Τις θέσεις τους για την Οικονομία, την Εξωτερική Πολιτική, τους Θεσμούς, την Υγεία και την Παιδεία, το Περιβάλλον και τη Νέα Γενιά, εξέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, στην τηλεμαχίαπου πραγματοποιήθηκε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

debate

Στην κεντρική του δέσμευση για αύξηση των μισθών, την επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκηςπρότεινε, ακόμη, την κατάθεση των οικονομικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν. Υπεραμύνθηκε, ακόμη, του αμυντικού προγράμματος της χώρας, ενώ αναφορικά με την υπόθεση των υποκλοπών, ξεκαθάρισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, επανέλαβε την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης, επιχειρώντας νέο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση. Σημείωσε, ακόμη, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο και ρεαλιστικό και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάργηση της 13ης σύνταξης. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά ότι θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Στην ανάγκη να περάσει η χώρα σε μια νέα εποχή αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, διευκρινίζοντας ότι το βέτο που βάζει αναφορικά με το πρόσωπο που θα είναι πρωθυπουργός, δεν είναι προσωπικό. «Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί και τα ίδια και οι πολιτικές τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση. Σε ερώτηση για το αν θα έβλεπε θετικά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την υγεία είπε μεταξύ άλλων ότι καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ.

Δεν θα συνεργαστώ με τη ΝΔ” υποστήριξε εκ νέου ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συμβαδίζει με ένα κόμμα που συζητά για θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία.

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών», και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε 10 μέρες έχουμε εκλογές και όπως όλες οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν μία κρίσιμη απόφαση, αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή αν θα κυλήσουμε σε ένα παρελθόν που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

Ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις και ναι, τις κράτησα

Όμως οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον όχι το παρελθόν. Έχω όραμα την Ελλάδα του 2027, με ρυθμούς ανάπτυξης

Μια Ελλάδα που θα μπορεί να ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950 ευρώ.

Ξέρω ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε για την κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι. Αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα για αυτό. Ξέρω ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ενέργεια, και ναι μπορούμε να γίνουμε, να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο σε επίπεδο όχι μόνο επιχειρήσεων, αλλά και νοικοκυριών, αγροτών.

Μια Ελλάδα ισχυρή, ισότιμη στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, να συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει. Σταθερά, τολμηρά μπροστά.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι.

Έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρουν μεγάλη αλλαγή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς, το εισόδημα εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς καθηγητές και δασκάλους.

Οι επιχειρηματίες πνίγονται στα χρέη, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν να παράγουν την επόμενη ημέρα. Οι περισσότεροι νέοι σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα. 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς.

Δεν μας αξίζει η Ελλάδα της αισχροκέρδειας, της διαφθοράς, της οικογενειοκρατίας, της αδικίας. Είναι στο χέρι μας να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή. Το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Νίκη ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την αλλαγή. Για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αλλάξει τις ζωές μας, θα στηρίξει το ΕΣΥ, θα μειώσει τιμές, θα αυξήσει μισθούς, θα ρυθμίσει χρέη. Για τη στήριξη των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων της εργασίας, των ΑμεΑ των ανθρώπων της τέχνης.

Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κάναμε λάθη, όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια με γεμάτα τα ταμεία. Όμως, δεν κυβερνήσαμε με βάση το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, το χρωστάμε στην ιστορία, στον λαό, να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Στις 21 Μαΐου κρίνεται αν θα αλλάξει κάτι ριζικά ή αν θα ‘χουμε μία από τα ίδια.

Η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη κάποιοι επισύρουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, όπως υπάρχει μετά από κάθε εκλογές. Το θέμα είναι τί κυβέρνηση θα υπάρχει;

Πυξίδα των αποφάσεων είναι 3 λέξεις:

1) εμπιστοσύνη- ο ελληνικός λαός έχει βυθιστεί σε μία κρίση εμπιστοσύνης

2) αξιοκρατία και διαφάνεια,

3)αξιοπρέπεια ισχυρό κράτος, δημόσια παιδεία και ισχυρή.

Επίσης, ανάπτυξη και προοπτική ισχυρή, με εξωστρέφεια, όχι μία χώρα real estate, μία χώρα που θα επενδύσει σε παραγωγικές επενδύσεις, αυτά κάνουν την Ελλάδα μια ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια.

Εγώ αυτό που λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο και δεν θέλω κανένας πολίτης να νιώσει ότι εργαλειοποίησα την ψήφο του. Όχι στρατούς μετακλητών και απευθείας αναθέσεις.

Αν μας δώσουν ισχυρή εντολή οι πολίτες θα κάνουμε την αλλαγή.

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα

Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός όλα αυτά τα χρόνια. Αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος.

Αυτό τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Όλοι οι παριστάμενοι παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση, όπως είχε προτείνει το ΚΚΕ, είτε ως πρωθυπουργοί, είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων, αλλά και άλλοι ως στελέχη των κομμάτων με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση.

Είναι μέρος του προβλήματος και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Μια κυβέρνηση θα βγει έτσι κι αλλιώς. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, την άλλη ημέρα από τις εκλογές. Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, την κοινωνία, σε επόμενες εκλογές.

Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Η κοινωνία, η νεολαία πρέπει να πάρει τα μέτρα της, να ενισχύσουν το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται.

Η τοποθέτηση Κυριάκου Βελόπουλου 

Για την πολιτική του πικρία μίλησε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας την απουσία του κόμματός του από κανάλια όπως τα ΣΚΑϊ, Mega και Star με μηδενικές παρουσίες, και λίγο τον Alpha.

Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αν στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που να αγαπήσει την Ελλάδα. Τα προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι εκθέσεις ιδεών. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, όχι ακαταδίωκτο, θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους..

«Πατρίδα ορθοδοξία οικογένεια» και «ψωμί, παιδία ελευθερία», να ενώσουν οι Έλληνες τα δύο συνθήματα.

Έρχεται ενεργειακή κρίση και πείνα. Είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες περήφανους, Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων

Η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη

Ζητάμε όλοι από τους νέους να ψηφίσουν, αλλά στα λόγια. Καταθέτουμε 3 μήνες τώρα τροπολογία στη Βουλή να επιτραπεί στους νέους όταν δουλεύουν εποχικοί να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους και ξ κυβέρνηση κ. Μητσοτάκη, επειδή φοβάται την γενιά των Τεμπών, λέει όχι σε αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως αυτοί που δουλεύουν στα κάτεργα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη.

Υπάρχουν δύο αφηγήματα. Των τριών μνημνονιακών κομμάτων που τσακώνονται ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ουσιαστικά βάζοντάς μας. Υπάρχει και το δικό μας ότι το μνημόνιο του 2018 μας πάει μέχρι το 2060, που είναι το πιο βαρύ, αδίστακτο από όλα τα μνημόνια. Που μας έχει καθηλώσει, έχουμε πραγματικό εισόδημα λιγότερο από το 2007 και η επόμενη συγκυβέρνηση που θα μαγειρέψουν μεταξύ τους θα έχει στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία, μια νέας μορφής λιτότητα.

Είχαμε σε αυτή τη χώρα τα δύο πρώτα μνημόνια που σχεδόν το 95% των Ελλήνων έχαναν, ακόμη και ευκατάστατοι δεν είχαν εισόδημα. Από το 2016-17 και μετά έχουμε μια μόνιμη λεηλασία που βασίζεται στο χρηματιστήριο ενέργειας, τον Ηρακλή, το όνειδος με τα κόκκινα δάνεια και το υπερταμείο.

Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα παιδιά που δεν έχουν φύγει και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να γυρίσουν είναι η κατάργηση αυτών των τριών μηχανισμών

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά το τέλος του debate και εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ δήλωσε τα εξής: «Νομίζω ότι 8 χρόνια ήταν πολλά για να γίνει debate, πιστεύω ότι ήτανε χρήσιμο, πιστεύω ότι οι πολίτες που το παρακολούθησαν θα έβγαλαν κάποια συμπεράσματα. Νομίζω ότι προφανώς τέτοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται περισσότερες και ενδεχομένως και με μεγαλύτερη συχνότητα. Από εκεί και πέρα, προσωπικά επιχείρησα να μιλήσω περισσότερο για το μέλλον, για το σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, για μια πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ισχυρή Ελλάδα, αλλά τελικά εναπόκειται στην κρίση των πολιτών και των τηλεθεατών να μας αξιολογήσουν όλους. Και βέβαια η τελική αξιολόγηση ποιος έβαλε γκολ, ποιος έφαγε γκολ, αυτό θα κριθεί σε δέκα ημέρες από τώρα. Έχετε πολλές εκπομπές αυτή τη στιγμή για να κάνετε τη δουλειά σας και να αξιολογήσετε τις επιδόσεις».

«Το ματς έληξε 2-0, στο Champions’ League, εδώ δεν ξέρω, οι πολίτες θα κρίνουν», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας όταν εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ρωτήθηκε «πόσο έληξε».

«Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και τα debates είναι όφελος για τη δημοκρατία. Ελπίζω να το καταλαβαίνουν κάποιοι που δεν ήθελαν να γίνει συζήτηση το 2019 και που δεν θέλουν να γίνει και το 2023 μια συζήτηση όπως θα έπρεπε κι ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της πρωτιάς στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας», είπε.

Προσέθεσε ότι η συζήτηση ωφέλησε και θα ήταν ακόμα πιο επωφελής για τη δημοκρατία και τους πολίτες αν είχε πιο χαλαρούς όρους, ενώ επισήμανε ότι συζήτηση μεταξύ όλων αλλά και μεταξύ των δυο είχε γίνει και το ‘15 και το 2009, αλλά και παλιότερα. «Αυτό μόνο όφελος είναι για τη δημοκρατία, το καταλαβαίνουν οι πολίτες και ελπίζω να έχει καταλάβει και το σφάλμα του ο κ. Μητσοτάκης, που δεν έγινε ούτε το ‘19 και μεταξύ όλων και ανάμεσα στους δύο, και δεν θέλει και σήμερα μια συζήτηση πολιτισμένη όπως σε όλη την Ευρώπη γίνεται ανάμεσα και στους δύο».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας τόνισε «ας μην υποτιμούμε τη λαϊκή ετυμηγορία, ο λαός θα πάει να ψηφίσει για να βγάλει κυβέρνηση σε αυτές τις εκλογές και νομίζω ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ο πρώτος να διαμορφώσει τους όρους για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Άρα μην προδικάζουμε ότι θα υπάρχουν δεύτερες εκλογές, είναι ασέβεια στο λαό που θα πάει να ψηφίσει».

Για το αν ισχύει ότι στο διάλειμμα είπε στον κ. Μητσοτάκη να κάνουν τηλεμαχία οι δύο τους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είπα στον κ. Μητσοτάκη ότι η δέσμευση του για τις επόμενες εκλογές θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία και σημασία αν ήταν μια δέσμευση που θα αφορούσε αυτή την εκλογική αναμέτρηση γιατί δεν πρέπει να υποτιμούμε τη διαδικασία της λαϊκής ετυμηγορίας». Επανέλαβε την άποψη του ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος που το αρνείται καθώς «θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους, για τη δημοκρατία πάνω απ’ όλα να γίνουμε μια πραγματική χώρα και να μη φοβόμαστε το διάλογο».

«Το ”δεν είναι όλοι ίδιοι” του κ. Κουτσούμπα σας δείχνει ότι ενδεχομένως να λειαίνεται λίγο το έδαφος;», ρωτήθηκε επιπλέον ο κ. Τσίπρας, απαντώντας ότι «υπάρχει μια μετατόπιση στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό γιατί οι πολίτες το καταλαβαίνουν ότι δεν είναι όλοι ίδιοι».

Ως προς το τι θα ρωτούσε τον κ. Ανδρουλάκη αν είχε τη δυνατότητα στο debate, ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει τι θα έκανε αν ήταν διαφορετικοί οι όροι. «Εγώ προσπάθησα, ακόμα και σε αυτούς τους πολύ σφιχτούς όρους, να κόψω λίγο από το ενάμισι λεπτό που είχα, για να θέσω κάποια ερωτήματα, να γίνει πιο ζωντανός ο διάλογος. Κρίμα που η διακομματική δεν αποφάσισε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Δεν υπάρχουν νησίδες ατιμωρησίας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν, είπε, μεταξύ άλλων, κατά την αναχώρησή του από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την απάντηση που έδωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. «Το θέμα είναι να θωρακιστεί η χώρα», συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα.

Χαρακτηρίζοντας γόνιμη τη συζήτηση που έγινε σημείωσε: Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι πως αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία στις 21 Μαΐου να πάρουμε μια απόφαση αλλαγής και να αφήσουμε στο παρελθόν κακές νοοτροπίες. «Στον ελληνικό λαό αξίζει κάτι πολύ περισσότερο. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να μπει ανάχωμα σε αυτό το παρελθόν».

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ακόμα πως αυτό που λέει περί συνεννόησης είναι αυτό που συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. «Εγώ θα κάνω αυτό που έχω πει στον ελληνικό λαό. Θέλω ισχυρή εντολή για να έχουμε μια κυβέρνηση με σταθερότητα, μια κυβέρνηση που θα κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα με οικονομική ανάπτυξη» συμπλήρωσε.

«Κάνω αγώνα να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ και έχει αξία μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη που να βάλει τέλος στην πολίτική των δυο μεγάλων κομμάτων του δήθεν Φιλελεύθερου Μητσοτάκη και του δήθεν Αριστερού Τσίπρα» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός ψηφίζει στις 21 Μαΐου. Ας περιμένουμε λοιπόν τον λαό».

Δεν είπαμε ότι είναι όλοι ίδιοι, κοινό πρόγραμμα έχουν, …αυτοί είναι, είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, μετά τη διεξαγωγή του ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών.

Είπε ότι όσοι παρακολούθησαν το ντιμπέϊτ πήραν κάποιες απαντήσεις, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται σε ένα ντιμπέϊτ πολιτικών αρχηγών, όπως λέγεται αυτή η ιστορία, χρειάζεται καθημερινός αγώνας, καθημερινή πάλη, αντιμετώπιση των προβλημάτων, το ΚΚΕ υπόσχεται ότι θα είναι εδώ και προεκλογικά και μετεκλογικά γιατί δυνατός πρέπει να είναι ο λαός. Και το ΚΚΕ αν αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη θα μπορεί να είναι μπροστά στους αγώνες γιατί τα δύσκολα, δυστυχώς, είναι μπροστά μας».

Σχολιάζοντας τη φράση του Αλ. Τσίπρα ότι «λέγοντας πως ο κ. Κουτσούμπας πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ίδια κόμματα, αλλά έχουν κοινά προγράμματα, μετατοπίζεται προς το μέτωπο της αλλαγής», είπε «τα κόμματα δεν είναι φωτοτυπίες, έχουν κάποιες διαφορές επιμέρους. Το θέμα είναι στα βασικά, στα κύρια είναι ενάντια σε αυτή την κατάσταση, ενάντια στη βαρβαρότητα; Είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων ή υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου; Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα και αυτό το ερώτημα το απευθύνει ο ελληνικός λαός και το απαντάει επίσης. Και πρέπει, επιτέλους, αυτή τη στιγμή να το απαντήσει θετικά: Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός ΚΚΕ».

«’Αλλωστε», πρόσθεσε, «η μεγάλη νίκη της Πανσπουδαστικής στις σημερινές εκλογές που στις περισσότερες σχολές είναι με ποσοστά πάνω από 45% με 50% δείχνει τον δρόμο. ‘Αρα μπορούμε. Δεν είναι όλα «ουτοπία», ούτε όλα «όραμα». Όλα μπορούν να γίνουν. Ο ελληνικός λαός ας αποφασίσει ποιούς θέλει να έχει δίπλα του την άλλη μέρα που θα είναι δύσκολη, το λέμε και το υπογράφουμε, που θα είναι αντιλαϊκές οι πολιτικές αυτών που θα βγούν στην κυβέρνηση. Να έχει δυνατό ΚΚΕ, να οργανώσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, να έχουμε κατακτήσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές, ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, στα πάντα».

«Είπαμε ολόκληρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Θα θέλαμε να είναι τελείως διαφορετικά, δυστυχώς οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είπαν όλη την αλήθεια γιατί άλλα συμφώνησαν στην διακομματική και άλλα είπαν εδώ. Εμείς ευχόμαστε την επόμενη φορά, ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να ρωτούν ότι θέλουν χωρίς φίλτρα. Εύχομαι στις 21 Μαΐου οι Έλληνες να αποφασίσουν με ψυχή και καρδιά όπως μιλάει η Ελληνική Λύση», δήλωσε εξερχόμενος από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το Debate, ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ερωτηθείς αν είχε έτοιμες τις φωτογραφίες που έδειξε στις τοποθετήσεις του απάντησε:

«Εγώ δεν είμαι πολιτικός σαν τους άλλους. Είμαι επιχειρηματίας. Προετοιμάζομαι για όλα τα ενδεχόμενα».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν «ένα πάρα πολύ κακό debate» -και το απέδωσε στη δομή του: «όταν έχεις 90 δευτερόλεπτα και δεν μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας…», υποστήριξε.

Από εκεί και πέρα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη επανέλαβε, χωρίς χρονικούς περιορισμούς τη φορά αυτή, το, κατ’ αυτόν, δίλημμα των εκλογών. Από τη μια, «το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, του ΣΥΡΙΖΑ ότι μας έχουν βγάλει από τα Μνημόνια αυτοί οι τρεις μαζί και ποιος το έκανε καλύτερα. Και τώρα, η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης…». Για το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, προσέθεσε, «αυτό το αφήγημα για μας είναι ένα τεράστιο τοξικό ψέμα που πλανάται πάνω από τη χώρα. Αν θα καταφέρει να επικρατήσει και πάλι», θα έχει ως αποτέλεσμα «ακόμη βαθύτερη χρεοκοπία, ακόμη πιο πολλοί νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί αυτή η χώρα δεν είναι βιώσιμη». Από την άλλη, «το δικό μας αφήγημα που είναι κυβερνητικό σχέδιο» και το οποίο προτείνει πολιτικές, όπως: η κατάργηση του ”Ηρακλή”, η κατάργηση του καρτέλ ενέργειας, το σχέδιο ”Δήμητρα”, η κατάργηση ενοικιαζόμενης εργασίας -αυτό είναι «το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ρήξη με το τοξικό ψέμα και αφήγημα των τριών μνημονιακών κομμάτων».

Πώς σχολίασε το Μαξίμου την τηλεμαχία

Από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το debate, έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής, ψύχραιμος, γνώστης. Ότι απαντούσε επί της ουσίας σε κάθε ερώτηση, ότι παραδέχθηκε προβλήματα και αναγνώρισε λάθη. «Περιέγραψε, στο πλαίσιο του περιορισμένου χρόνου, για το μέλλον και τι θέλει να κάνει. Μιλούσε στους πολίτες, παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, υποστήριζαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούσε με επιθέσεις στον κ. Μητσοτακη με τα γνωστά στερεότυπα, οτι υπηρετεί τα συμφέροντα κι ο ίδιος τον λαό. «Απαντούσε γενικόλογα, στις ερωτήσεις για το που θα βρει τα χρήματα, μιλώντας για αισχροκέρδεια. Απάντησε με γενικολογίες για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που λέει. Μίλησε για αύξηση φόρων», πρόσθεσαν.

Αναφορικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τονίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε χωρίς κάποια σαφή θέση για το τι πρέπει να γίνει στη χώρα, αλλά με κάποιες γενικόλογες προτάσεις επισης όχι κοστολογημένες. Μίλησε επισης για φορολόγηση στις γονικές παροχές ρίχνοντας το όριο στο μισό. Οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του, ανέφεραν.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *