Ανακοίνωση εξέδωσαν επτά Σωματεία και Σύλλογοι εργαζομένων των Κυκλάδων για την κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Όχι στην ιδιωτικοποίηση – διάλυση του ΕΣΥ.

Αύξηση προϋπολογισμού για την υγεία.

Σύγχρονη, δωρεάν, δημόσια υγεία για όλους.

Δε θέλουμε τα χρήματα των ασθενών για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε – Δεν είναι εμπόρευμα η υγεία.

Με υπερηφάνεια ο Υπουργός Υγείας τώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πόλεμο, εξήγγειλε την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Ο ιδιωτικός τομέας τελεί υπό την υψηλή προστασία της κυβέρνησης, αμόλυντος από κορωνοϊό, λειτουργεί δύο χρόνια τώρα με λογικές μαυραγοριτισμού, αυξάνοντας τα κέρδη του. Αντί λοιπόν να αντιληφθούν τη σημασία ενίσχυσης του Δημόσιου Τομέα Υγείας στη πρωτοβάθμια, στη νοσοκομειακή περίθαλψη, στην εντατική θεραπεία με τις εξαγγελίες τους βάζουν ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού καταργούν θεμελιώδεις αρχές, όπως η δωρεάν περίθαλψη και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Θέσπιση απογευματινών χειρουργείων και χειρουργείων επ΄αμοιβή

Τι μας λένε;  Μεγάλες λίστες αναμονής, δυνατότητα αύξησης των ιδίων εσόδων από τα νοσοκομεία, αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Ποια είναι η αλήθεια;  Ο  ασθενής θα κληθεί να βάλει το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη, μιας και τα απογευματινά δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο, θα ζημιωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία για τη χρήση των ιδιωτικών υποδομών, οι επιπτώσεις της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων εις βάρος του πρωινού ωραρίου θα είναι μεγάλες, όπου οι ασθενείς μιας και δεν πληρώνουν, αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Άλλωστε έχουμε πικρή εμπειρία είκοσι χρόνια τώρα που θεσμοθετήθηκαν τα απογευματινά ιατρεία. Αν η κυβέρνηση έψαχνε πραγματικές λύσεις στις τεράστιες αναμονές, θα έδινε κίνητρα για προσλήψεις μόνιμων αναισθησιολόγων, θα στελέχωνε τα χειρουργεία, θα αναβάθμιζε την υλικοτεχνική τους υποδομή, δεν θα απαγόρευε με δικές της αποφάσεις την πλήρη λειτουργία τους μέσα στην πανδημία.

Τι μας λένε;  Μονιμοποίηση του καθεστώτος συμβάσεων ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ  για να επιτευχθεί η Αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του ιδιωτικού, αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού και υπηρεσιών στο ΕΣΥ

Ποια είναι η αλήθεια; Μέσα στην πανδημία, παγιώθηκε η προκλητική για τους γιατρούς του ΕΣΥ, σύμβαση έργου ιδιωτών (ακόμα και άσχετων με την πανδημία ειδικοτήτων) για κάλυψη εφημεριών, εμβολιασμού και πρωινού τακτικού ωραρίου, με αποζημιώσεις και προνόμια μεγαλύτερα ακόμα και από τους Διευθυντές ΕΣΥ. Με παράλληλη λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων, σε ελάχιστες περιπτώσεις βοήθησαν ουσιαστικά. Κυρίως χρησιμοποίησαν το ΕΣΥ για αύξηση της πελατείας τους, με τεράστια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αν ήθελε πραγματικά να καλύψει τα κενά λόγω υποστελέχωσης, γιατί δεν προκηρύσσει μαζικά τις κενές μόνιμες θέσεις, δίνοντας και στους ιδιώτες που το επιθυμούν τη δυνατότητα να δουλέψουν μόνιμα στο ΕΣΥ, αφήνοντας το ιατρείο τους;

Τι μας λένε;  Νέος «υγειονομικός χάρτης» με κλεισίματα και συγχωνεύσεις Κ.Υ-Νοσοκομείων προκειμένου να επιτευχθεί  «Ανασύνταξη δυνάμεων» και «ειδικός ρόλος κάθε δομής σε ένα σύγχρονο χάρτη που δεν θα εξυπηρετεί τοπικά πολιτικά συμφέροντα»  (Πλεύρης).

