Σε αυτή την καθησυχαστική δήλωση προχώρησε ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στο ΒΗΜΑgazino, μιλώντας για τα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας.

Οι εικόνες, όπως ήταν φυσικό, έκαναν πάλι τον γύρο του κόσμου. Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου γύρω στις 15.15 (τοπική ώρα) ξεκίνησε η έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη. Επρόκειτο για την τρίτη μέσα στο 2023, με το Κιλαουέα, που βρίσκεται στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης, να αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Σημειώνεται ότι η έκρηξή του τον Μάιο 2018 ήταν μία από τις πιο μεγάλες στην πρόσφατη ιστορία του νησιού, προκαλώντας εντολές εκκένωσης και καταστρέφοντας πάνω από 600 σπίτια.

Τι συμβαίνει όμως με τα ηφαίστεια στην Ελλάδα; Απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα έδωσε ο  καθηγητής Γιώργης Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Στο συνδρομητικό άρθρο της εφημερίδας ο κ. Βουγιουκαλάκης εξηγεί με επιστημονική τεκμηρίωση γιατί δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος απο το ηφαίστειο στη Σαντορίνης, καθησυχάζοντας τους κατοίκους κι ενδιαφερόμενους επισκέπτες του νησιού.

 

 

Προέλευση : https://www.tovima.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *