Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου 2023, στις 7 το απόγευμα, οι πύργοι και τα αρχαία μνημεία της Σίφνου θα ενωθούν νοερά για 20η φορά μέσω της αναβίωσης του αρχαίου συστήματος επικοινωνίας που συνέδεε τον τότε γνωστό κόσμο με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
Εκατοντάδες εθελοντές, ντόπιοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας στη Σίφνο, θα μετακινηθούν με οχήματα, βάρκες αλλά κυρίως με τα πόδια για να φτάσουν σε όσα περισσότερα από τα 85 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του νησιού μπορούν και να στείλουν μήνυμα συναδέλφωσης σε όλες τις Κυκλάδες.
Φέτος, αναμένεται να ανταποκριθούν από τους δικούς τους πύργους ή άλλα ιστορικά μνημεία και η Άνδρος, η Θήρα, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Μήλος, η Σέριφος, η Σύρος, η Πάρος και η Φολέγανδρος, ενώ μέχρι εκείνη τη μέρα το δίκτυο μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο!
Η δράση που πραγματοποιείται με την οργανωτική ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ.) και την υποστήριξη του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, περιλαμβάνει επίσης ραδιοφωνική (από το ράδιο Prisma FM 91,8 και το Active Radio 91,3) τηλεοπτική (από το SYROS TV1 και από το VOLCANO TV) και διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση όλης της διαδικασίας (από το κανάλι της ΔΗ.Κ.Ε.Σ. και από το κανάλι του Fryktories.net στο you tube), μέσω των εθελοντών που θα μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο το κλίμα, την εικόνα και την καλή τους διάθεση από κάθε σημείο του νησιού, αλλά ειδικά φέτος και από όλα τα άλλα νησιά που θα συμμετέχουν.
Η εκπομπή θα μεταδίδεται από τις 6μμ μέχρι τις 9μμ οπότε όλοι όσοι βρίσκονται στη Σίφνο θα μαζευτούν στην Απολλωνία, στο προαύλιο του Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου Σίφνου «Νικόλαος Προμπονάς», για την καθιερωμένη συνάντηση των εθελοντών, για να δούμε φωτογραφίες και βίντεο από τις προηγούμενες ώρες και την φετινή εμπειρία και βέβαια για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια αυτής της διοργάνωσης με το ελληνικό συγκρότημα «Ξέφραγο Αμπέλι» και τον DJ Μιχάλη Χαϊτίδη σε ένα πάρτι στο οποίο είναι όλοι καλεσμένοι!
Χορηγοί της εκδήλωσης η εταιρία ΑLMA Safety, ο τοπικός ραδιοσταθμός ΠΡΙΣΜΑ 91,8 και πολλές επιχειρήσεις του νησιού, σύλλογοι και φορείς όπως κάθε χρόνο, και ειδικά για τη φετινή επετειακή διοργάνωση μεγάλοι χορηγοί τα ξενοδοχεία του νησιού NOS και VOYA.