ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σαντορίνη: Το νέο οινοποιείο του Πάρι Σιγάλα αλλάζει την ιστορία του Ασύρτικου όπως το ξέραμε

Ο θρυλικός οινοποιός συνεχίζει να καινοτομεί και να εκπλήσσει με τη δημιουργικότητα και το πάθος του για τον σαντορινιό αμπελώνα.

Ο Πάρις Σιγάλας κατέχει αναμφίβολα ηγετική θέση στην οινική σκηνή της Σαντορίνης. Πολλές και αξιοσημείωτες είναι οι καινοτομίες του, ανάμεσά τους και η καλλιέργεια του Μαυροτράγανου σε σύρμα. Γνώρισε το κρασί σε νεαρή ηλικία, στα αμπέλια και την κάναβα της οικογένειάς του. Η γνωριμία αυτή εξελίχθηκε σε μεγάλο έρωτα στη Γαλλία όπου, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στα μαθηματικά, γεύθηκε μεγάλα κρασιά της χώρας και μυήθηκε σε μια διαφορετική οινική κουλτούρα. Έτσι επιστρέφοντας στο νησί αποφάσισε τελικά, «μετά από μεγάλο διάστημα αναποφασιστικότητας και επιθυμίας και για τα δύο», όπως λέει ο ίδιος, να εγκαταλείψει τα μαθηματικά και να δηλώσει οινοπαραγωγός.

 

 

 

Ο Πάρις Σιγάλας / Photo: Αννα Τασιούλα

Με συντροφιά λάτρεις του οίνου από τον οικογενειακό και το φιλικό του χώρο, ίδρυσε το «Κτήμα Σιγάλας» το 1991 με έδρα, αρχικά, την κάναβα της οικογένειας στην Οία. «Βλέπαμε το όλο εγχείρημα ως ένα μέσο ικανοποίησης προσωπικών περισσότερο αναγκών. Θέλαμε να υπάρχει μια φιάλη με ετικέτα στην ταβέρνα που τρώγαμε στο νησί. Η πραγματικότητα όμως είχε μεγαλύτερη φαντασία», μου λέει χαμογελώντας. Αληθές, διότι οι ετικέτες του έφτασαν σε πολλές γωνιές του κόσμου, δίνοντας τόσο στο Κτήμα όσο και στη Σαντορίνη ανεκτίμητης αξίας φήμη. Η πώληση του Κτήματος Σιγάλα το 2020 δε σήμανε και την αποχώρηση του Πάρι Σιγάλα από το χώρο του κρασιού.

Σύντομα ξαναγύρισε στην παλιά, αλλά πλήρως ανακαινισμένη, οικογενειακή κάναβα και ανακοίνωσε την ίδρυση του OENO Π, του νέου, πολυσυζητημένου οινοποιείου της Σαντορίνης που φέρει στο λογότυπό του το αρχικό γράμμα του ονόματος τού ιδρυτή του. Το OENO Π στέκεται πάνω από την παραλία στους Μπαξέδες της Οίας και φλερτάρει με τα κύματα του Αιγαίου, αψηφώντας το ηφαίστειο Κολούμπο που βρίσκεται στο βάθος τους.

 

 

 

 

 

Τα σταφύλια του προέρχονται από ιδιόκτητα και μη αμπέλια στο Ακρωτήρι, τα Φηρά και το Μεγαλοχώρι. «Στόχος μου είναι η ποιοτική και μικρή παραγωγή – γύρω στις 20.000 φιάλες το χρόνο. Θέλω να κλείσω ανοιχτά θέματα που έχω με το αμπελοτόπι. Να κάνω ένα Ασύρτικο που να συνδυάζει, όσο κι αν αυτό φαίνεται παράδοξο, δύναμη και φινέτσα». Έτσι η πίεση των σταφυλιών γίνεται μόνο με φυσική ροή. «Η σαμπάνια χαρακτηρίζεται από λεπτότητα και κομψότητα. Έχουμε, λοιπόν, επιλέξει το παραδοσιακό πιεστήριο της Καμπανίας». Επιπλέον, η ζύμωση και η ωρίμανση γίνονται σε ολοκαίνουργα ιταλικά πιθάρια 750 και 1.600 λίτρων και όχι σε βαρέλια ή ανοξείδωτες δεξαμενές ώστε να αποκτήσει το κρασί μεγαλύτερη ευγένεια και βάθος χρόνου.

 

 

Το οινοποιείο θα προσφέρει συνολικά τρεις ετικέτες. Η πρώτη, με την ονομασία Τρία Αμπέλια, έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό 100% Ασύρτικο που έχει παραμείνει με τις οινολάσπες του για 16 μήνες. Χαρίζει αρώματα εσπεριδοειδών, ροδάκινου και αλμύρας και έχει γεμάτο σώμα, οξύτητα, η οποία χαρακτηρίζει την ποικιλία, αλλά και ιδιαίτερη φινέτσα καθώς και εκπληκτική μακρά επίγευση.

Μια ακόμη, πραγματικά μεγαλειώδης, ΠΟΠ Σαντορίνη από 100% Ασύρτικο με ελαφρώς ανεβασμένα σάκχαρα, εξαιρετική φινέτσα και ισορροπία είναι η «υποετικέτα» Τρία Αμπέλια – Πιθάρι 6. «Το Πιθάρι 6 προέρχεται από αμπέλια του Ακρωτηρίου. Δε θέλησα να το κάνω διαφορετική ετικέτα αλλά είδα ότι αυτό το πιθάρι έχει κάποια ιδιαιτερότητα και πάει προς την κατεύθυνση του Ασύρτικου που με ενδιαφέρει. Έτσι εμφιάλωσα μια μικρή ποσότητα, 900 σχεδόν φιάλες, κυρίως για φίλους αλλά και για να δω αντιδράσεις. Μπορεί του χρόνου να κάνουμε μια υποετικέτα από άλλο πιθάρι ή να μη βγάλουμε καθόλου».
Η δεύτερη ετικέτα φέρει την ονομασία «Ακουλούμπος», εμπνευσμένη από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της περιοχής. Λόγος για ένα 100% Ασύρτικο από υπερώριμο τρύγο, που έχει παραμείνει για 24 μήνες με τις οινολάσπες του σε πιθάρι 1.600 λίτρων. Οι πρώτες φιάλες θα κάνουν την εμφάνισή τους τον Σεπτέμβριο. Η τρίτη ετικέτα θα είναι ένα Μαυροτράγανο που θα παρουσιαστεί το 2025. Η ετικέτα SIMÁ, με φιάλες Ασύρτικου και Μαυροτράγανου, προορίζεται μόνο για την τοπική αγορά.

Photo: Αννα Τασιούλα

Photo: Αννα Τασιούλα

«Η αίσθησή μου είναι ότι το Ασύρτικο μπορεί να δώσει ένα μεγάλο κρασί και αυτό είναι καθαρή πρόκληση», λέει ο Πάρις Σιγάλας που φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις προκλήσεις. Όσο για το τι κάνει ένα κρασί να είναι «μεγάλο», τονίζει πως «χωρίς να παραβλέπουμε τα προσωπικά γούστα και σύμφωνα με τα πρότυπα που επικρατούν σήμερα, θα πρέπει να έχει, μεταξύ άλλων, ευγένεια, χαρακτήρα, προσωπικότητα, αρμονία και δομή». Αναμφίβολα ο εμβληματικός οινοποιός θα μας χαρίσει μεγάλα κρασιά μοναδικών απολαύσεων με απίθανη δομική δύναμη. Μοναδική είναι και η εμπειρία που προσφέρει το OENO Π με την ιδιόμορφη ενέργειά του. Αν, δε, περιλαμβάνει και κανένα ποτήρι κρασί με τον ιδρυτή του, τότε εύκολα ανάγεται σε μια από τις κορυφαίες εμπειρίες που έχει να προσφέρει η Σαντορίνη.

Μπαξέδες, Οία 84702, Σαντορίνη, τηλ.: +30 22860 72314, +30 698 641 0195
Φωτογραφίες: Instagram@oeno_p / Facebook

 

 

 

 

 

 

Πηγή : NewMoney

SyrosTV1

Recent Posts

Πέντε φορές πάνω οι αυξήσεις σε τρόφιμα στην Ελλάδα έναντι της Ευρώπης

Συνεχίζει να πυρπολεί τα εισοδήματα των νοικοκυριών η ακρίβεια με τα πλέον επίσημα στοιχεία της Eurostat να…

4 months ago

Οι πληροφορίες των οχημάτων μας στο Gov.gr Wallet

Για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν στο κινητό τους το σύνολο της πληροφορίας για το…

4 months ago

Έναρξη λειτουργίας εξέτασης Οστικής πυκνότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Με την εγκατάσταση του καινούργιου μηχανήματος μέτρησης Οστική Πυκνότητας, που έγινε κατά την διάρκεια των…

4 months ago

Νεκρό βρέφος 6 μηνών – Συνελήφθη η μητέρα του

Ένα βρέφος, έξι μηνών, μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Βέροιας, όπου και κατέληξε παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών.…

4 months ago

Παρέμβαση Δημάρχου Τήνου για το νέο σχέδιο πολεοδομικής μεταρρύθμισης

Ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς απέστειλε αρμοδίως την από 5 Ιανουαρίου 2024 επιστολή του, ενόψει…

4 months ago

Με 100.000 λιγότερες διεθνείς αφίξεις έκλεισε το 2023 για τις Κυκλάδες

Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των επίσημων στατιστικών στοιχείων του 2023, ο…

4 months ago