Ποια είναι η αλήθεια; Αντί να ανακοινώσουν λουκέτα, θα τα βαφτίσουν «αλλαγή ρόλου κάθε δομής», υποβαθμίζοντας ουσιαστικά τα νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας. Σκοπός τους είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ, με πρόφαση τον ρεαλισμό προβληματικών καταστάσεων που οι ίδιοι δημιούργησαν εδώ και δεκαετίες. Το ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία και Κ.Υ έφτασαν να υπολειτουργούν λόγω εγκατάλειψης και να απαξιώνονται στα μάτια των τοπικών κοινωνιών είναι επίσης δικό τους επίτευγμα. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα νοσοκομεία, έστω με ελλείψεις, οι εκατοντάδες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε αυτά θα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τα κεντρικά νοσοκομεία,  η θνητότητα θα εκτινασσόταν σε δυσθεώρητα ποσοστά. Γιατί δεν ξεκινά η συζήτηση από το πόσες νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή έστω από το συμπέρασμα της μελέτης Τσιόδρα- Λύτρα για την ανισότητα επαρχίας -Αθήνας στην περίθαλψη; Γιατί δεν εξηγούν τι έφταιξε και μέχρι στιγμής 7 στους 10 ασθενείς που χάθηκαν από την πανδημία πέθαναν ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ;

Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να γυρίσει η Δημόσια Περίθαλψη κυριολεκτικά μισό αιώνα πίσω, στην προ-ΕΣΥ εποχή, που έπρεπε να πουλήσεις το χωράφι σου για να χειρουργηθείς ή να έχεις πολιτικό μέσο για να νοσηλευτείς σε νοσοκομείο. Με ανυποχώρητο αγώνα, μαζί με την κοινωνία, διεκδικώντας το Δικαίωμα στην πραγματική Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Είναι η ώρα της ενεργοποίησης και του συλλογικού αγώνα. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην παθητική αναμονή και την απλή διαμαρτυρία. Να μην περάσουν τα νέα μέτρα διάλυσης του ΕΣΥ – Κανένας προσχηματικός διάλογος με τους ορκισμένους εχθρούς του – Να γίνει η υπεράσπιση και ενίσχυση του ΕΣΥ υπόθεση όλης της κοινωνίας. Ο αγώνας για την Δημόσια Υγεία είναι σήμερα η αιχμή του δόρατος για την υπεράσπιση όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, για την Δημόσια Παιδεία, για την Κοινωνική Ασφάλιση & Πρόνοια, ενάντια στην εξοντωτική ακρίβεια και την εμπλοκή της χώρας μας στον εγκληματικό πόλεμο για το μοίρασμα του κόσμου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  Αύξηση προϋπολογισμού για την Υγεία.

Βάζουν μπροστά τα σχέδια ιδιωτικοποίησης αντί να αυξήσουν τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας από το τριτοκοσμικό 5% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα σταδιακά στο 7,5% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιωτικοποιούν περαιτέρω ένα σύστημα που σχεδόν οι μισές από τις καταβαλλόμενες δαπάνες υγείας ετησίως είναι από τις τσέπες των πολιτών!!! Ο κόσμος πληρώνει μια ζωή φόρους, εισφορές για υγειονομική περίθαλψη και όταν χρειαστεί το σύστημα υγείας πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη, τώρα που η ακρίβεια τσακίζει και έχει εξανεμισθεί το διαθέσιμο εισόδημα.

• Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κεντρων Υγειας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι για το Νοσοκομείο Σύρου από  το 2011 έχουμε 59 συνταξιοδοτήσεις (που εντός του 2022 θα γίνουν 67) και 17 μόνιμες προσλήψεις (εκ των οποίων 1 μετατάχθηκε). Αν συνυπολογίσουμε τις παραιτήσεις και τους θανάτους, οι 214 μόνιμοι που εργάζονται σήμερα στο νοσοκομείο είναι 57 λιγότεροι σε σχέση με το 2011 (-27%). Οι κενές θέσεις βάση του σημερινού μνημονιακού κουτσουρεμένου οργανισμού, που σίγουρα δεν αντεπεξέρχεται στις σημερινές ανάγκες, είναι 102. (22 Ιατροί ΕΣΥ, 9 Λοιπό Επιστημονικό -Παραϊατρικό προσωπικό, 48 Νοσηλευτικό προσωπικό και 23 Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό). Αποτέλεσμα των όσων αναφέραμε και ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας  της κλινικής Covid,  την οποία στηρίζουμε ως εργαζόμενοι από το καλοκαίρι, είναι η πλήρης εξουθένωση του Νοσηλευτικού προσωπικού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για να καλυφθούν οι απαραίτητες βάρδιες του υποστελεχωμένου Νοσοκομείου καλούνται συνάδελφοι να καλύψουν τα κενά από άλλες κλινικές στερούμενοι τα ρεπό τους με ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής. Η συγκεκριμένη τακτική εκ της Διοικήσεως ενέχει κινδύνους καθώς καλείται μια εξουθενωμένη νοσηλεύτρια – που έχει στερηθεί το ρεπό της, να περιθάλψει  ασθενείς σε ένα άγνωστο τμήμα του οποίου τις λειτουργίες δε γνωρίζει.

• Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων

Λόγω της έλλειψης προσωπικού του συνόλου των μονάδων υγείας των Κυκλάδων, παρά την υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου, συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Νάξου και πλέον επεκταθήκαμε και στο Νοσοκομείο Σαντορίνης που δεν ανήκει στην 2η ΔΥΠΕ, αλλά λειτουργεί με διαφορετικό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.

• Άμεση επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει ή να ανανεώσει τις άδικες, σκληρές, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος αναστολές εργασίας 4.000 συναδέλφων την ώρα που ακόμη 3.000 συνάδελφοι εργάζονται με πιστοποιητικά νόσησης και εντός τριμήνου θα βρεθούν στην ίδια «μοίρα». Ένα μέτρο πια που έχει καταρριφθεί το επιχείρημα του υγειονομικού οφέλους, με δεδομένο ότι όλοι πια παραδέχονται ότι το εμβόλιο σε προστατεύει από την σοβαρή νόσηση, δεν σε προστατεύει όμως από τη νόσηση και τη μετάδοση του ιού. Μην ξεχνάμε ότι βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ κλήθηκε εργαζόμενος του Νοσοκομείου να δουλέψει την 6η ημέρα νόσησης με θετικό selftest.

Ξέρουμε επίσης ότι 6 μήνες τώρα συγκεκριμένες εργασίες δεν γίνονται διότι στάθηκε αδύνατο να αντικατασταθεί το έμπειρο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης με συμβασιούχους τριμηνίτες.

• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων δεδομένου ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι 16.000 συμβασιούχοι, Επικουρικοί, ΟΑΕΔ βρίσκονται σε διαρκή ομηρία με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μονιμοποιήση εξαντλούνται στη συμμετοχή σε μια προκήρυξη  4.000 θέσεις με ισχνή μοριοδότηση και προβάδισμα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

• Ένταξη στα ΒΑΕ – Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της Διυπουργικής Επιτροπής, σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα βρίσκεται ένα χρόνο τώρα στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας ως πόρισμα της επιτροπής «Μπεχράκη». Δεν έχουν καν χαρακτηρίσει εργατικό ατύχημα, επαγγελματική νόσο τον κορωνοϊό.

Το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας τίθεται σε αμφισβήτηση καθότι με την πρόταση της επιτροπής αποχαρακτηρίζονται ή πέφτουν κατηγορία αρκετοί υγειονομικοί

• Αύξηση Μισθών

Είναι πραγματικά ντροπή ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής τρία χρόνια να χειρουργηθούν, με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης να πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας το 30% των εξόδων της επέμβασης και την αμοιβή του γιατρού!!! Χειρότερα και από τον ιδιωτικό τομέα.  Εμείς θέλουμε αύξηση των μισθών και όχι τα χρήματα των ασθενών.

• Να μην επανέλθουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία

Ετοιμάζονται να απολύσουν 8.000 συναδέλφους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις υπηρεσίες στήριξης (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) 31 Μαρτίου ή μετά από τρίμηνη παράταση και να επιστρέψουμε στον εργασιακό μεσαίωνα των εργολάβων. Ήδη νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι εργολάβοι βρίσκονται προ των πυλών.  Δυνατότητα για τη σύναψη νέων ΣΟΧ δεν υπάρχει στα Νοσοκομεία. Οι εργολάβοι κοστίζουν 30% με 50% περισσότερο στο Δημόσιο από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και προσφέρουν τα μισά χρήματα από αυτό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται. Επανέρχεται ο σκοταδισμός και ο εργασιακός μεσαίωνας στα Νοσοκομεία

• Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών.

Επί σειρά ετών παρακολουθούμε την κατάργηση του συνόλου σχεδόν των ήδη ανεπαρκών κινήτρων στελέχωσης και παραμονής εργαζομένων και γενικότερα κάτοικων στα νησιά.  Σε συνδυασμό δε, με την απαράδεκτη αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ)  και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των θαλασσίων συγκοινωνιών,  οδήγησαν σε ένα κόστος διαβίωσης σημαντικά υψηλότερο συγκρινόμενο με πληθυσμιακά αντίστοιχες, μη νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

• Ανέγερση νέου σύγχρονου Νοσοκομείου σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του Νομού

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Νοσοκομείο Σύρου δεν επαρκεί πλέον.  Η αποθήκευση υγειονομικού υλικού  στους διαδρόμους και τα κλιμακοστάσια του Νοσοκομείου είναι συνήθης πρακτική.  Αυτά, σε συνδυασμό με τις φθορές του παλαιού κτηρίου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με το πέρασμα του χρόνου, αυξάνεται εκθετικά η ανάγκη  ανέγερσης νέου σύγχρονου  Δημόσιου Νοσοκομείου (σε αντιδιαστολή με πρακτικές έμμεσης  ιδιωτικοποίησης/εμπορευματοποίησης τύπου Α.Ε.Μ.Υ).

• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

Συνταγογράφηση όλων των τεστ. Αναρρωτικές άδειες με πλήρεις αποδοχές για όλους.

• Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις (15 μαθητές ανά τμήμα), να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες. Να συνδεθούν μόνιμα τα σχολεία με την Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σύρου

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ν.Αι. Περ. Ενότητας Κυκλάδων

Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου

Ένωση Μηχανικών Δ.Υ.Δ.Α.Σ Αττικής – Τμήμα Κυκλάδων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *