1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ (ΕΕΝ) "ΞΥΠΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΙΜΩΜΕΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ" ( EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

1ο Συνέδριο Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων: Ξανά στην πρωτοπορία ο ναυπηγικός κλάδος – Απαραίτητες οι συνεργασίες για την επόμενη ημέρα

Στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση ενός κλάδου που δεν γίνεται να μην είναι πρωτοπόρος για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν πριν από 20 και 30 χρόνια”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ), κ. Πάνος Ξενοκώστας κατά τον εισαγωγικό χαιρετισμό του στο 1ο Συνέδριο της ΕΕΝ με τίτλο “Ελληνικά Ναυπηγεία – Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα” που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Περιγράφοντας τον στόχο της ΕΕΝ ο κ. Ξενοκώστας σημείωσε πως η ΕΕΝ ήταν μια επιτακτική ανάγκη για την αναγέννηση του ελληνικού ναυπηγικού τομέα. “Δεν είμαστε μια ένωση λόμπι, γιατί ο κλάδος μας δεν χρειάζεται λόμπι. Δεν είμαστε συνδικαλιστική ένωση. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση θέλουμε να αναγεννήσουμε έναν κλάδο που είχε ρημάξει τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Τα ναυπηγεία”, συνέχισε ο κ. Ξενοκώστας, “τα χρησιμοποιούμε ως μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα λύσεων που επεκτείνεται πέρα από την ναυτιλία και στην ενέργεια και την άμυνα”. Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει το 1% του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος της ΕΕΝ δήλωσε πως οι Έλληνες εφοπλιστές απέδειξαν ότι “η ναυτιλία μας είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο” και υπογράμμισε πως ο στόχος είναι το ίδιο να αποδείξουν και τα ναυπηγεία. “Προορισμός μας είναι οι πελάτες μας να είναι ικανοποιημένοι και να μας επιλέγουν ως επιλογή αριστείας και για αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να ενωθούμε όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως συμφερόντων στον μεγαλύτερο κλάδο της χώρας, της ναυπηγικής, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει την πρωτιά της ναυτιλίας”, τόνισε.

Β. Κορκίδης: Τεράστια τα οφέλη από την αναγέννηση των ναυπηγείων

“Η ανανέωση του στόλου που πρέπει να προχωρήσει μέχρι το 2030 θα πρέπει να γίνει στο σπίτι μας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), κ. Βασίλης Κορκίδης τονίζοντας πως μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης των υποδομών των ναυπηγείων το ξύπνημα του κοιμώμενου γίγαντα φέρνει τεράστια οφέλη στην οικονομία της χώρας.
“Με την ένωση σαν φορείς αλλά και για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά στόχος είναι αυτός ο γίγαντας να μην ξυπνήσει με πονοκέφαλο αλλά με δυναμική”, σημείωσε ακόμη ο κ. Κορκίδης, κάνοντας ειδική αναφορά στην ναυπηγική τρίαινα που δημιουργείται από τα Ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας του ομίλου της ΟΝΕΧ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τον όμιλο Γ. Προκοπίου ώστε “να εδραιώσουν ξανά την Ελλάδα στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα”.
Γ. Κεφαλογιάννης: Ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία σημαίνει και ισχυρά αμυντική Ελλάδα

“Το συνέδριο της ΕΕΝ που πραγματοποιείται σήμερα έχει ιστορικό χαρακτήρα, γιατί έρχεται να επικυρώσει τον εμβληματικό κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας”, σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης σημειώνοντας πως πρόκειται για επιχειρήσεις που με τη λειτουργία τους αιμοδοτούν ολόκληρες κοινωνίες και αποτελούν ατμομηχανή για την οικονομία μας.
“Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δε δημιουργούν μόνο νέες προκλήσεις, αλλά και την ευκαιρία να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ένα ναυπηγικό hub”, τόνισε ακόμη ο κ. Κεφαλογιάννης προσθέτοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσβλέπει σε υγιή συνεργασία με τις ναυπηγικές επιχειρήσεις. “Ισχυρή ναυπηγική βιομηχανία σημαίνει και ισχυρά αμυντική Ελλάδα”, υπογράμμισε.
Γρ. Δημητριάδης: Μια από τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών

Στον σημαντικό ρόλο της ναυπηγικής βιομηχανίας στην μπλε οικονομία στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη αυτής της βιομηχανίας είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ετών.
“Η ανάκαμψη αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι ένας κλάδος που είχε βοηθήσει και στη μεταπολεμική ανάπτυξη της χώρας”, σημείωσε ακόμη ο κ. Δημητριάδης εκφράζοντας τη βούλησή του να υπάρξουν συνεργασίες με τις εταιρείες του κλάδου. “Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να υποστηρίξουμε περισσότερο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να βρούμε διάφορες συνεργειες”, τόνισε ο CEO του Υπερταμείου. “Θα είναι παραγωγικός ο διάλογος που θα ξεκινήσουμε μεταξύ μας”.

Τζόρτζ Τσούνης στο 1ο συνέδριο της ΕΕΝ: Οικονομικό θαύμα η αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων – Πολύτιμος σύμμαχος η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι βασικός εταίρος των ΗΠΑ με μια δυνατή οικονομία και ευκαιρίες σε όλο το φάσμα της ναυτιλιακής και ναυπηγικής – ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, τόνισε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, κ. Τζορτζ Τσούνης κατά την τοποθέτησή του στο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) με τίτλο “Ελληνικά Ναυπηγεία – Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα” που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Τσούνης έκανε λόγο για μια παραδοσιακά δυναμική βιομηχανία στην Ελλάδα και τόνισε πως το 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ προέρχεται από τη ναυτιλία και η Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων έχει τεράστιο μερίδιο για τα δεδομένα του πληθυσμού της. “Το ότι φέρνουμε πίσω στη ζωή τα ναυπηγεία και οι επενδύσεις στα λιμάνια που δημιουργούν ευκαιρίες για ανάπτυξη αλλά και ποιοτικές θέσεις εργασίας είναι μια τεράστια ευκαιρία”, τόνισε.

“Αν έχεις μια δυνατή οικονομία, σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις τα πάντα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία, και να δυναμώνει συνεχώς”, τόνισε ο κ. Τσούνης και πρόσθεσε ειδικά για τα ναυπηγεία πως “πρόκειται για ένα θαύμα”, όπως ένα οικονομικό θαύμα αποτελεί και η Ελλάδα.

“Το θαύμα της της αναγέννησης των ναυπηγείων δεν έχει προηγούμενο. Αυτή η παραδοσιακή βιοχημανία θα παρέχει 2 δισ. στο εγχώριο ΑΕΠ. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα καθώς δίνει ώθηση στην αμυντική βιομηχανία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.

“Η Ελλάδα δείχνει ότι είναι ηγέτιδα δύναμη και ένας πολύτιμος σύμμαχος”, συνέχισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρας και συμπλήρωσε πως “είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την Ελλάδα συνεργάτη μας, για να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό οικοσύστημα. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας, όταν το λέω αυτό για την Ελλάδα, το πιστεύω. Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να συνεχίζει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές εταιρείες”.

 

Τις προκλήσεις μετασχηματισμού που φέρνει η πράσινη μετάβαση ανέλυσαν η κυρία Ελένη Μπαϊράμη, πρόεδρος και CEO της ECO HELLAS, ο κ. Στέφανος Λιάλιος, Country Director της Cero Generation και ο κ. Χρήστος Καλλιαντάσης, επικεφαλής Χρηματοδοτήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων της Optima bank στη συζήτηση με τίτλο “Μετασχηματίζοντας έναν Ενεργοβόρο Κλάδο” του 1ου Συνεδρίου της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) “Ξυπνωντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα” που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Πεφάνης.
Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη της αγοράς υπεράκτιων αιολικών πάρκων αφιερώθηκε πάνελ με θέμα «Σύγχρονες Μορφές Ενέργειας – Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα» που συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS κ. Σάββας Πελτέκης και ο Γενικός Διευθυντής της ONEX Technology Systems & Business Solutions κ. Δημήτρης Ντρες. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών & Ενεργειακής Οικονομίας, Πανεπιστήμιο Audencia και πρόεδρος στην επιτροπή ενέργειας του Αμερικάνικου Επιμελητηρίου Dr. Κώστας Ανδριοσόπουλος.
Ελ. Μπαϊράμη: Κρίσιμη η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης
“Η επιτάχυνση των διαδικασιών στην ενεργειακή μετάβαση, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η ενεργειακή αυτονομία είναι άμεσες ανάγκες”, τόνισε η κυρία Μπαϊράμη υπογραμμίζοντας ότι η ναυτιλία είναι ένας κομβικός τομέας για την πράσινη μετάβαση γιατί είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Βασική πρόκληση σύμφωνα με την κυρία Μπαϊράμη, είναι τα εναλλακτικά καύσιμα. “Η ΕΕ έχει προβλέψει ήδη κανονισμούς, οι οποίοι επιτρέπουν την χρήση καυσίμων από ΑΠΕ ή με χαμηλό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Η Σουηδία και η Γερμανία ενισχύουν την χρήση βιοκαυσίμων στη ναυτιλία.Ήδη χρησιμοποιούνται τεχνολογίες όπως το βιοαέριο και το βιομεθανιο, τεχνολογίες οι οποίες θα είναι σύντομα υλοποιήσιμες και στη χώρα μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στ. Λιάλιος: Σημαντικές οι επενδυτικές ευκαιρίες στην ναυπηγική βιομηχανία
Μιλώντας από την σκοπιά του επενδυτή ο κ. Λιάλιος σημείωσε πως υπάρχουν ευκαιρίες και εξελίξεις στα καράβια που θα χρησιμοποιούν υδρογόνο ή μεθανόλη. “Ολόκληρο το οικοσύστημα της ναυτιλίας θα πρέπει να μετασχηματιστεί και αυτός ο μετασχηματισμός δημιουργεί ευκαιρίες για να έρθουν νέα κεφάλαια¨, τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο “σε πρώτη φάση μπορούμε να φέρουμε φθηνή πράσινη ενέργεια, και σε δεύτερη να μετασχηματίσουμε τις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Οι επενδυτές είναι εδώ και ψάχνουν πάντα assets όπως η ναυτιλία για να τα χρηματοδοτήσουν”. “Πέρα από τον τουρισμό, τα ναυπηγεία μπορούν να αποτελέσουν τον πλέον επενδύσιμο κλάδο στην Ελλάδα και μπορούν να έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή από όλους τους άλλους κλάδους στις εξαγωγές”, τόνισε ακόμη ο κ. Λιάλιος.
Χρ. Καλλιαντάσης: Απαραίτητες οι κανονιστικές βελτιώσεις στην ενέργεια
“Είμαστε εδώ να χρηματοδοτήσουμε οποιοδήποτε επενδυτικό πλάνο ανεξαρτήτως κλάδου” ανέφερε ο κ. Καλλιαντάσης. “Υπάρχουν τα λεφτά από την πλευρά των επενδυτών και των τραπεζών, το μοναδικό που απομένει είναι να αντιμετωπιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κανονιστικό κομμάτι της ενέργειας”, πρόσθεσε. Ο επικεφαλής Χρηματοδοτήσεων Μεγάλων Επιχειρήσεων της Optima bank σημείωσε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστή διαχείριση των επενδύσεων στη βαριά βιομηχανία και τον ενεργειακό μετασχηματισμό της με πιο γρήγορη υλοποίηση, επιτάχυνση στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Α. Αϊβαλιώτης: Πιστεύουμε βαθιά στα υπεράκτια αιολικά
“Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μεγάλη εξαγωγική δύναμη πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη και όχι μόνο αν αξιοποιήσει το ισχυρό αιολικό δυναμικό του Αιγαίου”, σημείωσε Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης. Αναφερόμενος στα βήματα που έχει κάνει ελληνική κυβέρνηση για τον καθορισμό και την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων χαρακτήρισε το project ως “ίσως το πιο οραματικό και προκλητικό του ΥΠΕ” υπογραμμίζοντας πως αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου. Όπως σημείωσε εντός του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και η σύσταση εταιρείας από την ΕΔΕΥΕΠ και άλλους φορείς προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες έως το 2026, να τρέξουν οι διαγωνισμοί το 2027 και έως το 2030 να έχει μπει σε τροχιά η κατασκευαστική φάση. “Είναι τεράστια ευκαιρία για τη χώρα αν φανταστούμε τη βιομηχανία στην ωριμότητά της στα 17 γιγαβατ. Μιλάμε για 1.000 πυλώνες των 15 μεγαβατ –που σημαίνει και 500-1000 πλατφόρμες. Τεράστια ευκαιρία για τον κατασκευαστικό και ναυπηγικό κλάδο” ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας. Αναφερόμενος στις προκλήσεις τόνισε ότι θα πρέπει να τρέξει ανάλογα και η εφοδιαστική και κατασκευαστική αλυσίδα για να ενισχύσει την πορεία υλοποίησης του πλάνου αυτού ενώ, τέλος, θα πρέπει να πειστούν και οι τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν για τα τεράστια οφέλη που θα έχουν από την υλοποίηση των πάρκων.
Π. Λαδάκος: Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο στην αγορά της Ελλάδος

Σε δύο σημεία ενδιαφέροντος στάθηκε Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος υπογραμμίζοντας την ανάγκη η χώρα να μην χάσει την ευκαιρία να αναπτύξει μία νέα ανταγωνιστική αγορά. “Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ναυπηγείων να μην δούμε μόνο την αγορά της Ελλάδος αλλά να αρπάξουμε την ευκαιρία” να πρωταγωνιστήσουμε σε όλη την περιοχή. Όπως είπε, οι μεγάλοι επενδυτές δείχνουν – από το ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί να έχουν πεισθεί για τις δυνατότητες της νέας αγοράς. “Τώρα μένει να πειστεί και η εφοδιαστική αλυσίδα για να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις” σημείωσε τονίζοντας πως η χώρα μπορεί να βγει μπροστά κατασκευάζοντας και παρουσιάζοντας τα δικά της σχέδια και προϊόντα που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της αγοράς (πχ πλωτήρες) προκειμένου να καλύψει όχι μόνο τις εγχώριες δαπάνες αλλά να καταστεί δυνατός παίκτης και σε άλλες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε και την ευκαιρία που δημιουργείται για συμπράξεις με τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς της χώρας.
Σ. Πελτέκης: Ευρύ το πεδίο ανάπτυξης, ανάγκη να απαντήσουμε με επιτυχία στις προκλήσεις
“Η ανάπτυξη της νέας αυτής αγοράς αποτελεί ένα ευρύ πεδίο για όλους αρκεί να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις” σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS κ. Σάββας Πελτέκης. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη ορθής ενημέρωσης του κοινού και στην καταπολέμηση της προκατάληψης και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αξιοποιήσει η χώρα την “τρομερή ευκαιρία που δημιουργεί ο ήλιος και αέρας προκειμένου να καταστεί χώρα παραγωγής και εξαγωγής πράσινης ενέργειας”. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές προκλήσεις του project σημειώνοντας πως προϋποθέτει πολύ απαιτητικές κατασκευές καθώς και επιβεβαίωση της ποιότητας και ασφάλειας των κατασκευών αυτών.
Δ. Ντρες: Θέλουμε να γίνουμε One stop shop προσφέροντας λύσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα
Στα πλάνα ανάπτυξης της ONEX Technology Systems & Business Solutions στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου κ. Δημήτρης Ντρες. ‘Όπως τόνισε η αγορά αυτή αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του οργανισμού και στο πλαίσιο αυτό ήδη εδώ και ένα χρόνο τρέχει ένα πλάνο ενεργειών για την ανάπτυξή του στον τομέα αυτόν. “Διαθέτουμε σημαντική εμπειρία στο να κατασκευάζουμε και να συντηρούμε πλοία και πλατφόρμες και από όλες τις δραστηριότητες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε πολυσύνθετα πλοία και projects” σημείωσε τονίζοντας η ONEX θέλει να καταστεί “One stop shop για λύσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα”. Παράλληλα, τόνισε πως ο όμιλος σχεδιάζει την αξιοποίηση των ναυπηγείων της Ελευσίνας και της Σύρου προκειμένου να καταστεί hub για τη συντήρηση των μονάδων αυτών. “Στόχος μας είναι να μπορούμε να καλύψουμε όσες περισσότερες ανάγκες της αγοράς μόνοι μας ή μέσω συνεργειών με όλη την σχετική αλυσίδα” υπογράμμισε ο κ. Ντρες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το 1ο Συνέδριο της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) με τίτλο “Ξυπνώντας τον Κοιμώμενο Γίγαντα” στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://livestream.com/accounts/28669706/events/11045238/player?width=640&height=360&enableInfoAndActivity=true&defaultDrawer=&autoPlay=true&mute=false

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *