Σε στενή συνεργασία και αδελφοποίηση προχωρούν τα δύο ιστορικά θέατρα Απόλλων της Σύρου και της Πάτρας. Οι δύο Δήμοι πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο το οποίο θα εκφράζει τη βούλησή τους για την ανάπτυξη πολιτιστικής συνεργασίας με σκοπό το αμοιβαίο όφελος.

Το συγκεκριμένο θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλίκη Λεονταρίτη, οι κύριοι άξονες συνεργασίας των δύο θεάτρων θα είναι:

*Ανάπτυξη συνεργιών ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

*Προώθηση και προβολή εκδηλώσεων και παραστάσεων μέσω των ιστοσελίδων των δύο Θεάτρων με σκοπό την παρακολούθησή τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Πάτρας και της Σύρου.

*Ανάπτυξη συνεργιών των δύο μελών και με τρίτους φορείς οι οποίοι δύναται να αποδειχθούν επωφελείς για την προβολή οπτικοακουστικού και διαδικτυακού ή έντυπου υλικού.

*Σχεδιασμός και υλοποίηση κοινών δράσεων διεθνούς εμβέλειας με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων Πατρών και Σύρου – Ερμούπολης.

Το θέατρο της Πάτρας 

Το θέατρο «Απόλλων» βρίσκεται στην Πάτρα, στο κέντρο της πόλης, στη βορειοανατολική πλευρά της Πλατείας Γεωργίου Α΄ και κατασκευάστηκε το 1872 σε σχέδια του μεγάλου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ.

Είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και αποτελεί το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης της Πάτρας. Το θέατρο αποτελεί την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) από την ίδρυση του δεύτερου κατά το 1988. Η χωρητικότητα του θεάτρου ανέρχεται σε 238 άτομα.

Το Θέατρο Απόλλων της Σύρου, επίσης γνωστό ως Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», βρίσκεται στην “καρδιά” της Ερμούπολης. Το έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης, κατασκευάστηκε το 1862-1864 σε σχέδια του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό και η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα. Η λειτουργία του άρχισε στις 20 Απριλίου 1864, με το Ριγκολέττο του Βέρντι.

Καταστροφές από τον πόλεμο

Δυστυχώς, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Θέατρο υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη για τις μεταπολεμικές επεμβάσεις, που αλλοίωσαν σε ένα βαθμό την φυσιογνωμία του κτιρίου.

Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, το θέατρο κακοποιείται, γίνεται κινηματογράφος και στα χρόνια που ακολουθούν δεν θα έρθει ποτέ ξανά στην αρχική του κατάσταση, αν και μεταπολεμικά έγιναν μερικές θεατρικές παραστάσεις, με κορυφαία αυτή της Μαρίκας Κοτοπούλη, που έδωσε στις 24 Μαρτίου 1953 την τελευταία παράσταση της ζωής της.

Το Θέατρο Απόλλων κρίθηκε ακατάλληλο για λειτουργία στη συνέχεια, ενώ το 1959 αποφασίστηκε από τον Δήμο η ανακαίνισή του. Η γενική επισκευή του άρχισε τελικά το 1970 και προκάλεσε μεγάλη αλλοίωση στο εσωτερικό του. Τα ξύλινα θεωρεία αντικαταστάθηκαν με μπαλκόνια από μπετόν.

Σημαντική υπήρξε η δράση των συλλόγων «Θεατρικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Σύρου ο Απόλλων» (ιδρύθηκε το 1977) και «Καλλιτεχνικός Όμιλος ο Σουρής» (1978), που έδιναν παραστάσεις στο τσιμεντένιο θέατρο για να κινήσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Η πρώτη φάση της ανακαίνισης, με χρηματοδότηση από το κράτος και την ΕΟΚ, ολοκληρώθηκε το 1991. Το Θέατρο επαναλειτούργησε για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια περίπου, με την Δ’ Συνάντηση Ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου (29 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου 1991), στην οποία πήρε μέρος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου. Τις νέες οροφογραφίες φιλοτέχνησε το 1998 ο Δημήτρης Φόρτσας.

Το θέατρο σήμερα

Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2000, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την επίβλεψη και την συμβολή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Η χωρητικότητα του θεάτρου σήμερα είναι 350 άτομα. Από το 2002, λειτουργεί στο χώρο του Θεάτρου ο «Χώρος Αναμνήσεων του Θεάτρου Απόλλων», με διάφορα εκθέματα, όπως αφίσες, κοστούμια διαφόρων παραστάσεων και άλλα.

Σήμερα, φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, όπως τo “Φεστιβάλ Αιγαίου”, το “Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων & Φόρουμ Animasyros” και το “Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *