Τα «δωράκια» των πολιτών προς τους δημοσίους υπαλλήλους επειδή …εξυπηρετήθηκαν και νιώθουν υποχρεωμένοι δεν θα υπάρχουν πια. Από το πιο μικρό, όπως ένα «μπουκάλι κρασί», όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών μέχρι και ακόμα και κάτι πιο μεγάλο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να ξέρουν πως να αντιδράσουν και να μην το λάβουν.

Παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνη ο Κώδικας ηθικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς δημοσίων υπαλλήλων και το Εθνικό σύστημα Ακεραιότητας.

Τι είναι όμως το εθνικό σύστημα ακεραιότητας όμως; Είναι ένα πλαίσιο δράσεων, παρεμβάσεων και έργων που στοχεύουν στη πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς, την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και την συστηματική ενημέρωση της κοινωνίας σε ζητήματα διαφθοράς. Δηλαδή όλοι εκείνοι οι κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων απέναντι σε κάθε προσπάθεια μικρή ή μεγάλη «εξαγοράς» τους. 

Μαζί όμως με το εθνικό σύστημα ακεραιότητας παρουσιάστηκε και ο κώδικας ηθικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς των δημοσιών υπαλλήλων το οποίο σε αντίθεση με άλλα κείμενα είναι πιο προσιτός και πρακτικός στους υπαλλήλους. Στο συγκεκριμένο κείμενο αποφεύγεται η στείρα νομική προσέγγιση και επισημαίνει συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς με πρακτικά παραδείγματα που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται καθημερινά στον χώρο εργασίας. Ειδικότερα, μέσα στον κώδικα γίνεται αναφορά σε σε καταστάσεις που αφορούν συγκρούσεις συμφερόντων και παρενόχλησης, εκφοβισμού και ισότιμης μεταχείρισης καθώς και την μεθοδολογία διαχείρισης κ αντιμετώπισης τους. Τι περιλαμβάνει όμως ο κώδικας σε περίπτωση παραβίασης, παρότι μιλάμε για μια ήπια μορφή δικαίου ,θα αποτελεί υποχρέωση η τήρηση του από τους δημοσίους υπαλλήλους. Την εφαρμογή της τήρησης του θα την ασκεί ο επικεφαλής κάθε φορέα ο όποιος θα ορίσει τον αρμόδιο άσκησης της εποπτείας εφαρμογής των προβλέψεων.

Στην αρχική του εισήγηση ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα όπλο κατά της διαφοράς που δεν υπήρχαν τόσα χρόνια στο ελληνικό δημόσιο. Είναι ένα μέτρο που είναι ήδη σε ισχύ. Μέσα στην διάταξη υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα που πρέπει να κάνει ο Δημόσιος Υπάλληλος σε θέματα που απασχολούν.

Τέλος ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αναγνώριση που γίνεται από τους ευρωπαικούς εταίρους για την δουλεία που γίνεται στο υπουργείο.
aftodioikisi.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *