Εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας απέστειλε χθες ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος καλώντας τους να παρέμβουν όπου είναι απαραίτητο προκειμένου να διαφυλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών

Όπως επισημαίνεται στη σχετική εγκύκλιο, που χαρακτηρίζει μάλιστα το ζήτημα της απρόσκοπτης και ελεύθερης πρόσβασης σε παραλίες και ακτές ως φλέγον, δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες και είναι καθήκον των εισαγγελέων να σταματήσουν όσους τυχόν έχουν περιορίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο ο εισαγγελέας αναφέρει χαρακτηριστικά πως:

  • Απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία
  • Οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός των ορισμών του νόμου είναι άμεσα κατεδαφιστέα
  • Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει

Ήδη από το 1940, όπως υπενθυμίζει ο κος Παναγιωτόπουλος, ο νομοθέτης έθεσε σε προτεραιότητα την προστασία του αιγιαλού ως “κοινόχρηστο κτήμα”, αδυνατώντας ωστόσο “να προνοήσει τα όσα δεινά θα υφίστατο ο αιγιαλός και η παραλία τα επόμενα χρόνια”.

“Με την κραταιά εισαγγελική πυγμή μας πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και διά κυρώσεων και διά πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά” σημειώνεται στην εγκύκλιο.

“Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στον νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει με την εισαγγελική δράση μας να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Όχι μόνοι μας, βεβαίως, αλλά με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων […]. Πας δε αντιλέγων και εφόσον εκούσια δεν συμμορφώνεται στον νόμο πειθαναγκάζεται διά τούτο, διά μέτρων δικονομικού καταναγκασμού (ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, κατασχέσεις με διαταγή σας όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών κ.λπ.)”, τονίζεται στην εγκύκλιο.

“Είναι αδήριτη ανάγκη με την υπηρεσιακή συμπεριφορά μας να δηλούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπουμε την παραβίαση του προορισμού των κοινόχρηστων πραγμάτων και να ελέγχουμε διαρκώς αν η παραχώρηση για χρήση τμημάτων αυτών γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που ορίζει ο νόμος και που εξυπηρετούν τους λουομένους ή την αναψυχή του κοινού”, σημειώνει ο κος Παναγιωτόπουλος, δίνοντας τον τόνο της εισαγγελικής δράσης, ώστε να σταματήσουν “οι ασχημονούντες και αδικοπραγούντες” επί των κοινόχρηστων πραγμάτων.

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο εδώ.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *