Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνολικά η κατηγορία των τροφίμων «έτρεξε» με 9,4% τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 1,6%.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει, παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης τους εμφανίζεται χαμηλότερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Όλες τις κατηγορίες παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με πέρσι, ενώ κάποιες εξ αυτών «συνεχίζουν» με διψήφιο ποσοστό ανατιμήσεων.

Στην κορυφή των αυξήσεων βρίσκονται τα λαχανικά εμφανίζοντας αύξηση της τάξεως του 17,7% ενώ ακολουθούν έλαια και λίπη με 16,1%, την ίδια στιγμή που διάχυτη είναι η ανησυχία και για νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα στην τιμή του ελαιολάδου. Τα φρούτα εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 13,9% όπως επίσης και η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων». Ακολουθούν: Λοιπά τρόφιμα με 9,1%, κρέατα με 8,4% Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά με 8,2%, Γαλακτοκομικά και αυγά με 6,7% και καφές-κακάο-τσάι με 6%.

-.jpg
ΕΛΣΤΑΤ

Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα η αύξηση που κατέγραψαν τρόφιμα, όπως για παράδειγμα τα λαχανικά με 10,2% σε διάστημα ενός μηνός, από τον Αύγουστο του 2023, δηλαδή, στον Σεπτέμβριο του 2023.

Κατά 6,7% αυξήθηκαν την ίδια περίοδο οι τιμές στο ελαιόλαδο, κατά 6% σε άλλα βρώσιμα έλαια και κατά 5,2% τα δημητριακά για πρωινό.

Μείωση μέσα σε έναν μήνα, από την άλλη πλευρά, καταγράφεται στα κατεψυγμένα λαχανικά κατά -3,8%, επίσης κατά -2,2% στα γαλακτοκομικά και αυγά – μία κατηγορία τροφίμων που είχε υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις τον προηγούμενο χρόνο- καθώς και κατά -1,7% σε άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αλλά και κατά -1% σε Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά.

--2.jpg

 

Τις Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε στην υπογραφή τριών Υπουργικών Αποφάσεων:

1. Πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» με ειδική σήμανση

Ακρίβεια: Κατά 28% αυξήθηκαν οι τιμές σε 12 μήνες

Στη σχετική Υπουργική Απόφαση περιγράφεται η διαδικασία αποστολής των εγγράφων δεσμεύσεων από τις επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων στο Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και η ειδική σήμανση των προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

• Οι επιχειρήσεις παραγωγής ή χονδρικής εμπορίας καταναλωτικών προϊόντων που θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 την έγγραφη δέσμευση στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19/9/23.

• Ορίζεται ότι τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να τοποθετήσουν στο ράφι με τα προϊόντα μειωμένης τιμής ειδικό σήμα που φέρει συγκεκριμένες επισημάνσεις και προδιαγραφές, όπως περιγράφονται στη νέα Υπουργική Απόφαση.

• Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.) είναι η αρμόδια υπηρεσία για την επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση τιμής.

2. Υποχρέωση ανακοίνωσης από τα σούπερ μάρκετ στο Υπουργείο Ανάπτυξης των ανατιμήσεων σε προϊόντα απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης

Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων για τα οποία προβλέπεται ανακοίνωση ανατιμήσεων από τα σούπερ μάρκετ που ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ και περιγράφεται η διαδικασία αποστολής τους στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

• Οι ανακοινώσεις για οποιαδήποτε αύξηση τιμής σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση ή προϊόντα υψηλής ζήτησης θα αποστέλλονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης κάθε Τρίτη, έως τις 15:00.

• Σε περίπτωση που ο υπόχρεος αποκρύπτει, παραποιεί ή δεν προσκομίζει τα στοιχεία επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.).  

1.      Υποχρέωση ανακοίνωσης λιανικών τιμών πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων

Στην Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι κατηγορίες των οπωροκηπευτικών προϊόντων για τις οποίες προβλέπεται ανακοίνωση λιανικών τιμών πώλησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης

·         Οι ανακοινώσεις των ενδεικτικών λιανικών τιμών πώλησης των οπωροκηπευτικών προϊόντων θα αποστέλλονται κάθε Τρίτη, στις 09:00 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis.gr.

·         Το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να ανακοινώνει το εύρος των τιμών που επικρατούν στα καταστήματα είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis, είτε στη σελίδας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.  

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «H Κυβέρνηση προωθεί τρία νέα μέτρα στη μάχη κατά της ακρίβειας. Από το τέλος Οκτωβρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις ειδικές σημάνσεις στα προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον 6 μήνες, στηρίζοντας το καταναλωτικό κοινό σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, συνεπείς στη δέσμευσή μας για εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, συγκεντρώνουμε τακτικές ενημερώσεις από τα σούπερ μάρκετ για πιθανές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Υψώνουμε τείχος προστασίας απέναντι στο κύμα της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία, λαμβάνοντας πρωτοποριακά μέτρα που καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει λάβει. Στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, και ειδικά τους πιο ευάλωτους, με κάθε δυνατό τρόπο».

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *