Τα «δόντια» του αναμένεται να μας δείξει ο χειμώνας από την Παρασκευή καθώς προβλέπεται ραγδαία επιδείνωση του καιρού, έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα όπου τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και η θερμοκρασία θα ανέβει.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, νέα πιο ισχυρή κακοκαιρία έρχεται από την Παρασκευή (21/01), η οποία μάλιστα θα διαρκέσει μέχρι και την επόμενη Τετάρτη.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι θερμοκρασίες… Σιβηρίας, οι οποίες θα επηρεάσουν και την Αττική με χιονοπτώσεις, αλλά και το πολικό ψύχος σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι ουσιαστικά η δεύτερη ψυχρή εισβολή, καθώς αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία μικρότερη, με ασθενείς έως μέτριες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Αύριο, Πέμπτη, πάντως, οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ανέβει για λίγο η θερμοκρασία (ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή), μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής.
Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι ουσιαστικά η δεύτερη ψυχρή εισβολή, καθώς αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία μικρότερη, με ασθενείς έως μέτριες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Αύριο, Πέμπτη, πάντως, οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ανέβει για λίγο η θερμοκρασία (ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή), μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής.
Από εκεί και μετά ωστόσο, προετοιμαστείτε για τον αεροχείμαρρο, ο οποίος θα φέρει σφοδρή κακοκαιρία με πολικές θερμοκρασίες και δριμύ ψύχος σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, πολλές ψυχρές αέριες μάζες θα κινηθούν την Παρασκευή από περιοχές του βόρειου Ατλαντικού προς την κεντρική ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και από την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το πρωί θα γίνουν αισθητές και στη χώρα μας από τα βόρεια.
Θα προκληθεί έτσι χιονόπτωση αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα και αργότερα και σε χαμηλά υψόμετρα στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, αλλά και στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Όπως όλα δείχνουν, χιόνια τελικά στην Αθήνα θα δούμε το απόγευμα του Σαββάτου.
Την Κυριακή, πάντως, πιθανότατα θα υπάρξει μια μικρή παύση των φαινομένων, με κάποιες χιονοπτώσεις και βροχές μόνο στο Αιγαίο και πιθανώς στην Κρήτη, ωστόσο από τη Δευτέρα έρχεται εκ νέου μία διαταραχή, η οποία θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε περιοχές στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική. Για την ακρίβεια στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, και την Κρήτη.
Οι μπλε αποχρώσεις στους παρακάτω χάρτες αποτυπώνουν τις περιοχές που προβλέπεται να χιονίζει την Παρασκευή και το Σάββατο, ανάμεσά τους και η Αττική:
Χάρτης της κακοκαιρίας για την Παρασκευή (21/01) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.01.2022
Χάρτης της κακοκαιρίας για την Παρασκευή (21/01)
Χάρτης της κακοκαιρίας για το Σάββατο (22/01) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.01.2022
Χάρτης της κακοκαιρίας για το Σάββατο (22/01)

«Ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά»

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί ότι το καιρός θα δείξει το… άγριο πρόσωπό του ακόμα και στα νησιά του Αιγαίου!
«Ο επερχόμενος χιονιάς φαίνεται να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σύμφωνα και με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία και όπως σας είπα και τις προηγούμενες ημέρες», γράφει χαρακτηριστικά στο Facebook.
Στη συνέχεια, αφού τονίζει ότι «πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα», σημειώνει ότι «την ερχόμενη Κυριακή (23/01), το χρώμα το λευκό, που υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα για χιονόπτωση, πιάνει όπως βλέπετε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα, αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο».
Πηγή : sputniknews