσαμε προ 3 περίπου μηνών τον κ. δήμαρχο να συγκαλεί έκτακτο μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο για το πράγματι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης, του ελλείματος τεχνολογικής επάρκειας και της γενικότερα δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο της Σύρου, διαχρονικά αλλά και πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο της πανδημίας. Με τους εργαζομένους να υπερβάλλουν εαυτόν και να ζητούν δικαιολογημένα την στήριξη των πολιτών και των φορέων του νησιού. Στο συμβούλιο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, συλλογικότητες και άλλοι. Όλοι εκφράσαμε ομόθυμα την στήριξη μας στο νοσοκομείο και τους εργαζομένους του και συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή με επικεφαλής τον κ. δήμαρχο, η οποία άμεσα θα πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη ώστε να εκθέσουν επιτακτικά, από πρώτο χέρι, τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου και να απαιτήσουν καίριες λύσεις. Εξ όσων γνωρίζω, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι δημότες μας, μέχρι και σήμερα καμία τέτοια συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί γεγονός το οποίο δυστυχώς αναδεικνύει το εντελώς προσχηματικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής και του κ. δημάρχου προσωπικά. Δεν ευελπιστώ να ακούσει και πολύ περισσότερο να ανταποκριθεί κανείς, παρόλα αυτά οι συγκεκριμένες διαπιστώσεις προκαλούν θλίψη και απογοήτευση στον καθένα μας.
Η αξιοποίηση του στρατοπέδου «Ζαφείρη» αποτελούσε μια ακόμη προεκλογική εξαγγελία του κ. Λειβαδάρα. Θυμόμαστε όλοι μάλιστα τις διθυραμβικές δηλώσεις του κ. δημάρχου και αιρετών της παράταξής του, σε πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 καθώς και στον τοπικό τύπο ότι η διαδικασία παραχώρησης και αξιοποίησης θα πραγματοποιηθεί με βεβαιότητα εντός της τρέχουσας θητείας με τα πράγματι πολλά και σημαντικά οφέλη για τον Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία μας. Εμείς, ως δημοτική παράταξη, υπερψηφίσαμε την τελευταία απόφαση εκφράζοντας μόνο της επιφυλάξεις μας για την προχειρότητα με την οποία προετοιμάστηκε αυτό το τόσο σημαντικό εγχείρημα εκ μέρους του Δήμου. Τότε μάλιστα λοιδορηθήκαμε για αυτές τις εύλογες επιφυλάξεις μας. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις όμως, ήρθε ο ίδιος ο κ. δήμαρχος να μας επιβεβαιώσει σαφώς προσγειωμένος στον ρεαλισμό και την πραγματικότητα. Ο κ. δήμαρχος, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέκρουσε πρύμναν παραδεχόμενος ότι δεν έχουν προχωρήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες και τα προαπαιτούμενα για την πολεοδόμηση και την παραχώρηση ευχόμενος αόριστα η όποια εξέλιξη του θέματος να προχωρήσει εντός της επόμενης δημοτικής θητείας.
Ένα ακόμη τεράστιο ζήτημα για την Σύρο αποτελεί η στασιμότητα που παρατηρείται στο ζήτημα της αναβάθμισης του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ με την προσθήκη νέου κυττάρου υπολειμμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην θέση «Κοράκι». Ένα σημαντικό έργο για το νησί μας το οποίο στη δική μας δημοτική θητεία εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 7 εκ. €. Την δημοπράτηση των απαιτούμενων μελετών πραγματοποιήσαμε τον Αύγουστο του 2019 και έκτοτε, παρότι η διαχείριση και λειτουργία του ΧΥΤΑ πέρασε στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, η έγκριση της εκπονηθείσας μελέτης παραμένει κολλημένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας χωρίς την παραμικρή όχληση η πίεση από τον Δήμο μιας που το δόγμα … πέσε σύκο να σε φάω καλά κρατεί σε όλους τους τομείς.
Το πολύ σοβαρό ζήτημα των «Βαρέων Μετάλλων» αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για το που μπορεί να οδηγήσει η απάθεια, η ολιγωρία και η έλλειψη καίριων πρωτοβουλιών εκ μέρους της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή και ο κ. δήμαρχος προσωπικά, από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν έπραξαν τα δέοντα ώστε να διερευνήσουν την κατάσταση, αλλά με πρόχειρους, ερασιτεχνικούς και καθυστερημένους χειρισμούς επέτειναν και τροφοδότησαν τις συνθήκες πόλωσης, σύγχυσης και αντιδράσεων στους κόλπους της τοπικής μας κοινωνίας. Η παράταξή μας, εγκαίρως και διαχρονικά, είτε με ΔΤ είτε με τοποθετήσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και τα ΜΜΕ είχε στηλιτεύσει έντονα την ανεπαρκή και αδιέξοδη στάση και αντιμετώπιση της κατάστασης από την δημοτική αρχή, προτείνοντας συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου και διαβλέποντας τις αλυσιδωτές συνέπειες που θα ακολουθούσαν.

Αντίστοιχες, δυστυχώς, χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής και σε άλλους καίριους τομείς για το νησί μας όπως η τουριστική προώθηση και προβολή, η περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού μας προϊόντος και αποθέματος, η καθαριότητα και η ανακύκλωση κλπ.
Να θυμίσω ακροθιγώς και μόνο την άκομψη «εκπαραθύρωση» του στρατηγικού συμβούλου κ. Μαρτάκη, στο τέλος του 2019, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η Σύρος να μείνει χωρίς σύμβουλο για το 2020 και το 2021, μέχρι δηλαδή ο νέος σύμβουλος να μπορέσει να παραδώσει τα παραδοτέα της νέας σύμβασης, την απαξίωση του πολιτιστικού μας προϊόντος με την πραγματοποίηση, απλώς για τα προσχήματα, κάποιων σκόρπιων εκδηλώσεων με την δικαιολογία του covid, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές και νησιά διαπιστώναμε ότι οι τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν κατέβαζαν ρυθμούς, το αντίθετο μάλιστα. Επί της ουσίας, η δημοτική αρχή τα τελευταία δύο χρόνια δεν καταφέρνει να δαπανήσει ούτε καν το θεσμοθετημένο πολιτιστικό τέλος, το οποίο ο Δήμος μας εισπράττει για αυτόν το λόγο, με αποτέλεσμα η Σύρος από ναυαρχίδα του πολιτισμού να έχει εξελιχθεί σε κουρελού. Για την μόνιμη έκθεση «Μάνος Ελευθερίου» στο Πάνθεον του δημαρχιακού μεγάρου ούτε λόγος. Μετά από 3 και πλέον χρόνια αναζητούμε ακόμη τις πιστώσεις στον Π/Υ του Δήμου.
Δεν μπορώ να παραλείψω και την διάλυση της ανακύκλωσης, με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς και την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού το 2020 γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το νησί μας να παρουσιάσει επί μακρόν μια πολύ κακή και βρώμικη εικόνα, με κάδους ξεχειλισμένους, παρά το γεγονός ότι είχε μειωθεί δραματικά η παραγωγή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας.
Η μόνιμη επωδός του κ. δημάρχου και της δημοτικής αρχής ότι όλα παγώνουν ή δεν προχωρούν εξαιτίας του covid ξέφτισε και δεν πείθει πλέον κανέναν. Είναι σαφές ότι η έλευση της πανδημίας, τόσο παγκοσμίως όσο και κατ΄επέκταση στην χώρα μας εισήγαγε νέες συνθήκες οι οποίες μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Από την κατάσταση αυτή όμως μέχρι την πλήρη νηνεμία, απάθεια και ακινησία της δημοτικής αρχής υπάρχει απόσταση ετών φωτός.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ορισμένες μόνο διαπιστώσεις και αποδείξεις για την επιδερμική, αδιάφορη και ελλειμματική στάση της δημοτικής αρχής. Θα μπορούσαμε να αναφερόμαστε και να αναλύουμε για ώρες ή και ημέρες και πολλά άλλα, μικρά ή μεγάλα, αλλά δεν θέλω να γίνω κουραστικός στο πλαίσιο μιας και μόνο συνέντευξης. Επιλέγω λοιπόν να σταματήσω κλείνοντας εδώ την πρώτη ενότητα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζωή κάθε ανθρώπου περιλαμβάνει κύκλους οι οποίοι ανοίγουν και κλείνουν μέχρι να ανοίξει ο επόμενος. Και έτσι νομοτελειακά προχωρά η ζωή.
Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να σας ενημερώσω πως προσωπικά για εμένα, ένα πολιτικό κεφάλαιο, μια όμορφη διαδρομή και μια περίοδος της ζωής μου που αφορά στην ενασχόλησή μου με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση σταματά εδώ.
Αποχωρώ από τον Δήμο με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά, χαρούμενος και ευγνώμων, γνωρίζοντας πως όλο αυτό το διάστημα των 7.5 περίπου ετών, 5 χρόνια ως δήμαρχος και 2.5 χρόνια ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, συνειδησιακά και πραγματικά έπραξα το καθήκον μου και υπερέβαλα εαυτόν, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες μου, προσπαθώντας να αποδειχθούμε χρήσιμοι στο νησί μας και τους δημότες μας.
Μια χρονική περίοδο, ιδιαίτερα η πενταετία 2014-2019, όμορφη, παραγωγική και δημιουργική, με αγωνίες, ελπίδες και απογοητεύσεις, χαρές και λύπες και σίγουρα μεγάλη προσπάθεια για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό για τον Δήμο και το νησί. Νομίζω, παρά τις δυσκολίες, τα λάθη και παραλείψεις, τα καταφέραμε αρκετά καλά.
Επιλέγω αυτό το χρονικό σημείο να γνωστοποιήσω μια ειλημμένη, εδώ και πολύ καιρό, προσωπική μου απόφαση γιατί τώρα πιστεύω πως είναι η κατάλληλη στιγμή.
Πρόκειται για μία απόφαση την οποία είχα λάβει και για την οποία είχα ενημερώσει τους στενούς μου συνεργάτες στην παράταξή μας, πριν ακόμη από τις δημοτικές εκλογές του 2019, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα. Μια απόφαση την οποία επιβεβαίωσα ενώπιον τους και αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές παρά τις αντιρρήσεις και τις πιέσεις τους για να αλλάξω γνώμη.
Η ζωή είναι μικρή και νιώθεις την ανάγκη να κάνεις και να προλάβεις πολλά πράγματα σε κάθε τομέα, προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτικό κ.ο.κ. Πιστεύω λοιπόν ότι δύο (2) δημοτικές θητείες είναι υπεραρκετές για να προσφέρεις αυτά που μπορείς. Αυτά που οραματίστηκες, αυτά που μπόρεσες να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις.
Σήμερα, 1.5 σχεδόν χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, η παράταξή μας «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» οφείλει να ξεκινήσει την ανανέωση της, να εμπλουτίσει τις ιδέες της, να αλλάξει και να μετασχηματιστεί ώστε να δώσει ξανά ελπίδα προοπτικής και αισιοδοξίας για το νησί μας. Κάτι που η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας.
Παρέμεινα, ως επικεφαλής της παράταξής μας μέχρι και σήμερα για να τιμήσω την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, αγωνιζόμενος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της για το καλύτερο δυνατό από τα έδρανα της μειοψηφίας. Όμως πιστεύω ότι η διαδικασία της διαδοχής πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε ο νέος επικεφαλής και νέος υποψήφιος δήμαρχος να έχει επαρκή χρόνο ώστε να πραγματοποιήσει τον σχεδιασμό του, να εφαρμόσει την στρατηγική του, να συστρατεύσει μαζί με τα παλαιότερα στελέχη και νέους, ικανούς ανθρώπους προκειμένου να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο που θα μπορέσει να πείσει και να διεκδικήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Είμαι, προσωπικά, αισιόδοξος ότι «Η ΣΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή και θα μπορέσει να συνεχίσει μια πορεία έργων και δημιουργίας, όπως αυτήν που ξεκινήσαμε και πραγματοποιήσαμε την περίοδο 2014-2019.
Θέλω, στο σημείο αυτό, να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου, πρωτίστως στους δημότες μας που με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους μας έδωσαν την δυνατότητα να προσφέρουμε χρήσιμες υπηρεσίες στο νησί μας για μια πενταετία, στα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμους που σε όλη αυτήν την πορεία αποτέλεσαν πολύτιμους συνεργάτες μας, στηρίζοντας και συμμεριζόμενοι το όραμά μας, σε όλα τα στελέχη της παράταξης και του συνδυασμού μας από τους πιο στενούς συνεργάτες μου, όσους ανέλαβαν θέσεις ευθύνης, τους εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους καθώς και όσους δεν εξελέγησαν αλλά παρόλα αυτά βρέθηκαν κοντά μας σε αυτήν τη δύσκολη αλλά δημιουργική διαδρομή. Επίσης, ευχαριστώ τους φορείς της κεντρικής και της περιφερειακής διοίκησης που συνέδραμαν στο έργο μας, με σημαντικές χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες, τους συλλόγους και λοιπούς φορείς που συντάχθηκαν μαζί μας για το κοινό καλό καθώς και τους πάρα πολλούς εθελοντές και χορηγούς που πίστεψαν και ενίσχυσαν τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας. Τέλος, ευχαριστώ και τους συμβούλους των άλλων δημοτικών παρατάξεων για την καλόπιστη, εύστοχη και δημιουργική κριτική τους σε πολλές περιπτώσεις καθώς και τα ΜΜΕ που όλο αυτό το διάστημα επικοινώνησαν το έργο και τις θέσεις μας στην κοινή γνώμη, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις θεωρώ που η κριτική τους ήταν άδικη έως και υπερβολική. Ας με συγχωρήσουν κάποιοι αν λησμόνησα, χωρίς πρόθεση, να τους ευχαριστήσω.
Νιώθω επίσης την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη σε όποιες περιπτώσεις, αθέλητα και χωρίς πρόθεση, μπορεί να έβλαψα ή να ζημίωσα κάποιον. Όταν καλείσαι να διαχειριστείς και να αντιμετωπίσεις χιλιάδες υποθέσεις σε μια θητεία είναι σαφές ότι μπορεί και να αδικήσεις κάποιους. Ζητάω ειλικρινά συγγνώμη στις περιπτώσεις που μπορεί να έγινε αυτό.
Η παράδοση της σκυτάλης στον νέο επικεφαλής, θα πραγματοποιηθεί επισήμως μετά την έγγραφη υποβολή της παραίτησής μου, όπως προβλέπεται, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα είναι και το τελευταίο στο οποίο θα συμμετάσχω ως δημοτικός σύμβουλος. Επέλεξα να παραδώσω την θέση του δημοτικού συμβούλου που σήμερα κατέχω ώστε ο νέος επικεφαλής, στον οποίο σε κάθε περίπτωση θα σταθώ ουσιαστικά δίπλα του, να μπορεί να λειτουργήσει και να εφαρμόσει τον σχεδιασμό και την στρατηγική του εντελώς ελεύθερα και απερίσπαστα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή έστω υπόνοια ή υποψία φαινομένων διαρχίας με τον νέο υποψήφιο δήμαρχο και τον τ. δήμαρχο και τ. επικεφαλής εντός της παράταξης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ολοκάρδια να ευχηθώ υγεία, ελπίδα και αισιοδοξία σε όλους ώστε μαζί να μπορέσουμε, ατομικά και συλλογικά, να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο.