Γιατί το μέλι είναι μέσα στα έξι πιο νοθευμένα τρόφιμα παγκοσμίως;

Απαντήσεις γιατί το μέλι είναι ένα από τα έξι πιο νοθευμένα τρόφιμα παγκοσμίως, δίνει η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) προειδοποιώντας ότι η νοθεία του μελιού δεν αποτελεί απλά μια οικονομική απάτη, αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Επικαλούμενη την τεχνική αναφορά του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλι που κυκλοφορεί  στην ΕΕ η ΟΜΣΕ εξηγεί ότι μετά από συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, 15 κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και η Ελβετία και η Νορβηγία πήραν δείγματα από 320 παρτίδες εισαγόμενων μελιών προερχόμενες από 20 χώρες, τα οποία εν συνεχεία αναλύθηκαν στο JRC με διάφορες μεθόδους για την παρουσία εξωγενών σακχάρων.

Περίπου τα μισά δείγματα (147 από 320 ποσοστό 46%) ήταν ύποπτα για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ.

Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα ευρήματα από την προηγούμενη αντίστοιχη δράση της ΕΕ το 2015-2017, όπου μόνο το 14% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρέθηκε ύποπτο.

Οι συντονιστές της τεχνικής αναφοράς αποδίδουν  την αύξηση αυτή στη χρήση νέων αναλυτικών μεθόδων με βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης, κάτι απόλυτα αναγκαίο αφού η νοθεία του μελιού έχει εξελιχθεί σε επιστήμη με στόχο να ξεγελάει και τις πιο προηγμένες μεθόδους όπως την τεχνολογία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού.

Η κούρσα μεταξύ  νοθευτών και εργαστηρίων.

«Μεταξύ νοθευτών και εργαστηρίων υπάρχει μια κούρσα… εξοπλισμών  και θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς ξεχωρίζουμε το νοθευμένο μέλι. Δεν το ξεχωρίζουμε ρίχνοντάς το σε νερό, καίγοντας το και άλλα τέτοια ευφάνταστα κόλπα» επισημαίνει η ΟΜΣΕ εφιστώντας την προσοχή στο γιατί το μέλι είναι μέσα στα έξι πιο νοθευμένα τρόφιμα παγκοσμίως.

«Επειδή το μέλι έχει μεγάλη ζήτηση. Επειδή το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι καταναλωτές για τις υπέροχες οργανοληπτικές του ιδιότητες και για τις σπουδαίες βιολογικές του δράσεις που προάγουν την υγεία. Επειδή και μόνο η φράση «με μέλι» σε μια συσκευασία αυξάνει τις πωλήσεις», απαντά.

Γι’ αυτό η νοθεία του μελιού, υπογραμμίζεται δεν αποτελεί απλά μια οικονομική απάτη αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών που, αντί  μιας υπερτροφής  με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό τους, θα φάνε ένα μείγμα σιροπιών με χρωστικές και άλλα πρόσθετα που – ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία – σίγουρα δεν προσφέρει αυτό που περιμένει από το μέλι ο καταναλωτής.

 

Γιάννης Γεροντής

Αντιπρόεδρος Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Σίφνου
Αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού